Seks bøker som «stinker»

Kan fortellinger om bæsj bli til god litteratur? Her er seks barnebøker som undersøker det.

Bæsj-ingress

– Barn synes alt rundt bæsj er gøy. De skjønner fort det er noe som er veldig privat og derfor blir det nok ekstra spennende, sier forfatter Pia Strømstad til NRK.

Hun er damen bak boka «Do. Ei stinkande reise gjennom bæsjens historie». I arbeidet med å prøve å finne ut av hva barn synes er gøy, endte hun opp med en bok om do og bæsj.

– Boken handler om alt det som er moro rundt do, men også det mer seriøse. Med den historiske biten, det teknologiske, hvordan man går på do i romskip og på en ubåt for eksempel. Og så har du samfunnsaspektet, med tanke på miljø og fremtiden. Vi blir flere mennesker, og vannressursene blir mindre. Millioner av mennesker har ikke en do å gå på. Så det er litt todelt, både underholdning og opplysning, sier hun.

Etter at boka kom ut har veldig mange voksne tatt kontakt med forfatteren.

– Jeg har aldri fått så mye oppmerksomhet rundt andre bøker jeg har skrevet. Temaet fenger alle for det er så utrolig nært oss. Det er noe vi alle forholder oss til hver dag.

1) «Do. Ei stinkande reise gjennom bæsjens historie»

Do

Forfatter: Pia Strømstad og Flu Hartberg (illustratør).

Forlag: Samlaget

Om boken: I «Do. Ei stinkande reise gjennom bæsjens historie» får du et dypdykk ned i doens historie, ikke bare i Norge men i hele verden. For hvor gjorde egentlig folk av bæsjen i gamle dager? Og hva gjør du når du må bæsje i en ubåt eller i et jagerfly? Alt dette og mye mer får du svar på i denne boken.

2) «Jo vil ikke bæsje på do»

Jo vil ikke bæsje på do

Forfatter: Ingrid Røeggen

Forlag: Fortellerforlaget

Om boken: Jo vil ikke bæsje på do. Han synes det er kjedelig, og han vil ikke sitte på den store doskålen. Så hva gjør egentlig andre når de sitter på do? Det lurer Jo på, og derfor spør han tanten, faren, som vil være helt naken, og bestevennen, som vil ha med seg vennene sine. Dette er en bok om kjente og ukjente bæsjerutiner.

3) «Endelig bæsj!»

Endelig bæsj!

Forfatter: Camilla Lundsten

Forlag: Samlaget

Om boken: Veslefanten skal bæsje på potte for første gang. Men får han det til? «Endelig bæsj!» er en bok om å gå på potte, om å vente på tiss og bæsj. Det er kjedelig, synes Veslefanten, men etter en kjempepromp blir alle glade.

4) «Bæsj» Stephanie Blake

Bæsj

Forfatter: Stephanie Blake

Forlag: Cappelen Damm

Om boken: Simon er en kanin som bare sier en ting; Bæsj. Uansett hva folk spør ham om, svarer han «bæsj». Men en dag blir Simon spist opp av en ulv. Og hva begynner ulven å si da ...?

5) «Den lille muldvarpen som ville vite hvem som hadde bæsjet på hodet hans»

Den lille muldvarpen

Forfatter: Werner Holzwarth

Forlag: Omnipax

Om boken: I denne klassikeren stikker den lille muldvarpen hodet opp fra jorda for å se om solen har stått opp, men får seg en ubehagelig overraskelse da en bæsj lander midt på hodet hans. Det var ikke fint gjort, tenker den lille muldvarpen, og bestemmer seg for å finne gjerningspersonen.

6) «Bæsjefesten»

Bæsjefesten

Forfatter: Alex Schulmanb og Emma Adbage

Forlag: Gyldendal

Om boken: Nikki slutter å bæsje fordi hun sparer. Og etter 17 dager blir faren hennes vitne til en bæsjeeksplosjon utenom det vanlige. Han må til og med tilkalle profesjonell vaskehjelp etterpå.