Hopp til innhold

#Nyttårsforsett: Mindre skjerm, mer bok

Mange vil gjerne lese flere bøker i det nye året. Her er tips for å gjennomføre.

Arnt Steffensen med to av bøkene han har lest som del av nyttårsforsettet sitt

NYTTÅRSFORSETT: Den tidligere kokken Arnt Steffensen har bokhylla full av matbøker. Nå får de selskap av europeisk samtidslitteratur.

Foto: Privat

– Mobilen var blitt noe jeg fingret med hele tiden.

Jobben krever at Arnt Steffensen holder et lite øye på med nyheter på mobilen også i fritiden. Men stort sett lurte han seg selv, innså han.

– Jeg som slukte bøker før, fikk ikke til å fordype meg i en bok lenger enn 5-10 minutter om gangen. Mobilen gjorde meg rastløs og avhengig.

Nyttårsaften bestemte småbarnsfaren seg for et litterært interrail gjennom Europa.

– Jeg skal jeg lese en bok fra hvert av de europeiske landene i løpet av 2019. Og de skal være fra de siste 20-30 årene.

At det ble bøker fra Europa er tilfeldig. Målet er først og fremst å trene på å lese mer, og samtidig utvide horisonten. Allerede etter fjorten dager merket han bedring:

– Jeg har lest fem romaner til nå, og klarer å holde konsentrasjonen oppe merkbart lenger. Lesetålmodighet er som en muskel. Min hadde ligget i dvale, men den kan trenes raskt opp igjen.

Ekspertens tips for å gjennomføre et leseforsett

Ida Zachariassen Sagberg

STORLESER: Ida Zachariassen Sagberg med en av fjorårets favoritter.

Foto: privat

Ida Zachariassen Sagberg er butikksjef på Norli i Tromsø. Hun har etter hvert god erfaring med egne leseforsett, både mislykkede og vellykkede. I fjor leste hun 144 bøker(!)

– De fleste som leser, leser 3 bøker i året. Én om sommeren, én til jul og én til påske. Det er fint, men det er ganske lett å lese litt mer.

1. Sett deg mål, og skriv det ned.

– Jeg lar meg motivere av lister og statistikk. Legg ut bilder av bøkene på Instagram, eller registrér lesingen din på nettsteder som Bokelskere.no eller Goodreads.

2. Start enkelt, og oppgrader heller målet ditt hvis det går bra.

– I 2017 satte jeg en ambisiøst nyttårsforsett om å lese 100 bøker. På nyttårsaften satt jeg og nileste 4 bøker for å komme i mål. Det var ikke noe gøy.

I 2018 nedgraderte hun målet til 52 bøker - tilsvarende én i uka. Da løsnet det:

– Jeg nådde målet mitt allerede i sommerferien. På nyttårsaften i år hadde jeg lest 144 bøker, altså mer enn året før.

3. La leselysten styre deg

– I fjor leste jeg alt mulig: Dikt, barnebøker, tegneserier, fantasy, krim og lydbøker. Jeg stilte ikke noe krav til bøkene, bare at jeg skulle kose meg. Da blir lesingen lett.

4. Sett av et bestemt mengde tid till lesing

– Det kan holde med 15 minutter hver dag. Samboeren min og jeg avtalte i fjor å lese en halvtime sammen hver dag. Sjansen er stor for at du vil lese mer når du først har kommet i gang.

5. Ty til lydbøker

– Tidshullene i hverdagen, som transportetapper, trening og strikking er perfekte for å høre lydbøker. At jeg klarte 144 bøker i fjor er mye takket være lydbok.

6. Konkurrér med noen

– Enten med deg selv eller med noen som leser cirka like fort som deg. Jeg er med i en lesesirkel, som forplikter meg til å lese et visst antall bøker.

7. Slå av mobilen, men ikke hele tiden

– Jeg kan ikke ha mobilen i nærheten mens jeg leser. Den må legges vekk. Men det finnes masse god inspirasjon til lesing på nettet! Følg gode bokkontoer på Instagram for lesetips. For eksempel @marenogboekene, @enslagsbokklubb, @annkolaas, readygoread, @lesegleden eller @NRKBok.

Anbefalt videre lesning:

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.