Debuterte som 47-åring – gjorde braksuksess

STAVANGER (NRK): Da Meg Rosoff mistet lillesøsteren (39), bestemte hun seg for å følge drømmen.

Sverige, Alma-prisvinner Meg Rosoff med blomster og diplom

ALMA-prisen: Meg Rosoff ble 5 millioner svenske kroner rikere da hun i 2016 ble tildelt Astrid Lindgrens minnepris for sitt fremragende forfatterskap.

Foto: TT NEWS AGENCY / REUTERS

Det er ikke alderen det kommer an på. Den franske poeten Arthur Rimbaud var ferdig som forfatter som 19-åring. Da hadde han skapt noen av verdenslitteraturens viktigste dikt. Den amerikanske forfatteren Meg Rosoff startet da hun var førtisju. For henne var det helt naturlig å begynne å skrive for ungdom:

– Jeg har selv vært ungdom til for om lag to uker siden, sier Meg Rosoff og ler.

Den amerikanske forfatteren har vært en svipptur i Norge for å delta på nordisk barnebokkonferanse i Stavanger. Dit var hun invitert som siste års ALMA-prisvinner.

Om å bli voksen

– Før trakk jeg en linje ved tjueårsalderen. Da skulle man liksom være voksen og ferdig med de store eksistensielle spørsmålene i livet, som hvem er jeg, hva vil jeg med livet mitt, vil noen bli glad i meg?

– Jeg har aldri sluttet å stille de spørsmålene, sier Meg Rosoff.

Hun tror ikke lenger at det går en grense for når man blir voksen.

– Modning og klokskap kommer ikke med et knips eller ved en gitt alder. Livet er en jevn flyt av utfordringer og erfaringer, det går både opp og ned, sier hun.

Lillesøsteren døde av kreft

Samtale på scene, to kvinner

Meg Rosoff blir intervjuet av svenske Maria Lassén-Seger (t.v.) på den nordiske barnebokkonferansen i Stavanger i februar 2017.

Foto: Anne Cathrine Straume / NRK

Det var et slikt eksistensielt spørsmål som gjorde at hun turte å satse på skrivingen. Etter 25 år i reklamebransjen, var hun lei.

– Da jeg var 44 år døde lillesøsteren min av kreft. Hun ble 39. Det fikk meg til å tenke over hva jeg brukte livet mitt til. Det var på tide å gjøre noe meningsfullt. Og siden jeg fremdeles er opptatt av hva det vil si å være et menneske i verden, var det helt naturlig å skrive bøker for ungdom, sier Rosoff.

Vennskap, mot, sannhet, løgn, kjærlighet. Det er ikke småtterier Meg Rosoff utsetter karakterene sine for. De må dessuten som oftest ta et avgjørende valg:

Løp lenge i hamsterhjulet

– Jeg har ikke mye tålmodighet med folk som ikke handler. Er livet ditt skikkelig ille, må du gjøre noe med det. Det er ikke lett, det vet jeg, siden jeg selv løp så lenge i hamster-hjulet, sier Rosoff.

Hun mener livet handler om å finne frem til det som gjør deg glad, enten det er dyr, en hobby, venner eller kjærligheten.

– Hold fast på det og dyrk det, er Meg Rosoffs oppfordring.

Selv måtte hun altså bli 47 år før hun fulgte drømmen og ble forfatter.

Hør Meg Rosoff om livet og forfatterdrømmen

  • Flere voksne debutanter

Meg Rosoff er ikke den eneste i litteraturhistorien som har brukt tid på finne sin litterære åre.

  • Den norske thrillerforfatteren Arild Rypdal var 67 år gammel da han debuterte med romanen Hexagon. Året etter fikk han Rivertonprisen for spenningsromanen Orakel.
  • Laura Ingalls Wilder debuterte som forfatter med boken Little House in the Big Woods 65 år gammel. Hun er kjent for bøkene om Det lille huset på prærien.
  • Frank McCourt debuterte som forfatter med den selvbiografiske oppvekstromanen Angela's Ashes (Engelen på det sjuende trinn) 66 år gammel.
  • George Eliot (pseudonym for Mary Ann Evans) debuterte med romanen Adam Bede som 40-åring. Et drøyt tiår senere skrev hun Middlemarch., som er en av Englands mest oppskattede romaner gjennom tidene.