Hopp til innhold

Kritiseres for blurbe-praksis

Fire personer i Therese Aasviks omgangskrets har skrevet positive omtaler på hennes bokomslag. – Totalkollaps av forlaget, sier litteraturkritiker.

Therese Aasvik

– Jeg har spurt akkurat disse damene fordi de er oppegående, kule damer som i sine forskjellige yrker og roller kan ha forskjellige blikk på en sånn bok, sier Aasvik om hvorfor fire kvinner fra hennes omgangskrets har skrevet blurber på debutboken hennes.

Foto: Kjetil Pedersen

Deilig, opprivende bok, jeg falt hodestups, står det på omslaget til debutant Therese Aasviks roman «Fie faller».

Fie Faller

Kommentaren er skrevet av Merete Løndal, som til daglig jobber som billedkunstner. Hun er en av fire manuslesere som kommer med positive omtaler på Aasviks bokomslag.

Men hvem er egentlig disse som roser forfatterens litterære debut opp i skyene med hver sin blurb?

– De som har uttalt seg, er kvinner i min omgangskrets, men ikke de nærmeste vennene. Jeg har spurt akkurat disse damene fordi de er oppegående, kule damer som i sine forskjellige yrker og roller kan ha forskjellige blikk på en sånn bok, forklarer Aasvik.

Uttalelser fra manuslesere

Blurbene på «Fie Faller».

Leser du denne saken på mobil? Nederst i saken kan du se hva tre andre forlag sier om blurbing.

Skamrødmer på forlagets vegne

Litteraturkritiker i Morgenbladet, Bernhard Ellefsen, er svært kritisk til blurbe-komiteen.

Bernhard Ellefsen

– Når et nærmest tilfeldig utvalg av forfatterens venner kalles inn for å skryte av en bok, har den allerede nokså meningsløse blurben nådd sitt absolutte bunnpunkt, hevder Ellefsen.

Foto: Olaf Haagensen

– Når et nærmest tilfeldig utvalg av forfatterens venner kalles inn for å skryte av en bok, har den allerede nokså meningsløse blurben nådd sitt absolutte bunnpunkt, hevder Ellefsen.

– For oss lesere er det neppe problematisk, vi gjennomskuer dette enkelt. For et forlag med en viss selvrespekt er det derimot totalkollaps, sier han.

Ellefsen kritiserer også Vigmostad Bjørke for å bruke interiørdesignere og kommunikasjonskonsulenter til å skrive blurber.

– Med mindre vi snakker om en bok som behandler enten interiørdesign eller kommunikasjonsfaglige problemstillinger, er det fullstendig latterlig. Kanskje betyr dette at forlaget har gitt sine litterære ambisjoner på båten, ellers kan vi ikke annet enn å skamrødme på deres vegne. Og hvis jeg var forfatter, ville jeg protestert høylytt mot å ha så elendig formulerte karakteristikker på omslaget av boken min.

– Forfatteren ønsket uttalelser fra vanlige lesere

Aasviks redaktør i Vigmostad Bjørke, Karen Forberg, synes ikke blurbe-praksisen rundt «Fie faller» skiller seg ut i vesentlig grad fra den etablerte praksis rundt bruken av omtaler fra lesere som ikke er profesjonelle anmeldere.

Karen Forberg

Aasviks redaktør i Vigmostad Bjørke, Karen Forberg, ønsker ikke å kommentere Ellefsens kritikk.

– Det har i mange år vært vanlig praksis i utlandet, og også her hjemme, at for eksempel forfatterkollegaer uttaler seg om hverandres bøker. I Norge vil dette i de fleste tilfeller dreie seg om forfattere som kjenner hverandre, mange av dem godt. De fleste forfattere er, i likhet med for eksempel billedkunstnere, ikke profesjonelle lesere, sier Forberg.

Hun mener det var naturlig for Aasvik å gå til sine kolleger i vid forstad for tilbakemelding da forfatteren ønsket uttalelser fra helt vanlige lesere.

Redaktøren ønsker ikke å kommentere vurderingen til litteraturkritiker Bernhard Ellefsen.

– Det får stå for Ellefsens regning, sier hun.

Hva synes du om blurbing? Skriv din mening i kommentarfeltet.

Kulturstrøm

  • Fausa og Antonsen til scenen sammen

    Atle Antonsen, Trond Fausa og Vidar Magnussen er blant skuespillerne som er klare for komedien «Peter Pan går til helvete» på Chateau Neuf i januar 2025.

    Ifølge en pressemelding blir oppsetningen den første norske versjonen av «Peter Pan Goes Wrong», som er spilt på Broadway og West End tidligere.

    Kim Haugen skal regissere og Bjarte Hjelmeland er produsent, og også Siw Anita Andersen, Nils-Ingar Aadne, Kristine Grændsen, Jan Martin Johnsen, Modou Bah og Tiril Heide-Steen står på rollelisten.

    Lena Kristin Ellingsen og Trond Fausa Aurvag på «Oppenheimer»-premiere i London i 2023.
    Foto: Vianney Le Caer / Invision / AP
  • Forfatteren Paul Auster er død

    Forfatteren Paul Auster er død, 77 år gammel, melder New York Times.

    Den svært produktive forfatteren ble beskrevet som en «litterær superstjerne». Han ble kjent på 1980-tallet med sin postmodernistiske gjenopplivingen av noir-romanen.

    Forfatteren var for nordmenn mest kjent for New York-trilogien, «Moon Palace» og «Brooklyns dårskap». Bøkene kom ut i henholdsvis 1985-1987, 1989 og 2005. Auster skrev også dikt, essays og filmmanus, blant annet.

    Han døde i sitt hjem i Brooklyn, etter komplikasjoner i forbindelse med lungekreft.

    Auster giftet seg i 1981 med norskættede Siri Hustvedt, som også er forfatter. Paret har vært på flere turer til Norge og har også deltatt på Aschehougs hagefest sammen.

     Paul Auster fotografert i 2011. Han har grått hår, gredd tilbake, mørk frakk og skjorte. Han ser bestemt, men vennlig inn i kameraet.
    Foto: BOB STRONG / Reuters
  • Gérard Depardieu stilles for retten i overgrepssak i oktober

    Skuespilleren Gérard Depardieu anklages for seksuelle overgrep og stilles for retten i oktober, opplyser fransk påtalemyndighet.

    Depardieu ble mandag løslatt etter å ha blitt avhørt om angivelige seksuelle overgrep, opplyser skuespillerens advokat. Skuespilleren nekter selv for å ha gjort noe galt.