Var mamma i ti minutter – det endret alt

OSLO (NRK): Ariel Levy fødte 19 uker for tidlig og mistet barnet, alene på et hotellrom. Hun ble skilt og mistet huset. Alt i løpet av kort tid. Erfaringen med å se sitt eget liv falle sammen ble til bok, som nå er oversatt til norsk.

Ariel Levy

– Jeg var veldig ambisiøs, ville bli forfatter helt fra barndommen. Denne boken er dypt personlig, sier Ariel Levy.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

– I ti minutter var jeg noens mor, men så døde han.

NRK snakker med den 43 år gamle amerikanske forfatteren på Litteraturhuset i Oslo.

Omslag: Når reglene ikke gjelder

NORSK VERSJON: New York Times-bestselger og kritikerfavoritt Ariel Levys bok er ute på norsk.

Foto: Gyldendal

Inntil den skjebnesvangre dagen var hun overbevist om at alt var mulig. Som mange i sin generasjon, vokste Levy opp med tro på at hun kunne bli hva hun ville, være sammen med hvem hun valgte og reise hvor som helst.

Og hun utsatte i det lengste å prøve å bli gravid.

– Jeg var redd for å ikke bli en god mor, og at jeg ikke kunne fortsette å være like ambisiøs. Men da jeg begynte å bli klar for det, var jeg 37 år, forteller hun.

Levy hadde blitt gravid gjennom kunstig befruktning. Alt gikk likevel fint inntil den dagen hun spontanaborterte på en jobbreise til Mongolia, mens hun var alene på et hotellrom.

Vi møter henne på lanseringsturné med memoarene «Når reglene ikke gjelder». Boken handler om prosessen det var å gå gjennom alt i livet fram til hendelsen som endret alt. Dagen barnet hun bar, døde.

– Jeg ble fri fra min illusjon om å ha alt under kontroll, sier forfatteren.

Hadde alle muligheter

Levy tilhører en generasjon som har adskillig flere muligheter enn foreldre- og besteforeldregenerasjonen.

43-åringen er oppvokst i et USA i endring. Hun har kunnet leve ut både sin legning og hatt friheten til å følge drømmen – skrive.

Ariel Levy

– Jeg er vokst opp før mobiltelefonen. Bare det å kunne gjøre alt mulig på mobilen nå, tror jeg gir oss en illusjon om at alt er mulig og at verden er helt ubegrenset, sier Ariel Levy. 

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Ariel Levy er takknemlig for å være så privilegert, i forhold til tidligere generasjoner, som hennes bestemor – nå 96 år gammel.

– Hun ville hverken bli kone eller mor. Bestemor har fortalt meg at hun aldri ønsket å få barn. Hun hadde ingen frihet. Vi har alle muligheter.

Ble en vekker

Tapet av sønnen, kona og huset tvang Levy til å innse at man ikke har full kontroll. I boken beskriver hun følelsen av å gi seg over til alt som skjer som ikke er planlagt, tilfeldighetene.

– Hvis jeg kunne velge å ha sønnen min i dag og samtidig fortsatt ha en illusjon om at jeg har kontroll over alt i livet, ville jeg selvfølgelig valgt det. Men siden jeg ikke får velge, kan jeg i hvert fall si at jeg ble fri fra denne illusjon.

Vi skulle bruke prevensjon og gå på universitetet, og hvis vi på en eller annen måte ble gravide for tidlig eller med feil fyr, skulle vi ta abort. Det var ingen som nevnte muligheten for at vi skulle få lyst til å bli gravide for sent.

Utdrag fra «Når reglene ikke gjelder»
  • Hør intervju med Ariel Levy i P2-programmet Åpen bok:

Anbefalt videre lesning: