Hopp til innhold

Dette er for drøyt for amerikanske barn

Billedboken til barnet ditt er kanskje sensurert i USA. Se eksempler her.

Hole-illustrasjon 3

Stian Holes amerikanske forlag, Eerdmans Books For Young Readers, ville ikke utgi «Garmanns hemmelighet» om Hole ikke kledde på de nakne barna.

NRK skrev nylig om forfatteren Iben Sandemose, som opplever at naturlig nakenhet har blitt et større tabu blant norske barn.

– Jeg håper inderlig at det ikke går så langt som det har gjort i USA, sa barnebok-forfatteren Stian Hole.

Men hvor langt har det egentlig gått i USA? Her er tre eksempler på norske billedbøker som måtte sensureres før utgivelse i «land of the free, home of the brave»:

«Garmanns hemmelighet» av Stian Hole

En gutt som tisser i skogen. To barn som bader nakne. Det ble for sterk kost for Eerdmans-forlaget i USA som skulle gi ut «Garmanns hemmelighet» av Stian Hole.

Laster innhold, vennligst vent..

– Jeg forsøkte å gå noen runder med Eerdmans-forlaget – som for øvrig er et ryddig og skikkelig forlag – men valgte til slutt å akseptere å gjøre disse idiotiske endringene, siden de ellers ikke ville utgi boken i USA, sier Hole.

Laster innhold, vennligst vent..

«Sesam Stasjon». En fargeleggingsbok av Svein Nyhus

På 1990-tallet utgav Gyldendal mange trykksaker med figurene fra TV-serien «Sesam Stasjon». Disse utgivelsene måtte godkjennes av rettighetshaverne i NRK og i Children's Television Workshop i USA. Forlaget fakset derfor over alle forslag til tekster og illustrasjoner for kontroll i New York.

Men da Svein Nyhus sendte over et illustrasjonsforslag til et årstidsmotiv, støtte han på problemer. Hovedpersonene i tegningen gjør typiske våraktiviteter: Bjarne og Max henger opp fuglekasse, mens O. Tidemann spikker seljefløyte. Da kopiene med de amerikanske rettelsene kom tilbake, var den vesle tollekniven merket følgende beskjed:

«Vennligst fjern kniven (vi viser ikke våpen i bøkene våre.)»

Sesam Stasjon-tegning

Children's Television Workshop hadde en klar melding om Svein Dahles Sesam stasjon-tegning: «Vennligst fjern kniven (vi viser ikke våpen i bøkene våre.)»

«Fiat og farmor under vann» av Iben Sandemose

Bøkene om Fiat og Farmor er utgitt i land som Japan, India, Tyrkia og USA.

I «Fiat og Farmor under vann» reiser Fiat og farmor til svømmehallen. Der dusjer de uten en tråd på kroppen, slik plakatene i svømmehallene forteller oss at det er riktig å gjøre – i hvert fall i Norge

Men da boken skulle bli utgitt i USA, fikk Sandemose beskjed om å kle på både barn og voksne.

– Forlaget sa at boken ikke kunne bli utgitt i USA hvis jeg ikke tegnet badetøy på personene. Til og med bikinioverdel måtte lille Fiat ha, sier Sandemose.

Laster innhold, vennligst vent..

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters