Hopp til innhold
Anmeldelse

Klassisk, men polert spenning

Amerikaneren A.J. Finn har lagt gullegget med sin debutroman «Kvinnen i vinduet»: En spennende, velskrevet, men glattpolert krim, skapt for filmatisering og de store pengene.

Forfatter A. J. Finn

Boken til A.J. Finn, Kvinnen i vinduet, er full av referanser til gammel film og samtidig skrevet som en film, skriver anmelder Leif Ekle.

Barnepsykologen Anna Fox har vært gjennom en svært traumatisk opplevelse – hva som skjedde får leseren sakte rede på. Resultatet er en lammende redsel for åpne plasser, agorafobi: Hun våger seg ikke ut av huset, lever i stedet et slags liv på nettet – i tillegg til å dyrke sin lidenskap for gamle spenningsfilmer. Ved hjelp av et digitalt kamera og en kraftig zoom, fordriver hun tid med å følge naboenes gjøren og laden. En dag ser hun – tror hun at hun ser – kvinnen i nabohuset bli myrdet. Hva skal hun gjøre? Vil hun bli trodd.

Hilsen til Hitchcock

Politiet og verden omkring Anna Fox fører sterke bevis for at hun tar feil, at det hele har foregått i hennes arme hode, at naboen lever i beste velgående. Fullt så enkelt er det selvsagt ikke – da hadde dette ikke vært en krimroman med spenningskurve. Slutten kommer med store mengder drama og en løsning som for den spenningssøkende leseren er tilfredsstillende – om ikke HELT overraskende.

Gamle filmer, filmestetikk og ikke minst James Stewart som fotografen Jeff Jefferies i Hitchcocks «Vinduet mot bakgården», er nærmest bifigurer i denne boken. «Kvinnen i vinduet» kan da også leses som nettopp en hilsen til hatten – til Hitchcock, til den klassiske noir-filmen, som til Lauren Bacall, Ingrid Bergman, Humphrey Bogart og alle de andre.

Det blir film av slikt

Boken er velskrevet. Plottet er gjennomtenkt og holder nødvendige mengder vann. Fortellingen om Anna Fox er trygt plassert i hvit, amerikansk og velbeslått øvre middelklasse. Det gir fortellingen en litt irriterende glatthet og avstand til en mer virkelig verden. Debuterende forfatter A.J. Finn ser ingen grunn til å forklare hvordan Anna klarer å opprettholde levestandarden gjennom nesten et års isolasjon, uten arbeid – med digert hus, et solid forbruk av merlot-vin, medikamenter og hyppige lege- og terapeutavtaler. Svaret er sikkert forsikring, men fraværet av gammeldagse hverdagsproblemer skaper en avstand som minner mer om Agatha Christie enn den 30- og 40-tallets amerikanske noir-tradisjon som boken hyller.

Boken er som sagt full av referanser til gammel film. Den er samtidig skrevet som en film – ikke uvanlig for de virkelig store krimselgerne fra USA i våre dager. «Kvinnen i vinduet» er da også i ferd med å bli film, allerede før trykksverten er tørr i verden for øvrig.

Passer for deg som:

  • liker gamle spenningsfilmer

Flere anmeldelser fra NRK

Med blodig forsett - forside

«Med blodig forsett» er en historisk kriminalroman som blander skotske leilendingers harde kår med samtidens gryende interesse for nye, psykologiske etterforskningsmetoder. Les anmeldelsen

Ulvefellen av Aslak Nore

Aslak Nore har skrevet en utmerket spionthriller basert på virkelige hendelser under andre verdenskrig. Les anmeldelsen

Lasaruseffekten omslag

Sjelevandring, reinkarnasjon: Hvem tror på den slags – bortsett fra en milliard indere? Det gjør i alle fall ikke kristendommen. Eller? Bjørn Beltø er tilbake. Les anmeldelsen

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.