Hopp til innhold

Blodig historisk krim med tvist

«Med blodig forsett» er en historisk kriminalroman som blander skotske leilendingers harde kår med samtidens gryende interesse for nye, psykologiske etterforskningsmetoder.

Graeme Macrae Burnet

«Med blodig forsett» er skotske Graeme Macrae Burnets første bok på norsk.

Foto: Alastair Grant / Ap

Stedet er det skotske høylandet, året er 1869. Roderick Macrae er 17, sønn av en fattig leilending og har drept tre mennesker: en utålelig nabo, hans femten år gamle datter og en sønn på tre. Drapene er svært blodige. Det hersker ingen tvil om at Roderick står bak. Han har da også tilstått ugjerningen. Inn på arenaen kommer advokat Andrew Sinclair, Rodericks forsvarer, en engasjert mann som håper han kan forhindre en dødsdom. Da er sinnssykdom eneste mulighet.

Det er forsvareren som ber Roderick skrive ned sin versjon av hendelsene.Guttens beretning viser seg å være overraskende velskrevet og intelligent. Roderick var et sjeldent skoletalent blant leilendingsbarna i landsbyen. Foran rettssaken engasjerer advokat Sinclair den kjente fengselslegen J. Bruce Thomson, en mann for nye tanker. Det store spørsmålet blir hvorfor begikk Roderick disse mordene? Var det virkelig en hevn overfor en nedrig nabo?

Snedig og intrikat

Graeme Macrae Burnet har skrevet en snedig og intrikat kriminalroman i den historiske sjangeren. Han omgås uforutsigeligheten og fattigdommen i leilendingens kår like elegant som han oppfinner historiske dokumenter og utredninger. For leseren kan det være artig å finne ut hvilke av romanens karakterer som er fiktive og hvem som faktisk har gått omkring på jorda. Begge deler finnes.

Gjennom en rekke rettsdokumenter, avisartikler og beretninger fra de involverte (alt er selvsagt fiktivt) klarer forfatteren å bygge en fortelling som beholder leserens interesse helt til slutten er der. Særlig er Rodericks egen beretning besnærende lesning. Leseren vil uten videre innvende at et så velformulert skrift fra en 17-årig leilending med sviktende skolegang er ytterst usannsynlig. Forfatterens «svar» på innvendingen er temmelig elegant.

Passer for dem som

  • er historisk orienterte krimlesere – alt var ikke bedre før DNA-bevisets inntog!

Flere anmeldelser fra NRK:

Lasaruseffekten omslag

Sjelevandring, reinkarnasjon: Hvem tror på den slags – bortsett fra en milliard indere? Det gjør i alle fall ikke kristendommen. Eller? Bjørn Beltø er tilbake. Les anmeldelsen

Spionenes arv - forside

Kaldkrigsspionen George Smiley er John le Carrés viktigste og mest berømte karakter. I «Spionenes arv» er han tilbake mellom permene. En ren glede for leseren. Les anmeldelsen

Ulvefellen av Aslak Nore

Aslak Nore har skrevet en utmerket spionthriller basert på virkelige hendelser under andre verdenskrig. Les anmeldelsen

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters