Hopp til innhold

Blodig historisk krim med tvist

«Med blodig forsett» er en historisk kriminalroman som blander skotske leilendingers harde kår med samtidens gryende interesse for nye, psykologiske etterforskningsmetoder.

Graeme Macrae Burnet

«Med blodig forsett» er skotske Graeme Macrae Burnets første bok på norsk.

Foto: Alastair Grant / Ap

Stedet er det skotske høylandet, året er 1869. Roderick Macrae er 17, sønn av en fattig leilending og har drept tre mennesker: en utålelig nabo, hans femten år gamle datter og en sønn på tre. Drapene er svært blodige. Det hersker ingen tvil om at Roderick står bak. Han har da også tilstått ugjerningen. Inn på arenaen kommer advokat Andrew Sinclair, Rodericks forsvarer, en engasjert mann som håper han kan forhindre en dødsdom. Da er sinnssykdom eneste mulighet.

Det er forsvareren som ber Roderick skrive ned sin versjon av hendelsene.Guttens beretning viser seg å være overraskende velskrevet og intelligent. Roderick var et sjeldent skoletalent blant leilendingsbarna i landsbyen. Foran rettssaken engasjerer advokat Sinclair den kjente fengselslegen J. Bruce Thomson, en mann for nye tanker. Det store spørsmålet blir hvorfor begikk Roderick disse mordene? Var det virkelig en hevn overfor en nedrig nabo?

Snedig og intrikat

Graeme Macrae Burnet har skrevet en snedig og intrikat kriminalroman i den historiske sjangeren. Han omgås uforutsigeligheten og fattigdommen i leilendingens kår like elegant som han oppfinner historiske dokumenter og utredninger. For leseren kan det være artig å finne ut hvilke av romanens karakterer som er fiktive og hvem som faktisk har gått omkring på jorda. Begge deler finnes.

Gjennom en rekke rettsdokumenter, avisartikler og beretninger fra de involverte (alt er selvsagt fiktivt) klarer forfatteren å bygge en fortelling som beholder leserens interesse helt til slutten er der. Særlig er Rodericks egen beretning besnærende lesning. Leseren vil uten videre innvende at et så velformulert skrift fra en 17-årig leilending med sviktende skolegang er ytterst usannsynlig. Forfatterens «svar» på innvendingen er temmelig elegant.

Passer for dem som

 • er historisk orienterte krimlesere – alt var ikke bedre før DNA-bevisets inntog!

Flere anmeldelser fra NRK:

Lasaruseffekten omslag

Sjelevandring, reinkarnasjon: Hvem tror på den slags – bortsett fra en milliard indere? Det gjør i alle fall ikke kristendommen. Eller? Bjørn Beltø er tilbake. Les anmeldelsen

Spionenes arv - forside

Kaldkrigsspionen George Smiley er John le Carrés viktigste og mest berømte karakter. I «Spionenes arv» er han tilbake mellom permene. En ren glede for leseren. Les anmeldelsen

Ulvefellen av Aslak Nore

Aslak Nore har skrevet en utmerket spionthriller basert på virkelige hendelser under andre verdenskrig. Les anmeldelsen

Kulturstrøm

 • A-ha avlyser kveldens konsert i Oslo Spektrum

  A-ha avlyser kveldens konsert i Oslo Spektrum, opplyser konsertarrangøren på sin hjemmeside. Morten Harket har fått diagnostisert akutt laryngitt og må hvile stemmen. Dette er en betennelse i stemmebåndene.

  «Vi beklager å måtte meddele at kveldens konsert med a-ha i Oslo Spektrum er kansellert. Morten Harket har blitt diagnostisert med akutt laryngitt og er nødt til å hvile stemmen. Behold dine billetter for nå, vi kommer tilbake med mer informasjon så fort som mulig", står det på Oslo Spektrums hjemmeside.

  A-ha opptrådte i Oslo fredag, men lørdagens konsert må de altså avlyse. Dette er ikke første gang at A-ha må avlyse. Konsertene ble i utgangspunktet utsatt på grunn av pandemien.

 • Marcus og Martinus vant svensk «Maskorama»

  Marcus og Martinus Gunnarsen har vunnet den svenske utgaven av Maskorama. De norske tvillingene sier til Aftonbladet at de har fremført annenhver sang i konkurransen. Seersuksessen «Maskorama» har gått i flere land, inkludert Norge og USA.

  Marcus og Martinus
  Foto: TT NYHETSBYRÅN/NTB Scanpix / TT NYHETSBYRÅN
 • Kåret til Norges mest attraktive by

  Sandnes får Attraktiv by-prisen 2022, melder Arkitektnytt.

  – Sandnes har imponert juryen gjennom langsiktig og kunnskapsbasert utvikling av sentrum, som nå viser gode resultater, sier Alexandria Algard, juryleder for regjeringens Attraktiv by-pris.

  - Dette er en bekreftelse på at kommunen gjennom mange år har tatt gode valg i arbeidet med å utvikle en levende by, sier ordfører Stanley Wirak.