Hopp til innhold
Anmeldelse

Kjærlighet og død i Kjøllefjord

Våg å være deg selv! Det kan stå som en overskrift på Kathrine Nedrejords første ungdomsroman, som handler om vennskap og utenforskap.

Kathrine Olsen Nedrejord

Kathrine Nedrejord har skrevet en ambisiøs og livsfilosofisk roman om vennskap og kjærlighet. «Hvem er jeg når du blir borte?» er hennes første ungdomsroman.

Foto: Kari Live Rønningen

Det er ikke mange romaner jeg har lest som foregår i Kjøllefjord. Men der utspiller altså Kathrine Nedrejords første ungdomsroman seg, en bok der havet, kulden og mørket er viktige elementer.

Det er blitt en fin bok, en fortelling om utenforskap, om kjærlighet og vennskap.

Kathrine Nedrejord: Hvem er jeg når du blir borte?

Våg å være deg selv kan stå som en overskrift på Kathrine Nedrejords roman for ungdom.

Å være annerledes

Det er ikke enkelt å være annerledes på et bitte lite sted. Men for jeg-fortelleren Jenny er det ikke så verst. Hun har en bestevenn som står sammen med henne i tykt og tynt, en pappa som støtter opp for to og en bestemor som bryr seg.

Utfordringene kommer, likevel: Hvordan innrømme for han du har lekt med siden du var liten at du har fått en kjæreste, en som du heller vil bruke tid med? Og går det an å være forelsket når en klassekamerat akkurat har tatt sitt eget liv?

Det er store følelser i sving i Kjøllefjord. Nedrejords tekst blir likevel ikke svulstig. Ei heller moraliserende, selv om roman inneholder en solid dose sunn fornuft.

Fornuften er, som seg hør og bør, erkjent av ungdommen selv. Slik snakker Jenny:

Verken Henning eller jeg har tenkt at det å lyve er farlig. Noen ganger er det faktisk nødvendig. Av og til lyver man for å slippe å havne i en krangel med de mest populære jentene i klassen. Eller så lyver man for å slippe unna en kjedelig avtale eller inn på en fest. Folk som trur sannhet er hellig, skremmer meg. Jeg vet ikke engang om jeg trur på sannhet. Det var noe Henning sa om det en gang som fikk meg til å tvile. At uansett hvor sann vår versjon av en historie er, så kan en stikk motsatt versjon fra en annen person være like sann for han. Det er sånn jeg tenker. Sannhet er bøyelig. Og ærlighet varer like lenge som uærlighet.

Hvem er jeg når du blir borte? (s.88)

Problematiserer vedtatte sannheter

I Sverre Henmos ferske ungdomsroman «Det er bare kjærlighet» er grunntonen at ærlighet varer lengst. Men kanskje er det ikke så enkelt:

Jeg liker at Kathrine Nedrejord problematiserer vedtatte sannheter. I blant blir hun overtydelig i sin iver etter å kjempe inkluderingens sak. Jeg ser hva hun vil, men må nok ta følelsen av å bli ledet ved hånden på min godt voksne alders kappe.

Kathrine Nedrejord har skrevet to romaner for voksne før årets ungdomsbok. Hun imponerer med et språk som er gjennomført med gode bilder. Hun kan skrive om Jennys beundring for Julian at Han blinka like mye i solen som sjøen den dagen (s.7), eller om den usynlige klassekameraten, som nå er borte: Jeg skriver navnet hans i søkemotoren i hjernen. Nesten ingen treff. (s.20).

Dramatisk og livsfilosofisk

Utenforskap kan være så forskjellige ting. Det kan være å bryte ut av kjønnsroller. Det kan også handle om å være homofil.

I denne boken er det ikke først og fremst det trange sosiale miljøet som setter grenser, selv om Jennys bestevenn Henning drømmer om friheten storbyer som Oslo og New York kan gi. I hans tilfelle representerer vettløse foreldre en større trussel mot hans identitet enn skole, venner og samfunnets forventninger.

For Jenny ordner sakene seg. Det er mulig å kombinere vennskap, kjærlighet og drømmen om å fiske på storhavet.

En litt opplagt og løsningsorientert slutt til tross: «Hvem er jeg når du er borte?» er en ambisiøs roman der de dramatiske elementene knas fint sammen med de mer livsfilosofiske oppdagelsene.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.