- Jeg er veldig, veldig nervøs

Kathrine Nedrejord debuterer med romanen «Transitt». Det er ikke bare bare.

Kathrine Nedrejord

Kathrine Nedrejord er en av vårens yngste bokdebutanter.

Foto: Oktober/Finn Ståle Felberg

"Transitt"

22 år gamle Kathrine Nedrejord er en av vårens yngste forfatterdebutanter og er nå aktuell med romanen «Transitt». Hun har et litt ambivalent forhold til det å utgi bok for første gang.

– Jeg synes det er litt skummelt, for jeg blir tvunget til å ta min egen skriving mer på alvor, forteller hun til NRK.no.

Fortell kort debutboken din.
– En ung kvinne reiser fra Paris og gifte Simon, som hun har hatt et forhold til i flere år, og tilbake til Oslo, etter at hun oppdager at han og kona skal ha barn igjen. Hun tar opp igjen kontakten med mora og søstera og forsøker å starte et nytt liv, men blir forstyrret da Simon plutselig ringer og vil komme på besøk.

Når tenkte du første gang at du ønsket å bli forfatter?
– Jeg tror jeg sa det da jeg var ganske liten, fordi jeg skrev mye allerede tidlig på barneskolen. Det var enten det, eller skuespiller eller fotballspiller, husker jeg.

Fortell om din vei frem til å bli forfatter.
– Jeg har brukt lang tid før jeg klarte å fullføre noe ordentlig, jeg blir lett utålmodig, så da jeg endelig hadde klart å skrive noe som virka langt nok, bestemte jeg meg for å sende det inn. Heldigvis så forlaget noe de likte i teksten. Den måtte selvfølgelig bearbeides en hel del, og den prosessen har vært utrolig lærerik. Nå er boka endelig klar og jeg føler meg litt mer trygg på at jeg har noe å komme med.

Hvordan føltes det da du fikk beskjed om at manuset var antatt?
– Jeg tror ikke jeg helt har skjønt det ennå. Det er merkelig. Plutselig er det på ordentlig, og ikke bare noe jeg gjør for meg selv. Jeg synes det er litt skummelt, for jeg blir tvunget til å ta min egen skriving mer på alvor.

Hvem er dine litterære forbilder?
– Jeg tror ikke jeg kan si at jeg har noe forbilde, men jeg er veldig glad i å lese mye forskjellig.

Fortell om ditt siste store leseropplevelse.
– Jeg tror det må være en spesiell novelle av Alice Munro som jeg har lest flere ganger, som heter «The Ottawa Valley», der hovedpersonen ser tilbake på tida før moren ble rammet av Parkinson, og tar opp sorg på en enkel og fin måte. Jeg synes hun skriver veldig levende, og det ligger mye følelser mellom linjene.

Mange drømmer om å bli forfattere. Hva er dine tips til forfatterspirer?
– Bare å skrive så mye som mulig! Det er jo det man blir bedre av.

En av fjorårets diktdebutant, Audun Mortensen, prøver å leve lengst mulig på bokhonoraret. Hva slags planer har du for ditt bokhonorar?
– Det må brukes til å reise. Det er i grunn det jeg bruker mesteparten av pengene mine på. De foreløpige planene er Finnmark, Italia og Mellom-Amerika. Og hvis pengene strekker til, så blir det selvfølgelig enda mer.

Hvilken forventninger har du til det å debutere?
– Jeg er veldig, veldig, veldig nervøs for hva folk skal komme til å synes om boka. Men det blir spennende å se den i butikken og å vite at nå er det helt på ordentlig.

Kulturstrøm

 • Sprik i boksalg under pandemien

  Publishing Industry Report for 2020 ble lagt fram på bokmessa i Frankfurt i dag. Tallene viser en betydelig nedgang i boksalget under pandemien i store deler av verden, som Tyrkia (- 31,6 %) og Brasil (- 19,8 %). Andre igjen har opplevd oppgang, som Japan (+ 10,7 %), Italia (+ 8,6 %) og Norge (+ 4,2 %). Andelen digitalt boksalg fortsetter å øke, skriver Bok365.

 • Girl in Red nominert til MTV-pris

  Girl in Red er nominert til to priser under årets MTV EMA-prisutdeling. Marie Ulven fra Horten er nominert i kategoriene beste video med budskap for videoen "serotonin" og som beste såkalte push, skriver NTB. Prisutdelingen finner sted i Ungarn den 14. november.

 • Palmesus forventer røde tall

  Musikkfestivalen Palmesus i Kristiansand regner med å gå med et betydelig underskudd i regnskapet i år. Det sier festivalsjef Leif Fosselie til Fædrelandsvennen. Festivalen mottok koronastøtte fra Kulturrådet i fjor og fikk et overskudd i 2020 på 14 millioner kroner.

  Leif Fosselie
  Foto: NRK Sorlandet