Nominert til Ibsenprisen

Det er veldig stort for meg å få den anerkjennelsen, for jeg føler meg fortsatt som et ganske ukjent navn, sier Kathrine Nedrejord som er nominert til Den Nasjonale Ibsenprisen 2016.

Kathrine Nedrejord

'Brent Jord' en historie som jeg har vokst opp med for det var en historie alle snakket om i Kjøllefjord, igjen og igjen. Forteller Nedrejord.

Foto: Pressebilde

Nedrejord er nominert til Den nasjonale Ibsenprisen 2016 med stykket "Brent Jord". Teaterstykket handler om tvangsevakueringen av Finnmark, hvor vi møter 6 forskjellige karakterer som forteller hvordan det var å oppleve krigen og tvangsevakueringen.

En historie alle snakket om

28 åringen er oppvokst i Kjøllefjord i Finnmark, begge foreldrene hennes snakket samisk. Hun har et sterkt tilknytting til det Finnmark og det samiske. Og det er noe vi kan gjenkjenne i hennes tekster. Til det nominerte stykket har hun hentet inspirasjon fra barndommen.

– Det er en historie som jeg har vokst opp med for det var en historie alle snakket om, igjen og igjen. Når jeg var liten i Kjøllefjord, så var jeg hver lørdag og spiste grøt hos bestemor og hørte på når hun fortalte om krigen. Og tilslutt ble det et teaterstykke, sier forfatter Kathrine Nedrejord.

Hun har bodd i Paris de siste 4 årene og har blant annet publisert, diktantologien “Faen ta tyngdekrafta” i 2008 og har også utgitt romanene “Transitt” i 2010 og “Trengsel” i 2014. Når vi spør hva hun gjør hvis hun vinner prisen så ler hun litt i enden av telefonen.

– Da blir jeg jo enda gladere, men har ikke noen forventinger om det. Jeg er jo ung. Nominasjonen er stort nok for meg, det er nok. Men hvis jeg vinner, det hadde vært helt utrolig.

Kathrine Nedrejord

Kathrine Nedrejord er nominert til Den Nasjonale Ibsenprisen 2016 som deles ut 17. mars.

Foto: Oktober/Finn Ståle Felberg

150.000 kroner

Prisen er landets eneste dramatikerpris og eies av Skien kommune. Prisen ble delt ut første gang i 1986 og er på 150.000 kroner. Prisvinneren får også en statuett av Nina Sundbye.

Prisen kan hvert år deles ut til en dramatisk tekst som siste kalenderår har hatt urpremiere eller norgespremiere på en helaftens forestilling, eller flere korte enaktere ved et profesjonelt norsk teater.

– Samisk historie er en gullgruve

Kathrine Nedrejord har alltid likt å skrive, og hun publiserte sitt første bok når hun var 22 år gammel.

– Jeg har historier for flere år framover, for når man gjør et dypdykk i samisk historie så ser man egentlig hvor mange historier som er der, og som fortsatt er ukjente. Så det er en gullgruve å lete etter materiale der.

Vinneren skal kåres i forbindelse med Ibsens fødselsdag, og utdelingen vil foregå på Teater Ibsen 17. mars.