Hopp til innhold

– Barn er veldig åpne for bøker med utfordrende tema

– Barn må få tilgang til bøker med utfordrende tema, mener Constance Ørbeck-Nilssen. Hun får støtte fra forfatterkollega Gro Dahle.

Constance Ørbeck-Nilssen

Constance Ørbeck-Nilssen tror mange foreldre kan være litt redde for å gi barna noe annet enn koselige og morsomme bøker. Hun håper flere kan se verdien i de mer utfordrende bøkene.

Foto: Thomas Espevik / NRK

Kapittel-festivalen: Rundt hundre 10-åringer var samlet på Sandnes bibliotek da Constance Ørbeck-Nilssen, sammen med illustratør Akin Duzakin, fortalte fra bildeboken «Hvorfor er jeg her?».

Mens Duzakin viste tegninger av flyktninger, fikk Ørbeck-Nilsen barna til å leve seg inn i historiene. Hvem er dere på disse bildene, spurte hun barna.

– Jeg er han med ryggsekk. Familien min har mistet alt på grunn av krig, og nå har jeg reist ut i verden for å tjene penger til dem, sa en gutt som ikke hadde rukket å ta av seg sykkelhjelmen.

Håper foreldre er bevisste

Ørbeck-Nilssen leser ofte for barn på bibliotek og litteraturarrangement. Stadig hender det at barna blir med på å bygge ut historiene hun har skrevet.

– På Litteraturfestivalen på Lillehammer kom det mange barn fra Syria og Afghanistan. Flere av dem overtok og fortalte sine sterke historier, forteller hun.

Ørbeck-Nilssen erfarer at barn er svært åpne for bøker med utfordrende tema, men hun tror mange foreldre kan være litt redde for å gi barna noe annet enn koselige og morsomme bøker.

– Jeg ønsker ikke å moralisere, for jeg vet at det kan sitte litt inne å gi et barn en vond og vanskelig bok. Men jeg håper at foreldre er bevisste på hvor stor betydning disse bøkene kan ha.

– Barn kan lære veldig mye av slike bøker. Triste historier kan hjelpe barna til å utvikle empati, legger hun til.

Constance Ørbeck-Nilssen

Constance Ørbeck-Nilssen har erfart at barn er veldig åpne for bøker med utfordrende tema. Hun håper foreldre kan bli mer bevisste på hvor stor betydning disse bøkene kan ha.

Foto: Thomas Espevik / NRK

– Det har blitt større aksept for utfordrende barnebøker

Ørbeck-Nilssen får støtte fra sin forfatterkollega Gro Dahle, som har blitt godt kjent for å skrive om utfordrende tema som vold og skilsmisse.

Gro Dahle

Gro Dahle er i disse dager aktuell med bildeboken «Blekkspruten», som er en bok om overgrep mot barn. Forfatteren tror ikke det kommer noe særlig med negative reaksjoner.

Foto: Simon Dahle Nyhus

Men Dahle opplever at det er større aksept for denne type bøker nå enn det var for bare 10-15 år siden. Da hun gav ut «Sinna mann» i 2003 var ikke alle like begeistret.

– Jeg hørte om bibliotekarer som låste den bort eller satt boken på altfor høye hyller. I avisene var det flere kritiske anmeldelser, kommentarer og leserinnlegg. Men nå opplever jeg at det er helt forandret. Mange er glade for at boken finnes.

Når hun nå kommer med bildeboken «Blekkspruten», en bok om overgrep mot barn, tror hun ikke det vil bli like mange reaksjoner som i 2003.

– Det blir nok ikke noe særlig med oppstyr nå. Men jeg blir jo glad hvis det blir det. For da blir jo problemstillingen enda mer synlig, sier hun.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters