Hopp til innhold

Fredsprisvinner dro av seg medaljen i protest mot litteraturvinner

I 1988 mottok Christina Doctare Nobels fredspris sammen med FNs fredsbevarende styrker. I kveld dro hun medaljen av seg på scenen, i protest mot Peter Handke.

Christina Doctare sier hun vil levere tilbake fredsprismedaljen hun fikk i 1988.

Christina Doctare sier hun vil levere tilbake fredsprismedaljen hun fikk i 1988, i protest mot litteraturprisen Peter Handke mottok i dag.

Foto: TT / Reuters

Etter et skandaleombrust 2018, hvor Nobelprisen ikke ble delt ut, så delte Svenska Akademiet ut Nobelprisen i Litteratur for både 2018 og 2019 tidligere i år. Den gikk til Olga Tokarczuk og Peter Handke som fikk prisen for henholdsvis 2018 og 2019.

Prisen til Handke skapte kraftige reaksjoner da det ble kjent. Forfatteren står bak mer enn 50 romaner, noveller og skuespill, men han er også omdiskutert. Han har tidligere blitt beskyldt for å bagatellisere serbiske krigsforbrytelser, og for at han holdt tale i begravelsen til tidligere president og folkemordtiltalte Slobodan Milosevic.

– Da jeg skrev om borgerkrigen i Jugoslavia ble det mye bråk, derfor mener jeg at Svenska Akademien har gjort et modig valg. De er gode folk, sa Handke da det ble kjent at han fikk prisen.

Tirsdag er det duket for utdeling av Nobelprisene både i Oslo og i Stockholm, men allerede før helgen startet Nobeluken i Stockholm.

Den startet med at Gun-Britt Sundström og Kristoffer Leandoer, som var eksterne sakkyndige i Nobelkomiteen, trakk seg fra komiteen 2. desember. Leandoer sa til det svenske nyhetsbyrået TT, ifølge Aftonbladet, at dette ikke hadde sammenheng med nobelprisen til Handke.

Forfatter Peter Handke mottok i dag Nobelprisen i litteratur av kong Carls Gustav.

Forfatter Peter Handke mottok i dag Nobelprisen i litteratur av kong Carls Gustav.

Foto: Jonas Ekstromer/TT / AP

Flere land dropper utdelingen

For Sunström var det en del av grunnen, og Peter Englund, som er i tidligere stendige sekretær i Svenska Akademien, vil ikke delta på årets Nobelarrangementer på grunn av tildelingen, skriver Dagens Nyheter, ifølge AFP.

– Dette sender et signal om at enten at det som skjedde på Balkan har blitt glemt, og posisjonen Handke tok i prosessen, sier leder for tenketanken European Stability Initiative, Adnan Ćerimagić til NRK.

En av dem som deltok under demonstrasjonene i Stockholm i kveld var Christina Doctare. Den svenske legen, forfatteren og samfunnsdebattanten har en fredsprismedalje fra 1988, som hun fikk siden hun var en del av FNs fredsbevarende styrker som mottok prisen det året.

Den medaljen dro hun av seg i protest fra scenen i kveld, Doctare sier hun skal levere den tilbake til Nobelkomiteen.

– Jeg var der, og er et vitne og trodde aldri at jeg 27 år seinere skulle stå her og vitne om hva som faktisk skjedde. At Handke benekter noe som alle med min erfaring vet, det gjør meg så opprørt. Dette handler om folkemord, sier hun til SVT.

Ćerimagić forteller at Kosovo velger å ikke delta på utdelingen. Reuters meldte mandag at både Tyrkia og Albania også boikotter utdelingen tirsdag, og deres ambassadører i Sverige ikke vil være tilstede på utdelingen og banketten tirsdag kveld.

Sekretariatet i Svenska Akademien svarer at de har forsikret seg om at Handkes verker ikke har brutt med grensene for ytringsfriheten, eller representerer en antihumanistiske holdning.

De respekterer at det er ulike syn, spesielt når en forfatter oppfattes så ulikt som Handke. Prisen er alltid delt ut ifra litterær fortjeneste og aldri for politiske meninger, opplyser sekretariatet.

Mener dialog er vanskelig

Da Handke møtte pressen i Börssalen i Stockholm på fredag fikk han spørsmål fra en journalist i salen om hva han tenker om at det planlegges protester i Sverige mot ham og Akademiet som gir ham prisen. Da ba han først journalisten om råd.

Så trekker han frem mottagelsen han fikk i Oslo da han fikk Henrik Ibsen-prisen i 2014.

– Jeg var på Nationaltheatret i Oslo og folk ropte «fascist», «fascist». Jeg stoppet fordi jeg ville prate med mennene og kvinnene, men de ville ikke prate med meg. Så jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre.

Det ble høy temperatur utenfor Nationaltheatret i 2014, da mange demonstranter samlet seg. Handke selv brukte da talen til å argumentere for sitt syn på Balkan-konflikten, skrev NRK i 2014.

Se video av det her:

Demonstrasjon mot Peter Handke under tildeling av Ibsenprisen 2014

Demonstrasjon mot Peter Handke under tildeling av Ibsenprisen 2014

Han får flere spørsmål fra salen om hans meninger om konflikten på Balkan, og hvordan han har skrevet om den i sine verker. En journalist spør om hvorfor Handke tror at debatten har blitt så polarisert.

– Det er en lang historie, for lang å ta opp i denne sammenheng, svarer han.

Ønsket ikke svare på spørsmål

En annen journalist trekker frem at domstolen i Haag i 2007 slo fast at massakren i Srebrenica var et folkemord, men har ikke funnet det bevist at Serbia sto bak.

– Hvorfor har du ikke skrevet og akseptert de faktaene i dine bøker? spør journalisten i salen.

Handke svarer med å lese fra et brev han har fått. Brevet definerer ham som en provokatør, og sammenlikner ham med Donald Trump på Twitter.

Brevet er anonymt, og han forklarer at han de siste ukene har fått mange brev skrevet med kjærlighet, men at dette er det eneste anonyme han har fått. Det ble sendt med toalettpapir også, skriver Aftonbladet.

– Du stiller spørsmål som denne mannen, men jeg foretrekker toalettpapir fremfor dine ignorante spørsmål, svarer han.

Han mener anledningen for å stille disse spørsmålene gjør det ignorant å stille dem.

– Jeg vil ikke svare på disse spørsmålene, sier han.

Han avslutter med å si at det er leserne som er hans folk, ikke de i salen.

Den andre vinneren, Tokarczuk, har ikke skapt like mange overskrifter. Men Utenrikskommentator i svenske Dagens Nyheter, Michael Winiarski, har skrevet at «Polens høyrenasjonalistiske regjering avskyr alt som Olga Tokarczuk står for».

Kulturstrøm

  • Voldsomme reaksjoner på dansk Eurovision-artist

    Danmarks Eurovision-håp, artisten Saba, forteller at hun har vurdert å trekke seg etter kraftige reaksjoner på at hun deltar i den europeiske finalen.

    Reaksjonene kommer i forbindelse med Israels omdiskuterte deltakelse i Eurovision samtidig med krigføring på Gazastripen.

    Anna Saba Lykke sier til Ekstra Bladet at hun har bearbeidet opplevelsen med psykolog, og at hun nå har valgt å stenge alle sine sosiale medier etter kraftige oppfordringer om at hun bør trekke seg.

    Saba mener det er viktig for mangfold og representasjon at hun deltar. Hun har vært åpen om at hun er skeiv, adoptert og har utfordringer med psykisk helse.

    Hun er også blant artistene som har underskrevet oppropet om fred og våpenhvile i Gaza.

    Den danske sangeren Saba, Anna Saba Lykke.
    Foto: Ida Marie Odgaard / AP
  • 3 mill. til første samiske animasjonsfilm

    Norsk filminstitutt (NFI) melder fredag at animasjonsfilmen «Kunnskapens skog / Daajroen boelte» har fått 3 millioner i produksjonstilskudd.

    Ifølge NFI handler filmen om søsknene Anta og Bräjta som følger nordlyset til den parallelle verdenen Saajve

    Totalbudsjettet på den svensk-norske samproduksjonen er på nær 23 millioner kroner.

    Oskar Östergren Njajta står for regi og manus og produksjonsselskapet Krystallplaneten i Tromsø er med fra norsk side.

    Ifølge NTB blir dette historiens første animerte samiske langfilm. Den har planlagt premiere i 2026.

    «Kunnskapens skog» / «Daajroen boelte»er tidenes første samiske animerte langfilm.
    Foto: Bautafilm
  • Israel skjerper reiserådet til Malmö

    Israelske myndigheter har skjerpet reiserådet til Malmö i forbindelse med Eurovision.

    Det skriver Israel National News.

    Reiserådet er oppgradert fra 2 til 3. Det tidligere nivået innebærer at det eksisterer en «mulig trussel», mens det nye nivået innebærer en moderat trussel. Det betyr også at israelere som har planlagt å reise til Malmö, bør revurdere om turen er nødvendig.

    Det forhøyede nivået gjelder i perioden når Eurovision arrangeres i byen.

    (NTB)