NRK Meny
Normal

Blir «19» en hit igjen?

Manchester United-supporterne vil feire med Paul Harcastle-hit fra 1985.

Manchester United, supportere

Søndag kan trolig Ryan Giggs og Manchester feire sitt 19. seriegull.

Foto: PHIL NOBLE / Reuters

Paul Hardcastle: «19»

Paul Hardcastles «19» fra 1985.

Foto: Plateomslag

Supporterne til det engelske fotballaget Manchester United vil ikke nøye seg med at laget nå etter all sannsynlighet kommende helg tar sitt 19. ligagull. Nå vil de også endre på toppen av den britiske singlelista.

Les også: Hemningsløs Ferguson hoppet av glede: - Nå er det ingen tvil

De har nå startet en kampanje for å få folk til å kjøpe Paul Hardcastles storhit fra 1985 – låta «19», melder The Guardian.

Årelang kamp

Fansen ønsker at laget deres søndag kan akkompagneres musikalsk, dersom de vinner over Blackburn Rovers og dermed er seriemestere for 19. gang.

Hør låta her:

Bak det musikalske ønsket ligger en årelang kamp for Manchester United å ta over hegemoniet i engelsk fotball fra Liverpool. Inntil i år er det laget fra Merseyside som har hatt flest seriemesterskap, og dermed har kunnet kalle seg «best i landet».

Manager Alex Ferguson sa i 2002 at hans største bragd ville være å «dytte Liverpool ned fra tronen» og ansees også som en av grunnene til fansens ønske om maksimal oppmerksomhet rundt bragden.

Trenger 30.000

Paul Hardcastle

Paul Hardcastle vil at eventuelle ekstra inntekter fra salget av «19» skal gå til veldedighet.

Foto: PaulHardcastle.com

Et annet aspekt ved saken er at Paul Hardcastles låt, som toppet den britiske singlelista fem uker i 1985, mista topplasseringen til en veldedighetsversjon av Liverpool-hymnen «You'll never walk alone».

Låta «19», som egentlig handler om gjennomsnittsalderen for soldater som kjempet i Vietnamkrigen, er tilgjengelig i iTunes og man regner med at 30.000 nedlastinger vil være tilstrekkelig.

Enkelte synes imidlertid det er lite passende å feire en bragd innen fotballen med en sang som handler om unge mennesker som falt i krigen.

Hardcastle har foreslått at deler av eventuelle ekstra inntekter kan gå til organisasjoner som jobber for Vietnam-veteraner.

En jubileumsversjon av Paul Hardcastles «19»:

Kulturstrøm

 • Den vanskelege skrivinga

  Han brukte éi veke på førsteutkastet. Så brukte han fem år på å skrive det om til ein roman. Høyr forfattar Jan Kristoffer Dale i Sommer i P2.

  - De kalte oss for «griser», «feite svin» og «fleskeberg». De kalte oss for mye mer. Nå spør folk meg om jeg kan fortelle. I Sommer i P2 forteller forfatter Jan Kristoffer Dale om opplevelsene i oppveksten som har formet ham, om forfattere som har inspirert ham - og om sin egen skriving.
 • Borats «Who is America» provoserer

  Sacha Baron Cohen – også kjent som Borat – er tilbake med satireshowet «Who is America». Flere republikanske politikere føler seg snytt etter å ha blitt intervjuet av komikeren i en fiktiv rolle, om hvorvidt barn skal ha rett til å bære våpen. En av dem er Joe Wilson, som sitter i Kongressen for staten South Carolina. Han må stå for å ha uttalt følgende: – En treårig kan ikke forsvare seg selv mot et angrep ved å kaste et Hello Kitty-penal mot angriperen. Grunnlovens fedre satte ingen aldersgrense på loven. Se saken på Danmark Radios nettsider.

  Who is America satireshowet til Sacha Baron Cohen
  Foto: HBO
 • Vokalisten forlét Kvelertak

  Erlend Hjelvik sluttar i Kvelertak. På Facebook-sida til bandet skriv vokalisten at måla og motivasjonen til bandet har bevega seg i ulike retningar. Fansen reagerer i hopetal i kommentarfeltet under posten. Kvelertak vil halde fram utan Hjelvik, og dei fire annonserte festivaldatoane til bandet i sommar blir gjennomført med gjestevokalistar, melder VG.

  Kvelertak på Slottsfjell 2013
  Foto: Kim Erlandsen / NRK P3