Ble første kvinnelige vinner: – Kult at hun klarte å bryte den forbannelsen

Tidligere deltakere jubler for at en kvinnelig utøver endelig har vunnet Mesternes mester.

Som første kvinne vant Gro Hammerseng-Edin Mesternes Mester

Intervju med Gro Hammerseng-Edin fra finalefesten i Oslo.

Fredag kveld vant Gro Hammerseng-Edin finalen av Mesternes mester.

– Det er helt vanvittig at jeg endte opp med å vinne. Det skal jeg være stolt av, sier Hammerseng-Edin.

Gro Hammerseng-Edin og finalistene

Espen Jansen, Gro Hammerseng-Edin og Solveig Gulbrandsen under finalefesten.

Foto: Martin Fjørtoft

Den tidligere landslagskapteinen i håndball slo turneren Espen Jansen i siste innspurt av finalen, i en øvelse som handlet om å treffe en leirkrukke med en stein fra ni meter.

– Jeg må dra til Larvik og lære meg å kaste, sier Jansen da NRK møter ham fredag kveld.

– På tide

Årets sesong av Mesternes mester er den niende. Første gang sportsprogrammet gikk på TV var i 2009, og den gang var det Dag Otto Lauritzen som tok seieren.

Fram til nå er det altså kun mannlige utøvere som har vunnet pokalen, men i flere sesonger har kvinnelige utøvere nådd fram til finalen. En av dem er den tidligere snøbrettkjøreren Helene Olafsen, som tapte mot den tidligere skihopperen Anders Jacobsen i finalen i fjor.

Mesternes mester, sesong 8

Helene Olafsen kom seg til finalen i forrige sesong av Mesternes mester.

Foto: Jan Kvalheim/ Rubicon TV / Jan Kvalheim/ Rubicon TV

– Det er veldig kult at hun klarte å bryte den forbannelsen. Det er veldig fortjent. Gro er helt rå, sier Olafsen til NRK.

Hun mente det var på tide med en kvinnelig vinner.

– Det var litt på overtid. Det har skjedd i Sverige, og vi trengte en kvinnelig vinner, sier hun.

– Sterkt å stå helt ut

Susann Goksør Bjerkrheim i Mesternes mester

Susann Goksør Bjerkrheim deltok i Mesternes mester i 2014.

Foto: Julia Naglestad/NRK

Den tidligere håndballspilleren Susann Goksør Bjerkrheim kom på tredjeplass i konkurransen i 2014. Hun tror Hammerseng-Edins seier kan være inspirerende for yngre kvinnelige utøvere.

– Det er jo helt fantastisk, og spesielt for yngre jenter som ser dette og tenker at det går an. Jeg tror sikkert at hele Norge har vært veldig opptatt av at en kvinne skal kvinne, så det er jo artig, selv om jeg ikke tror hun selv er så opptatt av det, sier Bjerkrheim.

Hun har positive minner fra sin tid i Mesternes mester, selv om hun ikke nådde helt til topp.

– Jeg husker det var mange som snakket om at det hadde vært gøy om jeg vant. Jeg husker da jeg så finalen, da var jeg glad for at jeg ikke var med. Kroppen min var på overtid, sier Bjerkrheim.

– Det er sterkt å stå helt ut. Gro er utrolig sterk, både fysisk og mentalt.

Vibeke Skofterud, som kom på tredjeplass i 2016, er enig.

Mesternes mester

Vibeke Skofterud gratulerer Hammerseng-Edin med seieren.

Foto: Roy Darvik

– Det er helt rått, og ikke tilfeldig at når det først skulle være en dame som vant, at det nettopp var henne. Grattis!

Kulturstrøm

 • «Ulven» er «Grease» for kidsa

  – De tre geitekillingene er til å spise opp, sier NRKs teateranmelder om rockeoperaen «Ulven» på Nationaltheatret. En runde til med kill your darlings ville ha gjort forestillingen bedre, men denne blandingen av «Hakkebakkeskogen» og «Grease» fungerer, med variasjon og masse energi. Geitemor vil ha seg et eventyr og har elektriske nattlige møter med ulven, musikalen frir til de voksne. Om barneflokken blir spist eller ikke, det fenger i alle fall ungene. Nye bunadsinspirerte kostymer fungerer også bra.

  Ulven på Nationalteatret
  Foto: Erica Hebbert / Nationalteatret
 • Dagbladet slakter Märtha Louise-bok

  «Denne boka er så hinsides at jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte», skriver Dagbladets anmelder Cathrine Krøger. Boken hun snakker om er prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Nordengs bok om høysensitive barn. Boken er skrevet i samarbeid med journalist og kommunikasjonsrådgiver Kjersti Salvesen, og den slippes fra forlaget Cappelen Damm i disse dager. «Gud bevare oss for noe møl», heter det i anmeldelsen – som ender opp med terningkast én. Aftenpostens anmelder er langt mer positiv og skriver blant annet at «Märtha Louise fremstår klok, myk og tøff, en mor og et menneske å lære av». (NTB)

 • Fin litteraturpris deles ut i Norge

  Onsdag 24. oktober deles P. O. Enquists pris 2018 ut. For første gang er det på norsk jord den prestisjefylte prisen skal deles ut. Prisen går til «en yngre forfatter på vei ut i Europa», heter det fra forlagshold, og herfra ramses det opp tidligere vinnere som Trude Marstein, Jonas Hassen Khemiri, Daniel Kehlmann, Dorthe Nors og Lars Petter Sveen. Det er danske Caroline Albertine Minor (1988) som er årets prisvinner. Hun debuterte i 2013 med romanen «Pura Vida». (NTB)