Bin Laden-prosjektene i gang

Hollywood slapper ikke akkurat av etter Osama bin Ladens død. Bok og film er allerede på trappene. Filmpolitiets Birger Vestmo forventer ikke de store suksessene.

Katherine Bigelow og Navy Seals.

Kathryn Bigelow skal allerede være i gang med en film om Osama bin Laden. Senere denne måneden kommer boken om Navy Seals, gruppen som tok livet av Osama bin Laden.

Foto: AFP/FLickr photo av Ussocom

Allerede 24. mai kommer boken om Navy Seals, gruppen som tok livet av verdens mest fryktede terrorist; Osama bin Laden.

«Seal Six Team» er skrevet av tidligere snikskytter i Navy Seal, Howard Wasdin, og handler angivelig om hvordan de siste månedene og årene i Navy Seal har vært.

Det er nemlig fire år siden analytikerne i den amerikanske etteretningen klarte å knytte et navn til kureren som flere Al Qaida-fanger på Guantanamo hadde utpekt som en av bin Ladens få betrodde menn.

I august i 2010 ble president Barack Obama informert om at det fantes ganske sikre informasjoner om hvor verdens mest ettersøkte mann oppholdt seg. I midten av februar i år ga presidenten klarsignal til å forberede en militær aksjon.

Slutten kjenner vi; søndag 1. mai ble Osama bin Laden erklært død.

– Gammelt nytt

Birger Vestmo

Filmpolitiets Birger Vestmo.

Foto: Nadia Fransen) / NRK

Allerede nå skal det være snakk om å gjøre boken om til film.

Forfatterens manager, Scott Miller, forteller til The Hollywood Reporter at han allerede har fått telefoner fra forskjellige filmstudioer og agenter, som ønsker å filmatisere hendelsene.

Det overrasker ikke Filmpolitiets Birger Vestmo.

– Om det er for tidlig? Vanskelig å si. Hva ville vært for seint, da? Dette blir jo bare spekulasjoner. Men forutsatt at dette vil skje, så er det jo nærliggende å tro at de vil sikre seg alt av historie raskest mulig, sier Vestmo til NRK.no.

Han er ikke i tvil om at det finnes nok materiale til å lage film om personene som utgjorde teamet, og historien bak det som resulterte i det som skjedde på søndag.

– Jeg er mer tvilende til om folk orker å gå på kino for å se dette til neste år, eller når det måtte bli. Allerede nå er jo dette egentlig gammelt nytt. Enten må de lage filmen ganske raskt, eller vente ti år. Det er vanskelig å si hva som er det beste.

Ny slutt?

Boken om Navy Seals er ikke den eneste Osama bin Laden-relaterte utgivelsen i USA.

Regissør Kathryn Bigelow skal ha vært i gang med å finne skuespillere til sin kommende film, «Kill bin Laden», da nyheten om Osama bin Ladens død ble kjent.

Filmen skulle handle om et mislykket drapsforsøk på bin Laden, men nå skal regissøren være i gang med å skrive om manuset.

Ifølge Los Angeles Times sine kilder skal filmen nå skrives om til en «happy ending».

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kathryn Bigelow

Kathryn Bigelow vant Oscar for «The Hurt Locker» i fjor. Her sammen med samarbeidspartnerne Mark Boal og Greg Shapiro.

Foto: LUCY NICHOLSON / REUTERS

Kathryn Bigelow er ikke ukjent med krigsfilmer. I fjor vant hun Oscar for beste film med «The Hurt Locker», som handler om hverdagen til amerikanske soldater som har valgt å reise til Irak.

– Kathryn Bigelow har et godt navn, og mange vil nok sikkert se filmen hennes fordi hun har vunnet Oscar. Men hun er ikke av de mest treffsikre regissørene, og kanskje heller ikke kjent nok til at det vil bli en stor suksess. Vi får vente og se, avslutter Birger Vestmo.

Kulturstrøm

  • Første kulturmillionene er på vei

    Onsdag ble de første søknadene til Kulturrådets stimulusordning godkjent, og 42 millioner kroner er nå på vei ut. Kulturrådet har ferdigbehandlet 21 av totalt de 120 søknadene som er kommet inn siden fredag 23. oktober.

  • NTNU-ansatt vant fram i klagesak

    Pressens faglige utvalg (PFU) har konkludert med at nyhetsnettstedet Filter Nyheter brøt god presseskikk i to saker om NTNU-ansatte Øyvind Eikrem. NRK omtalte også den første saken fra nettstedet, samt klagen hans.

    Øyvind Eikrem foran NTNU
    Foto: Stein Lorentzen / NRK