– Bin Ladens død kommer til å bli brukt for å rettferdiggjøre terror

Vi kommer ikke til å se en rask økning i terrorangrep, men terrorister vil bruke drapet på Osama bin Laden i terroraksjoner som allerede er under planlegging, tror forsker.

Bin Laden-tilhengere i Pakistan

Tilhengere av Osama bin Laden i den pakistanske byen Quetta ropte anti-amerikanske slagord og hyllet bin Laden etter at det ble kjent at han var drept.

Foto: BANARAS KHAN / Afp

– Det tar lang tid å planlegge og få gjennomført en terroraksjon. Derfor anser jeg det som lite sannsynlig at vi kommer til å se en rask økning i terror etter Osama bin Ladens død, sier Petter Nesser, forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt.

Petter Nesser

Forsker Petter Nesser peker på at det tar lang tid å planlegge terroraksjoner.

Foto: Forsvarets Forskningsinstitutt

– Men at bin Ladens død vil bli brukt i rettferdiggjøringen av terroraksjoner som allerede er under planlegging og forberedelse, må man absolutt regne med.

Lovet hevnaksjoner

Nyheten om at amerikanske spesialstyrker hadde tatt livet av Osama bin Laden i hans tilholdssted i byen Abbottabad i Pakistan, ble tatt i mot med glede i vestlige land, og også hos den pakistanske statsministeren.

– Vi vil ikke tillate at vår jord brukes for å begå terror mot noe land. Derfor mener jeg at det er en stor seier, sa statsminister Yousuf Raza Gilani etter aksjonen.

Samtidig lover tilhengere av bin Laden, som grunnla terrornettverket Al Qaida, hevn over hans død. Det blir truet med atomangrep og blåsyre.

Også Taliban har truet med hevnangrep, og den islamistiske predikanten Omar Bakri i Libanon sa han forventet hevnaksjoner i Europa.

– Martyrdøden til Osama bin Laden vi utvilsomt tenne en ny gnist i den neste generasjonen, slik at jihad kan fortsette. Vi forventer reaksjoner fra denne generasjonen i Europa. De vil ta hevn for sjeik Osama, sa Bakri.

Lang tids planlegging

Rene hevnaksjoner tror imidlertid Nesser det vil gå en god stund før vi får se.

– Terroraksjoner som er høyprofilerte og profesjonelle, som 11. september-angrepene, eller terroraksjonene i London og Madrid, er operasjoner som det har tatt flere måneder eller år å forberede, sier han.

– Så hvis man skulle se en aksjon som kom som en direkte følge av bin Ladens død, vil det ligge noe frem i tid.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Terrorangrepene mot World Trade Center 11. september 2001

Osama bin Laden og Al Qaida rystet verden med terrorangrepet mot USA 11. september 2001. Siden den gang har amerikansk etterretning jaktet på ham.

Foto: STR / Reuters

Nesser tror ikke bin Ladens død vil øke rekrutteringen til Al Qaida.

– Slik jeg ser det, er bin Laden viktigere som levende enn som død for Al Qaida.

Sikkerhetsrådet: «En kritisk utvikling»

FNs sikkerhetsråd kalte mandag kveld den amerikanske operasjonen som tok livet av Osama bin Laden, for en «kritisk utvikling i kampen mot terrorisme».

Det er ikke ofte Sikkerhetsrådet ønsker velkommen at en person er drept, men ved denne anledningen gjorde rådet det klart at bin Ladens dødsfall betyr at han aldri igjen vil være i stand til å gjennomføre aksjoner som 11. september-angrepene.

SISTE NYTT

Siste nytt