NRK Meny
Normal

Stjernedanser ved Bolsjoj er kjent skyldig i syreangrep

Den russiske ballettdanseren Pavel Dimitritsjenko er dømt til seks år i fengsel etter å ha planlagt syreangrepet som nesten blindet Bolsjoj-teatrets kunstneriske leder.

Pavel Dmitrichenko

Pavel Dimitritsjenko må sone for å ha planlagt å skade kunstnerisk leder ved Bolsjoj-balletten, Sergej Filin.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / Afp

Pavel Dimitritsjenko (29) var stjernedanser i den berømte Bolsjoj-balletten. Nå må han sone seks år i et russisk fengsel.

Dimitritsjenko regnes som hjernen bak syreangrepet som førte til at kunstnerisk leder ved balletten, Sergej Filin (43), fikk alvorlige brannskader i ansiktet og øynene.

Også to andre kjent skyldig

Dimitritsjenko risikerte ni års fengsel for angrepet som skjedde i januar, men slapp unna med en mildere dom.

Også to andre tiltalte er kjent skyldige: Jurij Zarutsjij for å ha utført syreangrepet og Andrej Libatov for å ha kjørt Zarutsjij til åstedet samme dag som syreangrepet skjedde i januar. De to ble dømt til henholdsvis ti og fire års fengsel.

Trioen har sittet varetektsfengslet siden mars og satt innestengt i et bur i den stappfulle rettssalen da dommen falt tirsdag.

Ifølge domstolen er alle tre funnet skyldige i å ha påført offeret alvorlig fysisk skade med overlegg.

Pavel Dimitritsjenko i «Ivan den Grusomme»

Pavel Dimitritsjenko i «Ivan den Grusomme». Nå er han kjent skyldig i å ha planlagt syreangrepet mot Bolsjoj-ballettens kunstneriske leder.

Foto: STRINGER/RUSSIA / Reuters

Innrømmet å ville skade

Dimitritsjenko har innrømmet at han ville skade Filin, og at han ga en av de medtiltalte klarsignal til å angripe ham. Han nekter imidlertid for å ha godkjent bruken av syre i angrepet.

Sergei Filin på et sjukehus i Moskva

Sergei Fiin på et sjukehus i Moskva hvor han, blant annet gjennomgikk flere hudtransplantasjoner etter syreangrepet.

Foto: HANDOUT / Reuters

I januar ble kunstnerisk ansvarlig ved Bolsjoj-balletten, Sergei Filin, angrepet med syre utenfor sitt hjem i Moskva.

Zarutsjij har innrømmet at han kastet syre i ansiktet på Sergej Filin, men han avviser at det skjedde på bestilling fra Dimitritsjenko.

Sergej Filin

I januar ble Sergej Filin angrepet med syre utenfor sitt hjem i Moskva.

Foto: VLADIMIR RODIONOV / Afp

Angrepet kom etter en rekke tilfeller hvor Filin skal ha fått anonyme trusler rettet mot seg. Hans kolleger mistenkte raskt at motivet til gjerningsmannen kunne være sjalusi.

Ifølge dem fikk Filin dekkene punktert på bilen sin, bilen ble skrapt opp, og i tillegg skal telefonene hans og e-posten ha blitt hacket.

Dramatisk år for Bolsjoj

Det verdensberømte Bolsjoj-teatret har hatt et dramatisk år. Saken har avslørt bitre feider i det russiske ballettmiljøet, der det blant annet gikk rykter om at den kunstneriske lederen har favorisert enkelte ballerinaer som han skal ha hatt intime forhold med.

I Mars gikk i tillegg danseren Anastasia Volotsjkova ut i britisk presse og fortalte at kvinnene ved teatret ble tvunget til å spise middag og gå til sengs med rike forretningsmenn, noe direktør Anatolij Iksanov kalte skittkasting og fri fantasi.

I juli ble Anatolij Ikasanov sparket, avsatt av russiske myndigheter, og erstattet med Vladmir Urin.

Kulturstrøm

 • Lager «Buffy the Vampire Slayer»

  20th Century Fox Television skal lage en ny versjon av 90-tallsklassikeren «Buffy the Vampire Slayer», skriver Variety. Serien skal produseres av Joss Whedon, som også holdt i den originale serien. Serien handler om Buffy Summers (Sarah Michelle Gellar) som får et kall om å bekjempe vampyrer og etterhvert en hel mengde andre monstre. «Buffy, vampyrenes skrekk», som den het på norsk, gikk fra 1996 til 2003 og ble vist på TVNorge.

  Buffy The Vampire Slayer
  Foto: Handout © c.20thC.Fox/Everett/REX
 • Gard Nilssen ny Artist in Residence

  Gard Nilssen blir Artist in Residence i 2019, dette melder Moldejazz i en pressemelding. Nilssen omtales som en trommeslager med hjerte for jazz og improvisert musikk. Trommisen har sin bakgrunn fra jazzlinja på NTNU. Han har tidligere gjestet Moldejazz en rekke ganger med ulike band.

  Gard Nilssen
  Foto: Moldejazz