Hopp til innhold

– Vet hvem som kastet syren

Bolsjoj-ballettens kunstneriske leder Sergej Filin sier han vet hvem som kastet syre i ansiktet hans. Han har sagt til journalister at han tror motivet er sjalusi.

Sergej Filin

Sergej Filin forlater sykehuset sammen med sin kone Maria.

Foto: - / Afp

Sergej Filin forlot sykehuset i Moskva i dag. Da hadde han fått av bandasjene etter å ha gjennomgått en hudtransplantasjon. Han har også fått store synsskader.

– Jeg ville følt meg bedre hvis jeg kunne se litt klarere, sa Filin til journalistene. Han skal nå gjennomgå flere operasjoner i Tyskland, i håp om å redde synet.

I et intervju med BBC sier ballettsjefen at han vet hvem som står bak.

– Jeg har ikke bare en mistanke, jeg er fullstendig sikker på at jeg vet hvem som gjorde det. Men jeg vil ikke snakke mer om dette før etterforskerne er klare til å offentliggjøre det, sa han.

Kastet syre

Det var i midten av januar at en maskert mann ropte på Filin da han var i ferd med å låse seg inn i leiligheten sin i sentrum av Moskva.

Sergej Filin

Sergej Filin før angrepet

Foto: VLADIMIR RODIONOV / Afp

Filin, som er den berømte Bolsjoj-ballettens kunstneriske leder, snudde seg, og den maskerte mannen kastet syre i ansiktet hans.

Angrepet kom etter en rekke anonyme trusler mot den omstridte ballettsjefen.

En talsmann fra politiet sa til Interfax News Service at de ikke utelukket at angrepet har sammenheng med den tidligere ballettdanserens jobb ved det berømte teateret.

Hans kunstneriske program har vært omstridt, og flere dansere har uttrykt misnøye med måten han har fordelt rollene ved balletten på.

– Ville fjerne meg

– Jeg tror angrepet hadde som formål å fjerne meg som kunstnerisk leder av balletten for en lang periode og samtidig ødelegge Bolsjoj-ballettens omdømme, sa Filin til BBC.

Sergei Filin på et sjukehus i Moskva

Sergej Filin før han fikk av bandasjene.

Foto: HANDOUT / Reuters

Det høyre øyet har fått verre skader enn det venstre, og Filin beskriver synet som «tåkete». – Jeg er operert fem ganger allerede, og tror jeg blir i stand til å se barna mine igjen, sa han.

Sergej Filin tok over som kunstnerisk leder av Bolsjoj-balletten i mars 2011.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.