Hopp til innhold

Kunstnerisk ansvarlig ved Bolsjoj-balletten angrepet med syre

Sergei Filin ved Bolsjoj-balletten i Moskva ble natt til fredag innlagt på sykehus med tredjegradsforbrenninger etter et syreangrep utenfor sitt hjem i byen.

Sergei Filin

Sergei Filin (i midten) sammen med medlemmer av Bolsjoj teaterkompani

Foto: Mikhail Metzel / AP

Torsdag ved midnatt ble kunstnerisk ansvarlig ved Bolsjoj-balletten, Sergei Filin, angrepet med syre utenfor sitt hjem i Moskva. En maskert mann skal ha kastet syre i ansiktet på Filin, noe som forårsaket tredjegradsforbrenninger. Nå står han i fare for å miste synet, men tilstanden skal være stabil.

– Etter han ble angrepet hadde han mistet synet på det ene øyet, forteller Filins assistent og rådgiver, Dilyara Timergazina, til det russiske nyhetsbyrået Interfax News Service.

Angrepet kom etter en rekke tilfeller hvor Filin skal ha fått anonyme trusler rettet mot seg. Hans kolleger mistenker nå at motivet til gjerningsmannen kan ha vært sjalusi. Ifølge dem har Filin fått dekkene punktert på bilen sin, bilen har blitt skrapt opp, og i tillegg skal telefonene hans og e-posten ha blitt hacket.

Et familiemedlem skal ha tilbudt å finne en livvakt til 42-åringen, men han skal ha takket nei.

– Filin nektet fordi han ikke trodde truslene skulle føre til fysisk vold, sier Timerganza.

Kan ha vært jobbrelatert

En talsmann fra politiet sier til Interfax News Service at de ikke utelukker at angrepet har sammenheng med den tidligere ballettdanserens jobb ved det berømte teateret.

– Etterforskerne ser ikke bort fra at dette dreier seg om en tvist angående penger eller eiendom, men de holder seg til teorien om at Filin ble angrepet på grunn av sitt arbeid.

Filin ble kunstnerisk ansvarlig ved Bolsjoj-balletten i 2011 og signerte da en kontrakt for fem år. Mister han synet kan det bety slutten på hans karriere.

Nå spekuleres det i om han skal sendes til Tyskland eller Israel for behandling og leger har uttalt at bedringsprosessen kan ta opp til et halvt år.

Drama i kulissene

Tidligere ballerina ved Bolsjoj-balletten, Anastacia Volochkova skal ha uttalt at Filins makt når det gjaldt å tildele roller noen ganger førte til misunnelse og sjalusi blant dem rundt ham.

Filins forgjenger i jobben som kunstnerisk ansvarlig, Aleksei Ratmansky, uttrykker sine tanker rund angrepet på Facebook, og ønsker 42-åringen god bedring og godt mot.

«Denne hendelsen var ikke en tilfeldighet.», skriver han.



Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober