Hopp til innhold

Artister slår av musikken i protest mot regjeringen

Norske artister mobiliserer mot regjeringens nye lovforslag. De frykter å miste kontroll over rettighetene til sin egen musikk.

Marit Larsen, Ingrid Olava og Bjørn Eidsvåg

Marit Larsen, Ingrid Olava og Bjørn Eidsvåg engasjerer seg for å sikre musikers rettigheter til sin egen musikk.

Foto: scanpix

Klokken 13.00 onsdag fjernet flere norske artister lyden på musikkvideoene sine, i protest mot den nye åndsverkloven som nå er til behandling i Stortinget.

Kampanjen som artistorganisasjonen GramArt og Norsk forening for komponister og tekstforfattere (NOPA) står bak heter #utenmusikk, og skal sette søkelys på hvor viktig åndsverkloven er for norske låtskrivere og artister.

– Nå risikerer vi å miste kontroll over rettigheter til egen musikk, sier Odd Nordstoga til NRK.

Det er særlig én paragraf som får artistene til å se rødt – paragraf 71.

Den sier at opphavsretten til et verk blir overdratt til arbeidsgiver dersom den skapende kunstneren er i et ansettelsesforhold.

Det heter også at der hvor «verket skapes på bestilling og opphaveren er uten økonomisk risiko for resultatet av det som skapes» skal opphavsretten overføres til arbeidsgiveren.

Vil ikke kjøpes

Odd Nordstoga og en gitar på en benk

VIL IKKE LA SEG KJØPE: Artisten Odd Nordstoga støtter kampanjen #utenmusikk

Foto: Morten Holm / NTB scanpix

– Da vil jeg som komponist og musiker ikke eie min egen musikk. Hvis jeg for eksempel skriver musikk på oppdrag fra NRK vil de eie rettighetene til musikken videre og kunne bruke den som de vil. Jeg ønsker ikke at noen skal kunne kjøpe meg på den måten, sier Odd Nordstoga til NRK.

Nordstoga viser også til at det kan bli vanskelig for unge, nye musikere som kan la seg lokke om en engangssum fra store aktører for å slippe ut sin musikk. Så er musikerne solgt for resten av karrieren kontroll over egen musikk.

Nordstoga får støtte fra Ivar «Ravi» Johansen.

– Hvorfor skal politikerne lage en lov som i enda sterkere grad sikrer rettighetene til de store, de mektige og profesjonelle aktørene? spør Ravi.

ravi Ravi

ANGÅR ALLE: Ravi mener alle som er opptatt av ny musikk bør bry seg om kampanjen #utenmusikk

Foto: Gitte Johannessen / NTB scanpix

Hvorfor skal folk flest bry seg om dette?

– Alle som ønsker å oppleve ny musikk fra små uavhengige aktører bør bry seg. Det er jo der det ofte starter. Når det kunstneriske miljøet får spire oppstår spennende ting, sier Ravi til NRK.

Odd Nordstoga sammenligner det som nå skjer med hvordan det ville blitt oppfattet i sportsverdenen:

– Alle ville reagert om det var arrangørene av et stort skirenn som gikk på pallen, tok imot medaljen og premien mens det var Marit Bjørgen som hadde gått rennet.

Bjørn Eidsvåg, Enslaved, Karoline Krüger, Hellbillies, Anne Lise Frøkedal, Marit Larsen, CC Cowboys, Karin Park, Ingrid Olava og Kaja Gunnufsen er også med på kampanjen.

– Lovforslaget styrker musikere og kunstnere

Men kritikken fra artistene forstår statssekretær Bård Folke Fredriksen lite av. Han sier til NRK at loven opprettholder hovedprinsippet om at den som skaper og utøver kunst selv eier rettighetene til sine prestasjoner og fullt ut bestemmer hvordan disse skal brukes.

– Lovforslaget klargjør reglene om overføring av rettigheter, og setter ikke musikere og andre kunstnere i en dårligere situasjon enn i dag, tvert imot, sier han.

Han mener at lovforslaget styrker de skapende og utøvende kunstnernes stilling på flere punkter og nevner forbud mot strømming av for eksempel en film som er ulovlig lagt ut på nettet, ufravikelig rett til rimelig vederlag ved overdragelse av rettigheter og styrking av kunstnernes rett til vederlag og erstatning ved ulovlig bruk.

– I tillegg foreslås det lovfestet at kunstneren ikke skal anses for å ha overdratt en mer omfattende rett enn det avtalen klart gir uttrykk for, sier Folke Fredriksen.

Press mot artister

I 2007 stjal Ivar Peersen og Grutle Kjellson i bandet Enslaved en sau fra stortingsrepresentant Lars Sponheim (V).

Stuntet var en protest mot Venstres politikk på fildeling – partiet mente nedlasting av musikk måte være greit, og at musikerne heller kunne få en kompensasjon.

Nå er han med på kampanjen #utenmusikk, fordi han mener regjeringen går bakover i tid og frykter artistene får mindre kontroll over egen musikk og pengestrøm.

– De fleste band og musikere er enkeltpersons-foretak og bedrifter. Det virker som Høyre ikke skjønner næringsaspektet ved å være musiker. Det er litt overraskende i 2017, sier Peersen til NRK.

Enslaved jobber for tiden med sitt 14. album, de har som første metalband vunnet Norsk Artistforbunds Ærespris og har vunnet flere spellemannspriser.

Ivar Peersen (aka Ivar Bjørnson), som har vært gitarist i bandet siden 1991, understreker at kampanjen ikke handler om at norske artister vil ha mer penger.

– Det handler ikke om at vi vil ha mer, men hva som kan skje dersom det ikke skjer en holdningsendring. Det nye forslaget vil gjøre det enklere for store selskap å presse norske artister. Jeg skjønner ikke hvordan det skal hjelpe å stille norske artister så lagelig til for hogg.

Ivar Bjørnson fra bandet Enslaved backstage under Øyafestivalen

BEKYMRET: Ivar Peersen (aka Ivar Bjørnson) i Enslaved mener forslagene i den nye åndsverkloven kommer til å gå ut over norsk musikkproduksjon.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Svekker kunstnernes rettigheter

Regjeringen ønsket å styrke kunstnernes rettigheter. I stedet gjør de det motsatte, mener styreleder Ingrid Kindem i NOPA, foreningen for norske komponister og tekstforfattere.

– Komponister, tekstforfattere og artister sørger for innhold til festivaler, i TV-produksjoner, i klasserom, kor og korps. I bryllup og begravelser. Uten dem blir det stille. De fortjener rimelig vederlag for musikken de har jobbet frem, og for å få til det, er de helt avhengige av at åndsverkloven er på deres side, sier Ingrid Kindem.

Forslag til lovendring får derimot støtte fra Produsentforeningen

– Det opprinnelige lovforslaget hadde en voldsom overbalanse i retning av kunstnernes interesser. Nå har regjeringen skjønt det, og justert på noen av de mest voldsomme forslagene, sier Urfjell.

Virke organiserer flere bransjer som skaper næring av åndsverk som film-, TV- og spillprodusenter, forlag, arrangører med flere. De mener den omstridte paragrafen er helt nødvendig.

Kulturstrøm

  • «Motståndaren» blir svensk Oscar-kandidat

    Filmen om en bekymret, iransk bryter er Sveriges Oscar-kandidat.

    – Det er litt uvirkelig, sier regissør av «Motståndaren», Milad Alami til TT om at den svenske Oscar-komiteen valgte hans film foran blant annet Lukas Moodysons «Tilsammans 99».

    Allerede er hans film valgt ut som svensk kandidat til Nordisk råds filmpris, som deles ut i oktober.