Hopp til innhold

Dette er fjorårets vakreste bøker

50 bokverk fikk priser på Årets vakreste bøker-utdelingen. Romaner side om side med illustrerte fortellinger, faktabøker og tegneserier.

Jegeren av Per Dybvig

«Jegeren – En fortelling fra skogen» av Per Dybvig fikk prisen for Årets vakreste bok 2015.

Foto: Per Dybvig

Den visuelle delen av bokbransjen er hedret på Nasjonalbiblioteket under Årets vakreste bøker-utdelingen. Konkurransen har en lang tradisjon som strekker seg helt tilbake til 1933.

Per Dybvig

Juryen kunne fortelle om enstemmig begeistring for Per Dybvigs «Jegeren – En fortelling fra skogen».

Foto: Christian Melstrøm

Den mest høythengende prisen, «Årets vakreste bok», var det kunstneren Per Dybvig som fikk æren av å bli tildelt.

Han fikk anerkjennelsen for boken «Jegeren – En fortelling fra skogen».

Juryen kunne fortelle om enstemmig begeistring for boken.

«Vi ble overveldet over de fantastiske illustrasjonene som kan virke som en sjanger for seg», ble det blant annet nevnt i jurybegrunnelsen.

Åpen klasse

Johan Harstad

Johan Harstads «Max, Mischa & Tetoffensiven» har fått mange gode anmeldelser av litteraturkritikerne. Nå har forfatteren også blitt belønnet for designet, som han selv har stått for.

Foto: Christian Melstrøm

Forfatteren Johan Harstad, som designer alle bøkene sine selv, fikk gull i Åpen klasse for mursteinsromanen «Max, Mischa & Tetoffensiven».

Juryens kommentar: Insisterende gjennomført konsept hvor romanen manifesterer seg fysisk, utover bokens lukkede permer, og drar deg inn i historiens univers. Et ambisiøst prosjekt som krever en del av betrakteren gjennom sine lag og sin kompleksitet - boken skaper nysgjerrighet og innbyr til fordypning. Den gir merverdi ved at de fiktive verkene i seg selv blir verk og fungerer som en forlengelse av romanen. Imponerende gjennomført konsept og produksjon.

Tegneserie

Kristian Krohg-Sørensen

«Gulosten. Liv i helvete» er Kristian Krogh-Sørensens første bok.

Foto: Christian Melstrøm

Debutant Kristian Krogh-Sørensen fikk gull for tegneserieromanen «Gulosten. Liv i helvete».

Juryens kommentar: «Gulosten» er en spennende fortelling om en spritsmugler på begynnelsen av 1900-tallet. Omslaget er i enkle farger som leder tankene til den klassiske kriminallitteraturen. Tegningene i svart-hvitt er detaljerte, energiske og stilsikre, og streken passer utmerket til fortellingen. Papir og innbinding er av høy kvalitet. Et meget vakkert album.

Bokomslag – voksenbøker

Aslak Gurholt Rønsen

Aslak Gurholt Rønsens designstudio, Yokoland, dro i land ti priser under årets utdeling.

Foto: Christian Melstrøm.

Aslak Gurholt Rønsen i designstudioet Yokoland fikk gull i klassen for bokomslag av voksenbøker. Prisen fikk han for bokomslaget av Morten Langelands diktsamling «Den egentlige kommunen».

Designeren har blitt godt vant med priser for bokdesign. I årets kåring mottok Yokoland hele ti priser.

Juryens kommentar: En enkel og tydelig idé gjennomført med få visuelle virkemidler. Dristig og virkningsfull bruk av upolerte fotografier av byskogen gjennom de fire årstidene på de fire ulike omslagene. Typografien er sobert satt på det sorte smussomslaget som spiller mot fotografiene på en effektiv måte. Dette gjenspeiler også inndelingen i boken. Her er det ikke tatt noen produksjonsmessige snarveier, og man får lyst på hele serien.

Skjønnlitteratur – barn og ungdom

Øyvind Torseter

– Illustrasjonene er enkle og fargeleggingen sparsomt eksklusiv, sier juryen om Øyvind Torseters illustrasjoner.

Foto: Christian Melstrøm

I klassen for design av skjønnlitteratur for barn og ungdom, var det Øyvind Torseter som fikk gull for «Svartle».

Boken er skrevet av Håkon Øvreås.

Juryens kommentar: Illustrasjonene er enkle og fargeleggingen sparsomt eksklusiv. Tegningene er vel integrert i historien samtidig som de ofte løfter teksten. Layouten er brukt bevisst. På innsiden av permen ligger en utbrettbar plakat som en ekstra fin bonus.

Skjønnlitteratur – Voksen

Martin Lundell

Juryen mener at Martin Lundells bokomslag reflekterer innholdet på en konseptuell måte og er iøynefallende i sin anonymitet.

Foto: Christian Melstrøm

Martin Lundell, som til daglig jobber som professor på Kunsthøgskolen i Oslo, mottok gull for sitt design av «Å forsvinne i teksten», som er Hans Petter Blads samtalebok med forfatteren Liv Køltzow.

Juryens kommentar: Omslaget reflekterer innholdet på en konseptuell måte og er iøynefallende i sin anonymitet. Enkle virkemidler som håndskrevne notater fra hovedpersonen er brukt på omslaget og forteller oss noe om hva teksten omhandler. Fargevalg og typografi er brukt på en subtil måte til tross for kompleks tematikk. Gjennomført i materialvalg, typografi, farger og foto som understreker temaet.

Årets vakreste Bøker-kake

Den visuelle delen av bokbransjen feiret seg selv med kake på Årets vakreste Bøker-utstillingen i Rosenkrantz gate 21 i Oslo.

Foto: Thomas Espevik / NRK

Utstilling av Årets vakreste bøker

114 april kan du se og bla i alle de femti bøkene som har blitt tildelt priser. Utstillingen finner sted i Grafills lokaler i Rosenkrantz gate 21 i Oslo.

Se bilder her:

Årets vakreste Bøker
Foto: Thomas Espevik / NRK

Kulturstrøm

 • To norske forfattere kjemper om nordisk råds litteraturpris

  13 romaner, diktsamlinger og historier er med i kampen om nordisk råds litteraturpris. To norske forfattare kjemper om den gjeve prisen.

  Niels Fredrik Dahl er et av de to norske håpene. Han er nominert for romanen «Fars rygg». Maria Navarro Skaranger er også nominert til den gjeve prisen med boka «Jeg plystrer i den mørke vinden».

  Prisene fra Nordisk råd er regnet for å vare blant de mest prestisjefylte i Norden. Forrige gang Norge vant var i 2015, med Jon Fosse og «Trilogien».

 • Martin Scorsese fikk æres-Gullbjørn i Berlin

  Mesterregissøren Martin Scorsese (81) uttrykte optimisme for filmens fremtid da han fikk en Æres-Gullbjørn i Berlin tirsdag kveld.

  – Jeg tror ikke den er i ferd med å dø … den transformerer seg. Den var aldri ment å være én ting, sa Scorsese, som også formante til ikke å frykte teknologien:

  – Den individuelle stemmen kan uttrykke seg selv på Tiktok eller i en fire timers film eller en to timer lang miniserie.

  Martin Scorsese har fått nye og unge fans takket være sin medvirkning i regissørdatteren Francescas lekne filmsnutter på Tiktok, skriver NTB.