Apple-skandalen: – Jeg beklager

Avsløringene om umenneskelige arbeidsforhold hos Apples leverandører i Kina ble forfalsket. Nå beklager mannen bak.

This-American-Life-Retraction

Mike Daisey, mannen bak This American Life-innslaget som fortalte om svært kritikkverdige forhold hos Apples underleverandører i Kina.

Foto: Stan Barouh / Ap

Mike Daisey, mannen bak avsløringene om kritikkverdige forhold ved Apples samarbeidspartner Foxconn i Kina, ber nå om unnskyldning for å ha fabrikkert flere av opplysningene. Det går fram av en bloggpost på hans egne nettsider.

De svært oppsiktsvekkende opplysningene ledet til massiv, internasjonal pressedekning, og til et betydelig kursfall for Apple. Selskapet tok avsløringene iallfall tilsynelatende på alvor, og innledet sine egne undersøkelser.

LES OGSÅ: Apple-kritisk radioprogram var basert på usannheter
LES OGSÅ: 300 ansatte truet med å ta livene sine

Det var i forrige uke at historien til Daisey begynte å slå sprekker. Journalistens kinesiske tolk fortalte verdenspressen at flere av hendelsene var fabrikerte.

En gruppe arbeidere Daisey hevdet å ha møtt, fortalte om personskader etter å ha jobbet med tunge kjemikalier. Det viste seg at Daisey aldri hadde møtt dem, og at hendelsen fant sted et helt annet sted i Kina.

Redaktør la seg langflat

Opplysningene kom fram i radioprogrammet This American Life, som nyter stor troverdighet, og som har enorm slagkraft. Ansvarlig redaktør Ira Glass la seg helt flat etter å ha gått historien etter i sømmene – og trakk hele podkasten, den mest nedlastede siden radioprogrammets start. Det bgle fulgt opp med en times unnskyldning til lytterne.

«Vi har nå funnet ut at Mike Daiseys sak om Apple i Kina - som vi sendte i januar - inneholdt betydelige fabrikasjoner. Vi trekker programmet tilbake siden vi ikke kan stå inne for sannhetsgehalten.»

Men Apples egne undersøkelser, og flere artikler fra tunge medier har bekreftet at det er kritikkverdige forhold ved flere fabrikker tilknyttet Foxconn.

LES OGSÅ: Tidligere Apple-ansatte trygler om bedre kår
LES OGSÅ: Apple vil bedre arbeidsforholdene

– Kunne forsvares som teater

Daisey har lenge forsvart programmet han lagde ut fra et teater-faglig perspektiv. Han mener seg feilsitert, ettersom han mener This American Life bare tok ut deler av hans teaterstykke til radio.

Han mente samtidig at hans «iscenesetting» av hendelser kunne forsvares som teater, men at This American Life hadde et journalistisk utgangspunkt med høyere terskel for sannhetsgehalten.

Etter at han for noen dager siden gikk gjennom et intervju ha ga til en lokal radiostasjon for et års tid siden, ble Mike Daisey gjort klar over hvor han hadde trådt feil.

LES OGSÅ: - iPad suksess koster dyrt
LES OGSÅ: 300 ansatte truet med å ta livene sine

– Da jeg på scenen sa jeg hadde opplevd ting jeg ikke hadde, brøt jeg kontrakten med publikum. Jeg brøt med mine egne regler for historiefortelling. Jeg utnyttet tilliten hos lytterne, og jeg lagde dårligere kunst, skriver han.

Med det som bakteppe ber han om unnskyldning til sitt publikum, til sine kolleger i teateret og til journalistene som intervjuet ham.

Kulturstrøm

  • Rocklegende Spencer Davis er død

    Den britiske rockmusikeren Spencer Davis er død, 81 år gammel. Davis hadde sitt eget band, Spencer Davis Group, sammen med blant andre Steve Winwood. Deres største hits var «Keep on Running» og «Gimme Some Lovin'», ifølge Daily Mirror.