Apple vil bedre arbeidsforholdene

Det verdensomspennende datakonsernet Apple har bedt Fair Labour Association ( FLA ) granske Foxconn, som er Apples største underleverandør, etter sterk kritikk av lønns-, bo- og arbeidsforhold.

Arbeidere i en Foxconn-fabrikk

Apple har bedt uavhengige inspektører kontrollere arbeidsforholdene hos underleverandører.

Foto: AFP / Afp

Det taiwanbaserte selskapet Foxconn har en rekke fabrikker, blant annet i Kina. Den største ligger i den sørkinesiske byen Shenzhen. Her, og i en annen kinesisk by, Chengdu, gjør ansatte ferdig en rekke av Apples mest populære produkter som blant annet iPad og iPhone.

Slik produksjonsutsetting er lønnsom på grunn av lave lønninger, stor rift om jobbene og andre krav til sikkerhet og arbeidsmiljø enn i vestlige land. En rekke andre vestlige selskaper gjør seg også nytte av Foxconns tjenester.

Arbeiderrettigheter

– Vi mener at arbeidere, uansett hvor de er, har rett til et trygt og rettferdig arbeidsmiljø, sier Apples sjef Tim Cook, som begrunnelse for at FLAs inspeksjoner har startet i Shenzhen og i Chengdu.

– Som en del av den uavhengige gjennomgangen vil FLA intervjue mange tusen ansatte med spørsmål om arbeids- og boforhold, inkludert helse og sikkerhet, lønn, arbeidstid og kommunikasjon med ledelsen. Gruppen fra FLA vil inspisere fabrikkene, boligene og andre fasiliteter, og de vil utføre en grundig gjennomgang av dokumenter knyttet til prosedyrer for alle deler av ansettelsesforholdene, heter det i en pressemelding fra Apple.

– Inspeksjonene skal omfatte bedrifter som monterer 90 prosent av Apples produkter.

Ulykker

Flere dødsulykker ved Foxconns fabrikker i Kina og gjentatte klager på forholdene ved fabrikkene har lenge vært dårlig reklame for Apple. Inspeksjonene Apple har bedt om skal også omfatte to andre av selskapets underleverandører.

I mai i fjor omkom to arbeidere og mange ble skadd i en eksplosjon og påfølgende brann ved en fabrikk i Chengdu. Ifølge en kinesisk aktivistgruppe skal Apple på forhånd ha vært advart om farlige forhold ved bedriften.

I løpet av sju måneder i fjor var det eksplosjoner ved to iPad-fabrikker, inkludert den i Chengdu. Til sammen fem mennesker omkom og 77 ble skadd, ifølge The New York Times .

For to år siden ble 137 arbeidere skadd, da de ble pålagt å bruke et giftig stoff til å polere iPhone-skjermer.

Kritikkverdige arbeidsforhold

De Foxconn-ansatte som lager Apple-produkter skal ha svært kritikkverdige arbeidsforhold. Det hevder arbeidere, advokater og dokumenter Apple selv har offentliggjort.

Arbeidstiden kan være opp til sju dager og over 60 timer i uka, og de ansatte bor i overfylte sovesaler. Noen forteller at de står så lenge ved arbeidsbenkene av gangen at bena hovner opp slik at de får problemer med å gå.

Apple har selv gjennomført en rekke inspeksjoner, og har rettet på mange feil og mangler, men tydeligvis ikke nok for kritikken har vedvart.

Sist uke ble underskriftslister med krav om bedre forhold ved fabrikkene i Kina levert til Apple-butikker i en rekke land. Rundt 200.000 underskrivere sto bak kritikken.