Tidligere Apple-ansatte trygler om bedre kår

To tidligere Apple-arbeidere som ble forgiftet mens de lagde Iphone-skjermer, trygler nå Apple om å forbedre forholdene kinesiske arbeidere jobber under.

Arbeidere i en Foxconn-fabrikk

To tidligere arbeidere i Apple-fabrikker trygler om bedre forhold for kinesiske arbeidere. Foxconn er Apples største underleverandør, og dette bildet er fra en av deres fabrikker.

Foto: AFP / Afp

De to tidligere arbeiderne jobbet på en Apple-fabrikk i den kinesiske byen Suzhou, og vil ikke at dagens Apple-ansatte i Kina skal lide på samme måte som de gjorde.

De to eks-ansatte har blitt forgiftet av rengjøringsmiddelet n-heksan, og hevder at kjemikaliet har gitt dem langvarige nevrologiske skader.

Arbeidere ved Apple-fabrikker har brukt n-heksan til å rengjøre Iphone-skjermer.

Ber forbrukerne om hjelp

De to tidligere Apple-ansatte har nylig sendt et brev til den verdensomspennende organisasjonen SumOfUs, som driver en kampanje for bedre etikk rundt Iphone-produksjon.

Brevet er undertegnet Guo Rui-qiang og Jia Jing-cuan, og her ber de forbrukere om å signere en begjæring som krever bedre arbeidsforhold for kinesiske Apple-arbeidere.

SumOfUs sendte brevet til media i går, og hittil har 82.000 undertegnet begjæringen.

Guo Rui-qiang og Jia Jing-cuan håper imidlertid at minst 100.000 har skrevet under innen kvelden. Ifølge The Telegraph skal nemlig Apples aksjonærer ha møte da, og SumOfUs skal levere begjæringen til Apples sjef Tim Cook.

I brevet henviser Rui-qiang og Jing-cuan til at 137 arbeidere ved Apple-fabrikker ble skadet av n-heksan i 2010. De skriver at kjemikaliet er kjent for å gi øye-, hud- og luftveisproblemer, og at det kan lede til vedvarende nevrologiske skader.

– I flere år har vi allerede forsøkt å presse Apple og Tim Cook for å gi kompensasjon for skadene vi og andre fabrikkarbeidere har pådratt oss under arbeid for Apple, skriver Guo Rui-qiang og Jia Jing-cuan i brevet.

Bedt om gransking av Foxconn

Apple selv har bedt The Fair Labor Association (FLA) om å inspisere Apple-fabrikker som blir drevet av Foxconn, Apples største underleverandør.

– Vi mener at arbeidere, uansett hvor de er, har rett til et trygt og rettferdig arbeidsmiljø, har Tim Cook sagt om grunnen til inspeksjonene.

Ifølge The Telegraph har FLA funnet problemer i fabrikkene ut fra innledende inspeksjoner her. Direktøren i organisasjonen sier imidlertid at problemene ikke dreier seg om arbeidsforholdene. De skal være bedre enn direktøren hadde forventet.

Det har skjedd flere dødsulykker ved Foxconns Apple-fabrikker i Kina og vært gjentatte klager på forholdene ved fabrikkene.

I mai i fjor eksploderte det ved en fabrikk i Chengdu, og det førte til at to arbeidere døde og mange ble skadd. Bare i løpet av sju av fjorårets måneder eksploderte det ved to Ipad-fabrikker i Kina. Fem mennesker omkom og 77 ble skadd som følge av det.

Dårlige arbeidsforhold er bevist

Både Apple, arbeidere og advokater har offentliggjort dokumenter som viser at arbeidsforholdene ved Foxconn-fabrikker langt fra er gode.

Arbeidstiden kan strekke seg til over 60 timer på opptil sju dager i uka. De ansatte bor blant annet i overfylte sovesaler. Noen har problemer med å gå fordi de står ved arbeidsbenkene så lenge av gangen at bena hovner opp.

Selv har Apple rettet på feil og mangler ved Foxconn-fabrikker etter inspeksjoner konsernet har gjort.