Hopp til innhold

Åpnet dørene til dataspillenes nye storstue

Eldorado tilbyr igjen actionfylt underholdning for publikum.

Ingelin Hivdsten Sundt spiller Tekken under en turnering i Eldorado Esport & Entertainment i Oslo.

– Det er gøy å ha et sted hvor vi kan bli kjent med andre med samme interesser, og lære av hverandre, sier Ingelin Hvidsten Sundt.

Foto: Alexander Fredriksen-Sylte / NRK
Daglig leder Helge Lunde i Eldorado Esport & Entertainment Oslo.

På grunn av koronapandemien ble åpningen av Eldorado Esport utsatt ett år, forteller daglig leder Helge Lunde.

Foto: Alexander Fredriksen-Sylte / NRK
Eldorado Esport & Entertainment i Oslo.

Spillsenteret avholdt nylig en turnering i slåssespill-sjangerens mest kjente spill; Tekken, Street Fighter og Super Smash Bros.

Foto: Alexander Fredriksen-Sylte / NRK
Eldorado Esport & Entertainment i Oslo.

Noen deltakere foretrekker å bruke de vanlige Playstation-kontrollerne, andre en «hit box»-kontroller tilpasset arkade- og slåssespill.

Foto: Alexander Fredriksen-Sylte / NRK
Eldorado Esport & Entertainment i Oslo.

Ved siden av hovedsalen står over 60 datamaskiner tilgjengelig for drop-in-spilling.

Foto: Alexander Fredriksen-Sylte / NRK
Eldorado Esport & Entertainment Oslo

Radene med sitteplasser ble skjøvet unna for å gjøre plass til én mot én-spilling på flere skjermer i storsalen.

Foto: Alexander Fredriksen-Sylte / NRK

– Eldorado skal være en nasjonal storstue for e-sport og gaming. Et sted som tilbyr underholdning som i dag ikke er så lett tilgjengelig i Norge, sier daglig leder Helge Lunde i Eldorado Esport & Entertainment.

I slutten av august åpnet de sitt nye underholdningssenter midt i Oslo sentrum. Det kjente Eldorado-bygget rommer nå to VR-rom, fire grupperom med datamaskiner, og én stor drop-in-sone med plass til over 60 spillelystne.

Kinoens gamle hovedsal er blitt til et samlingssted for ulike arrangementer. Her ble det nettopp arrangert en turnering i diverse slåssespill. Fremover venter stor turnering VR-spillet Beat Saber – og en Pokémon-festival.

– Viktig for e-sport

Målet er å samle gaming-miljøer på ett sted, og på sikt ha et daglig tilbud av live-underholdning, forteller Lunde.

– Her kan digitale utøvere møte publikummet sitt, og folk kan se heltene sine på nært hold. Dette er nytt, annerledes og uprøvd, så vi ser med spenning på utviklingen av gaming og e-sport i Norge fremover, sier han.

De besøkende NRK snakket med under slåssespill-arrangementet, var positive til det nye spillsenteret.

– Dette er veldig viktig for e-sport generelt i Norge. Flere andre land har tatt store steg med e-sport, så det er viktig å vise frem at dette også er noe vi kan satse på, sier Calvin Kumalo, og legger til:

– Eldorado er et godt startpunkt. Jeg håper vi kan få mer bredde og flere steder i de andre norske storbyene også.

Fra teater til spill

Eldorado har vært et kjent landemerke i Oslos bybilde siden bygget ble åpnet i 1891. Her lå Norges første lydkino da den åpnet på 1920-tallet, og i løpet av årene ble store premierer på kjente filmer som Star Wars og James Bond lagt hit.

Men i 2012 stengte kinoen ned og ble omgjort til en bokhandel.

– Det er veldig hyggelig at vi kan bringe tilbake publikumsunderholdning til en så kjent kulturinstitusjon. Vår ambisjon og håp er at vi klarer å videreføre dette de neste hundre årene, sier Helge Lunde.

Eldorado Kino, rundt 1928-1930.

Eldorado startet som et varietéteater og konsertlokale før det ble Norges første lyd-kino. Her fra da kinoen var ny mellom 1928-1930.

Foto: Nasjonalbiblioteket

Les også:

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober