Hopp til innhold

Åpnet dørene til dataspillenes nye storstue

Eldorado tilbyr igjen actionfylt underholdning for publikum.

Ingelin Hivdsten Sundt spiller Tekken under en turnering i Eldorado Esport & Entertainment i Oslo.

– Det er gøy å ha et sted hvor vi kan bli kjent med andre med samme interesser, og lære av hverandre, sier Ingelin Hvidsten Sundt.

Foto: Alexander Fredriksen-Sylte / NRK
Daglig leder Helge Lunde i Eldorado Esport & Entertainment Oslo.

På grunn av koronapandemien ble åpningen av Eldorado Esport utsatt ett år, forteller daglig leder Helge Lunde.

Foto: Alexander Fredriksen-Sylte / NRK
Eldorado Esport & Entertainment i Oslo.

Spillsenteret avholdt nylig en turnering i slåssespill-sjangerens mest kjente spill; Tekken, Street Fighter og Super Smash Bros.

Foto: Alexander Fredriksen-Sylte / NRK
Eldorado Esport & Entertainment i Oslo.

Noen deltakere foretrekker å bruke de vanlige Playstation-kontrollerne, andre en «hit box»-kontroller tilpasset arkade- og slåssespill.

Foto: Alexander Fredriksen-Sylte / NRK
Eldorado Esport & Entertainment i Oslo.

Ved siden av hovedsalen står over 60 datamaskiner tilgjengelig for drop-in-spilling.

Foto: Alexander Fredriksen-Sylte / NRK
Eldorado Esport & Entertainment Oslo

Radene med sitteplasser ble skjøvet unna for å gjøre plass til én mot én-spilling på flere skjermer i storsalen.

Foto: Alexander Fredriksen-Sylte / NRK

– Eldorado skal være en nasjonal storstue for e-sport og gaming. Et sted som tilbyr underholdning som i dag ikke er så lett tilgjengelig i Norge, sier daglig leder Helge Lunde i Eldorado Esport & Entertainment.

I slutten av august åpnet de sitt nye underholdningssenter midt i Oslo sentrum. Det kjente Eldorado-bygget rommer nå to VR-rom, fire grupperom med datamaskiner, og én stor drop-in-sone med plass til over 60 spillelystne.

Kinoens gamle hovedsal er blitt til et samlingssted for ulike arrangementer. Her ble det nettopp arrangert en turnering i diverse slåssespill. Fremover venter stor turnering VR-spillet Beat Saber – og en Pokémon-festival.

– Viktig for e-sport

Målet er å samle gaming-miljøer på ett sted, og på sikt ha et daglig tilbud av live-underholdning, forteller Lunde.

– Her kan digitale utøvere møte publikummet sitt, og folk kan se heltene sine på nært hold. Dette er nytt, annerledes og uprøvd, så vi ser med spenning på utviklingen av gaming og e-sport i Norge fremover, sier han.

De besøkende NRK snakket med under slåssespill-arrangementet, var positive til det nye spillsenteret.

– Dette er veldig viktig for e-sport generelt i Norge. Flere andre land har tatt store steg med e-sport, så det er viktig å vise frem at dette også er noe vi kan satse på, sier Calvin Kumalo, og legger til:

– Eldorado er et godt startpunkt. Jeg håper vi kan få mer bredde og flere steder i de andre norske storbyene også.

Fra teater til spill

Eldorado har vært et kjent landemerke i Oslos bybilde siden bygget ble åpnet i 1891. Her lå Norges første lydkino da den åpnet på 1920-tallet, og i løpet av årene ble store premierer på kjente filmer som Star Wars og James Bond lagt hit.

Men i 2012 stengte kinoen ned og ble omgjort til en bokhandel.

– Det er veldig hyggelig at vi kan bringe tilbake publikumsunderholdning til en så kjent kulturinstitusjon. Vår ambisjon og håp er at vi klarer å videreføre dette de neste hundre årene, sier Helge Lunde.

Eldorado Kino, rundt 1928-1930.

Eldorado startet som et varietéteater og konsertlokale før det ble Norges første lyd-kino. Her fra da kinoen var ny mellom 1928-1930.

Foto: Nasjonalbiblioteket

Les også:

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK

Flere kulturnyheter