– Sett grenser med kjærlighet og forståelse, ikke sinne og frustrasjon

Spill sammen med barna dine, råder ekspert.

Torkel og Simen Kvendbø spiller Playstation 4 sammen.

Torkel Kvendbø og sønnen Simen besøkte spillhuset House of Nerds på Løren i Oslo. – Vi har god kontroll på spillingen. Simen er veldig flink til å begrense seg selv, sier pappa Kvendbø.

Foto: Alexander Fredriksen / NRK

Hva gjør man når spillingen til barna sluker mye tid? Denne uken lanserte Medietilsynet og Lotteritilsynet kampanjen «Snakk om Spill». Målet er å hjelpe foreldre og skoler til å finne felles løsninger sammen med barn.

Khalid Azam

– Bli enige om spilleregler på et tidlig stadium, anbefaler rådgiver i Medietilsynet, Khalid Ezat Azam.

Foto: Medietilsynet

– Spill er en kilde til glede, men også til irritasjon og bekymring i mange hjem og på mange skoler, sier rådgiver Khalid Ezat Azam i Medietilsynet til NRK.

Han råder foreldre til å snakke sammen med barna og etablere en god diskusjonskultur.

– Noen ganger kan det være snakk om verdikonflikter mellom barn og foreldre, mens det andre ganger er godt begrunnede bekymringer for overdreven spilling som bør tas på alvor.

– Elsker spill så høyt at foreldre blir redde

Psykologspesialist Gaute Godager har lang fartstid fra norsk spillbransje, som medgründer og tidligere sjef i spillselskapet Funcom. I dag jobber han som behandler og holder blant annet foredrag om dataspill og avhengighet.

Psykologspesialist Gaute Godager

Psykologspesialist Gaute Godager.

Foto: Privat

– Det er vanskelig for barn å regulere spillingen sin fordi det er så gøy. Barn elsker det så ekstremt sterkt at det kan gjøre foreldre redde, sier han til NRK.

Godager mener foreldre ikke tar feil når de reagerer.

– De ser at barn har en manglende evne til å regulere seg selv. Men måten det blir regulert på er ikke alltid basert på interesse, kunnskap og kjærlighet. Noen regulerer med sinne, frykt og fortvilelse.

– Det må reguleres med varme, forståelse og interesse, poengterer han.

– Dataspill er som godteri

Psykologspesialisten forteller at en gylden regel er at jo yngre barnet er, jo mer bør man regulere. Når barna blir eldre regulerer man mindre og mindre.

– Jeg pleier å si at lekser og skole er som en grov brødskive for hjernen. TV er som pasta og pizza, mens det å spille dataspill er som godteri. Spill kan ofte være lærerike, men belønningen og opplevelsen av å spille er som godteri. Ingen foreldre vil gi barna en tusenlapp til å kjøpe godteri og la dem spise til de kaster opp. På samme måte som vi regulerer barns inntak av snop og godteri, må vi regulere inntaket av spill og underholdning.

– Hvor hardt skal man regulere spillingen?

– Spill selv og se hvor farlig det egentlig er. Jeg anbefaler å lage tydelige regler og være tydelige på hvilke verdier som er viktige. I mitt hjem sier jeg til sønnene mine at det ikke blir noe spilling før leksene er gjort. Og jeg skiller ikke bruk av TV og dataspill. En skjerm er en skjerm. Man skal gjøre leksene før man skjermer, sier Godager.

Selv om 15-16-åringer ofte har egne penger og kan spise mer «godteri», må også de passe på at de er sunne, råder han.

– Dette viser hvordan noe alle liker, som ikke er farlig i seg selv, kan gå over stokk og stein og lager en arena med frykt, sinne og ubehag.

– Foreldre med eldre barn som ønsker å begynne å regulere, må gjøre det når det ikke er grunn til konflikt. Er man redd for at noen spiller for mye, ikke innfør nye regler mens de driver med det. Du må være i forkant. Gjør det når alle er glade, sier Gaute Godager.

På samme måte som vi regulerer barns inntak av snop og godteri, må vi regulere inntaket av spill og underholdning

Gaute Godager
Far og sønn spiller dataspill

I dag er det et hav av varierte spill tilgjengelige på mobil, PC og konsoll.

Foto: Alexander Fredriksen / NRK

– Voksne bør sette seg mer inn i det

I kulturhuset for spilling i Oslo, House of Nerds, sitter pappa Torkel Kvendbø med sønnen Simen (10). Etter å ha deltatt i en bursdag med klassen i lokalene dagen før, tok Simen med pappaen for å spille litt.

Simen Kvendbø spiller Playstation sammen med pappa Torkel Kvendbø.

Torkel Kvendbø besøkte House of Nerds sammen med sønnen Simen.

Foto: Alexander Fredriksen / NRK

– Jeg liker å spille, men jeg spiller ikke så mye, sier Simen Kvendbø.

Torkel Kvendbø sier sønnen er flink til å begrense seg selv.

– Han pleier å bytte ut spillingen med andre ting hvis han spiller litt, og får han besøk av venner pakker han det bort og går ut og leker. Skulle han bli hekta slik at han ikke ønsket å være ute uansett vær og vind, ville jeg nok begynne å tenke begrensninger.

Han skjønner at foreldre kan bli redde når barn bruker tid på spill.

– Jeg forstår at noen kan bli det, men samtidig tror jeg at noen voksne tar avstand uten å ha satt seg skikkelig inn i det. Det er mye lærerikt i spill. Jeg ser Simen lærer mye engelsk. Så det kan være både positive og negative sider ved å bruke tid på dataspill, sier Torkel Kvendbø.

– Sammenlign dataspill med fotball

At voksne får bedre forståelse for interessen til barna, er noe Gaute Godager er opptatt av. Han sammenligner ofte det å spille dataspill med fotball.

– Hvis en fotballfrelst pappa og sønnen heiet på samme lag, sang samme sanger og hadde de samme drømmene om laget sitt, og pappaen så at sønnen slet med å gjøre lekser før en viktig fotballkamp, ville han vist forståelse for det. Han ville ikke kalt sønnen fotballavhengig fordi han bærer de samme verdiene som ham.

Godager mener den begeistringen og engasjementet noen barn har for spill trigger manglende engasjement hos foreldrene.

– Har du denne forståelsen selv vet du at det å komme for sent til skolen etter en viktig fotballkamp ikke gjør noe, men kommer sønnen for sent til skolen ofte fordi han ser mye fotball vil du si ifra. Men du ville møtt ham med tålmodighet.

– Du ville heller ikke tatt grep midt under Champions League-finalen og skrudd av TV-en eller nappet ut kabelen. Det synes dessverre noen voksne er mer enn ok å gjøre i forbindelse med spilling. Barnets enorme kjærlighet til sin interesse skaper frykt som gjør at vi i større grad kan bli redde og overreagere, sier han.

– Dataspill er gøy, men det slår ikke en grillfest. Hvis folk har muligheten til å leve livet så gjør de det.

Gaute Godager
Skjermbilde fra Minecraft

Minecraft er det mest populære spillet blant gutter i alderen 12 til 14 år.

Foto: Bojang

– Får ofte skylden for alt som er gærent

De siste ti årene har det vært skrevet mye dataspill og avhengighet, spesielt i skyggen av suksesspillet «World of Warcraft». I dag går mye av den faglige debatten om hvorfor personer velger å spille så mye.

– I dag er ikke det å spille mye dataspill en diagnose. Det vi har i Norge er en gambling-diagnose, og dessverre blir alt kalt for «spillavhengig». Det gjør mange forvirret og redde, sier Gaute Godager.

Selv ser han at barn og ungdom kan bruke spill til å slippe unna ubehag.

– Absolutt alle mennesker kan miste evnen til å regulere noe. Hvis et menneske sliter et sted i livet, er dataspill en veldig god måte å slippe ubehaget på. Det er ikke uproblematisk, men spillingen får ofte skylden for alt som er gærent.

– Hvis man finner og løser den bakenforliggende årsaken til ubehaget, kan selve spillingen løse seg selv etter hvert. Dataspill er gøy, men det slår ikke en grillfest. Hvis folk har muligheten til å leve livet så gjør de det, sier han.

Far og sønn spiller dataspill

På husfred.no kan foreldre og skoler finne tips og råd om spilling.

Foto: Alexander Fredriksen / NRK

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.