Åpner Norges største kino: – Konkurranse er skjerpende

(OSLO/NRK) Odeon kino på Storo i Oslo blir den største i landet – og med det får Nordisk Film konkurranse for første gang siden de fikk monopol i hovedstaden.

Ivar Halstvedt

ÅPNER NY KINO: Direktør ved Odeon Kino, Ivar Halstvedt, sier det blir opp til publikum å velge hvilken kino de vil gå til.

Foto: Kristine Sterud / NRK

For to år siden startet byggingen av kinosenteret. Med 14 saler og det største kinolerretet i landet håper direktør ved kinoen, Ivar Halstvedt, at de skal kunne tilby noe helt utenom det vanlige for kinopublikummet.

– Det skal være en wow-opplevelse fra du kommer til du går. Så det blir jo spennende, og når vi bygger et så stort kinosenter så bygger vi det også i det største kinomarkedet i Norge, som er Oslo – men det er også hele Stor-Oslo, sier Halstvedt.

Han håper kinoen vil føre til tilreisende fra hele Østlandet og sammenligner den med en kino de bygget i Stockholm for to år siden.

– Det vi så var at når vi hadde kundeundersøkelser, så satt folk seg i bilen og kjørte en time for å se film i IMAX fordi det var helt nytt. Vi tror kanskje det også kommer til å skje her, på Odeon Oslo, at folk kjører langveis fra for å få med seg filmene og premierene i IMAX.

IMAX er verdens største filmformat, forklarer Halstvedt. Men når vi spør om hva han tenker om konkurransen mellom kinoene svarer han:

– Det er mer næringspolitisk eller kulturpolitisk, kanskje. Det vi fokuserer på er å lage det beste kinosenteret i Norge hvor hele besøket er en del av en helhetsopplevelse. Også må det være opp til kunden å velge.

– Konkurranse er skjerpende

Administrerende direktør i Nordisk Film kino, Jannicke Haugen, forteller at de har forberedt seg på å konkurrere.

– Konkurranse er jo uten tvil skjerpende, så vi gleder oss til å komme i gang med å konkurrere, fordi det har vi forberedt oss på en stund.

Hun sier de blant annet har oppgradert mange saler og fått saler med 4DX som er bevegelige seter og effekter.

– Tror du den nye kinoen vil påvirke billettprisene?

– Jeg tror ikke det vil ha noe utslag på hverken filmrepertoar eller billettpriser, sier hun.

Konkurranse for første gang

Professor i medievitenskap ved Universitetet i Oslo, Ove Solum, sier det nå blir konkurranse i kinomarkedet i Oslo for første gang på hundre år.

Ove Solum

HARD KONKURRANSE: Professor i medievitenskap ved Universitetet i Oslo, Ove Solum, sier det nå bli konkurranse for første gang på hundre år.

Foto: Kristine Sterud / NRK

– Vi får konkurranse for første gang mellom to kinobedrifter i Oslo. I Norge har man for det meste vært vant til å ha store kommunale kinomonopoler.

Han tror konkurransen blir hard.

– Publikumstallet i Norge har vært ganske stabilt de siste årene og spørsmålet er jo om taket er nådd, eller om det går an å løfte taket, det vil tiden vise. Jeg tror det blir rift om det kinopublikummet som allerede finnes.

Kulturstrøm

 • Skal lage nytt studioalbum

  Coldplay skal jobbe med et nytt album neste år, ifølge Mat Whitecross som er regissøren bak filmen «A Head Full Of Dreams», som forteller den 20 år lange historien om bandet, melder underholdningsnettstedet NME. – De har hatt pause i år, noe de ikke har for vane, sier Whitecross til nettstedet. Det nye studioalbumet blir Coldplays åttende.

  Coldplay
  Foto: GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP
 • Filmanmeldelse: Rafiki

  Den Kenyanske filmen Rafiki ble først bannlyst i hjemlandet, der likekjønnede forhold er straffbart med opptil 14 års fengsel. Dette understreker bare temaet i denne historien, som er en varm og øm fortelling om homofil kjærlighet som blir møtt av samfunnet på brutalt vis, mener NRKs anmelder. Terningkast 4.

  Rafiki
  Foto: Europafilm