Hopp til innhold

Hollywood digger filmplakatene til studenten Vidar

Vidar Aune har lenge laget fiktive filmplakater på hobbybasis. Etter at forfatter Dan Brown og skuespiller Mark Ruffalo fikk øynene opp for NTNU-studenten, har karrieren skutt fart.

Plakatmannen Vidar Aune

NTNU-studenten Vidar Aune har gjort hobbyen om til en jobb. Han lager alle plakatene på datamaskinen hjemme.

Foto: Mari Svenning / NRK

Alle filmer vi ser på kino, Netflix eller på TV har ofte en filmplakat. Vidar Aune fra Trondheim har i flere år hatt som hobby å lage slike plakater.

Delt av Dan Brown

Det som startet som fiktive plakater for kjente filmer laget på gutterommet, dukker nå opp i feeden til kjente Hollywoodskuespillere.

Forfatter Dan Brown har delt NTNU-studentens hobbyprosjekter med millioner av egne fans.

– Dan Brown delte den fiktive plakaten jeg laget for filmen Inferno, før den ferdige filmen hadde en offisiell plakat. Og Mark Ruffalo, han som spiller Hulken, har delt en plakat der jeg portretterte han, sier Aune.

Viral oppmerksomhet

På landsbasis, har trønderen også bemerket seg. I fjor fikk hans kreasjon av filmen "Snømannen" viral oppmerksomhet da både nettstedet IMDb, filmselskapet og forlaget til Jo Nesbø (Aschehoug) delte plakaten, som de trodde var den offisielle plakaten.

Den ble etter hvert slettet, men rakk å tiltrekke seg publisitet.

– Hvis man googler «Snømannen-plakat», så dukker plakaten min ganske høyt opp. De ekte plakatene ligger ved siden av. Jeg finner jo fortsatt en del sider der den ligger ut, sier mastergradsstudenten.

Blitt business

Siden den gang har det ballet på seg, og hans populære hobbyprosjekt har nå blitt til en jobb. Det første ordentlige jobboppdraget kom da han ble kontaktet av Nordisk Film, som ønsket at han skulle lage plakaten til kinofilmen om Magnus Carlsen.

I fjor laget han også kinoplakaten til skrekkfilmen «Hjemsøkt» med Synnøve Macody Lund i hovedrollen. I tillegg har han fått flere oppdrag for utenlandske distributører.

– Det som er mest stas er å se skuespillere foran plakatene mine, bannere på kinoer og plakater på busstopper rundt omkring, og vite at man selv har laget dem.

Vidar Aune lagde en filmplakat til Inferno-filmen

Vidar Aune lagde denne fiktive filmplakaten fra filmen "Inferno". Den ble videre delt av den verdenskjente forfatteren Dan Brown, med sine 6,6 millioner følgere på Facebook.

Foto: Mari Svenning / NRK