Hopp til innhold

Anmeldelse: Just Cause 2

Om Arnold Schwarzenegger hadde laget spill, ville han skapt Just Cause 2.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Sylvester Stallone, Jean Claude Van Damme, Dolph Lundgren, Steven Segal, Chuck Norris, Charles Bronson og ikke minst Arnold Schwazenegger er alle beintøffe karer.

Alle som en stod bak bølgen av actionfilmer på 80-tallet som vi i dag gjerner katalogiserer som "b-filmer".

Nå kan endelig spillverdenen ønske velkommen b-spill, takket være «Just Cause 2».

Where do you wanna go?

Spillets enorme og åpne landskap ble tidlig solgt inn som en viktig del av spillopplevelsen i «Just Cause 2».

Og jeg skal innrømme at jeg er mektig imponert over den svenske utvikleren Avalanche Studios. For spillets åpning hvor du kaster deg ut fra et fly i full fart, gir deg bare oversikt over en liten del av den enorme øya Panau.

Den fiktive øya i Stillehavet er i utgangspunktet din personlige lekeplass, kun avgrenset av hvilke typer oppdrag du tar på deg. For dette er jo et spill, ikke en feriekoloni.

Du har altså blitt kastet ut av et fly, og nå må du få nedkjempet alle «bad-guys» som måtte befinne seg omkring. Så enkelt kan historien oppsummeres, og mer trengs ikke for litt god gammeldags balle-action.

«Just Cause 2» er et åpent spill, og du kan også velge å gi blanke i historien om du vil.

(les mer under spilltraileren)

Det viktigste er dog at du kan slenge deg rundt omkring ved hjelp av en utskytbar krok, en fallskjerm og store mengder våpen. Kampsystemet er noe av det mest actionfylte jeg har sett på lenge, og det faktum at du kan ta opp video av alt du gjør for så å legge ut på Youtube.com er bare artig.

B-spill sa du?

Så langt virker jo «Just Cause 2» fryktelig artig ikke sant? Og jo, de elementene jeg har nevnt så langt fungerer etter alle kunstens regler.

Hvorfor tar jeg frem ordet «B-spill» da? Jo, nettopp fordi actionsekvensene er så virkelighetsfjerne og «over-the-top» at de kunne passet rett inn i en actionfilm fra 80-tallet. Legg da til noen av de merkeligste stemmeskuespillerne jeg har sett i et spill noen sinne, og du får da det vi kaller en kalkun.

En god og knallartig kalkun vel å merke.

For i mine øyne er B-spill (og B-film) en hedersbetegnelse. «Just Cause 2» får meg til å tenke på actionfilmenes storhetstid på 80-tallet, hvor Arnold, Jean Claude, Sylvester og Dolph var alle gutters store helter.

Grafikken i spillet er også veldig god, og gir meg med enkle grep den rette stemningen.

«Just Cause 2» er med andre ord ikke er veldig bra spill, men det er et forbaska artig spill. Kårni stemmeskuespillere, over-the-top action og pur spillegleder har i allefall sjarmert meg i senk.

Kulturstrøm

 • Formkraft i to generasjoner

  – Det er virkelig to markante kunstnere vi snakker om: To kvinner som hver især ruver i nyere norsk kunsthistorie, og som gjennom vidt forskjellige medier har utviklet sine egenartede og individualiserte formspråk, skriver kunstkritiker Mona Pahle Bjerke om utstillingen «Bølger og måne» med Siri Aurdal og Synnøve Anker Aurdal ved Stavanger Kunstmuseum.

  Bilde fra utstillingen «Bølger og måne» av Siri Aurdal og Synnøve Anker Aurdal ved Stavanger Kunstmuseum
  Terningkast 6 Kunst

  «Her skjer det virkelig ting i utstillingsrommet»

  ANMELDELSE: «Bølger og måner» av Siri Aurdal og Synnøve Anker Aurdal ved Stavanger Kunstmuseum

 • Blues-pioneren John Mayall er død

  Den britiske artisten John Mayall er død, 90 år gammel. Hans band The Bluesbreakers var sentralt i karrieren til senere superstjerner som Eric Clapton og Mick Fleetwood.

  Musikeren døde mandag i sitt hjem i California, heter det i en kunngjøring på Mayalls Instagram-konto. Han hadde familien sin rundt seg, melder nyhetsbyrået AP.

  – Helseplagene som tvang John til å avslutte sin storslåtte turnékarriere, førte til slutt til fred for en av verdens største helter på veien. John Mayall ga oss 90 år med utrettelig innsats for å lære bort, inspirere og underholde, heter det.

  En rekke artister har spilt i John Mayalls band, blant dem Eric Clapton og Jack Bruce, som senere dannet Cream. Det har også Mick Fleetwood, John McVie og Peter Green, som senere spilte i Fleetwood Mac, samt Mick Taylor, som spilte fem år i Rolling Stones.

  John Mayall har holdt konserter i Norge flere ganger, deriblant på Notodden Blues festival i 2004 og 2013.

  Mayall gav ut sitt første album i 1966.

  Han ble innlemmet i Blues Hall of Fame i 2016.

  I fjor ble han nominert til Grammy klassen Best Traditional blues album, for albumet «The sun is shining down».

  NTB/NRK

  Bluesartisten John Mayall er død. Bildet viser Mayall mens han spiller munnspill og holder rundt en mikrofon. Bildet er fra Montreux Jazz Festival i Montreux, Sveits, sent mandag 7. juli 2008
  Foto: Sandro Campardo/Keystone / AP/NTB
 • «Kjærlighet» til filmfestivalen i Venezia

  Den norske spelefilmen «Kjærlighet» av Dag Johan Haugerud er teke ut i hovudkonkurransen på filmfestivalen i Venezia, og kan dermed vinne Gulløven.

  Det er første gong på 38 år at ein norsk spelefilm er invitert til hovudkonkurransen i det som er verdas eldste filmfestival, og ein av dei tre viktigaste filmfestivalane i verda, saman med Cannes og Berlin.

  Regissør Dag Johan Haugerud
  Foto: Baard Henriksen