Hopp til innhold
Anmeldelse

Svensk spenning med distanse

Vinteren blir eldre, strømmen av nye kriminalbøker øker på. Arne Dahls andre bok om etterforskerne Berger og Blom er en av dem: spennende, voldelig så det holder – og distansert.

Arne Dahl

Arne Dahl er et pseudonym for Jan Arnald. Nå er den svenske krimforfatteren aktuell med en ny roman: «Innland».

Foto: Sara Arnald

Det innlandet som tittelen henspiller på, refererer til tynt befolkede områder i Nord-Sverige – Sorsele, Gällivare, men også Kåbtåjaure, det sted Sverige som boken kaller en utilgjengelighetspol – et sted som «befinner seg så langt unna sivilisasjonens utmarker man kan komme». Handlingen foregår i november måned, med snø og mange kalde grader som konsekvens. Veldige mengder snø.

Arne Dahl er et pseudonym for Jan Arnald. Han debuterte 1988 og har først og fremst gitt ut 11 bøker om A-gruppen, en spesialgruppe innenfor det svenske rikspolitiet som stelte med internasjonal kriminalitet. De beste av A-gruppebøkene er riktig gode, tilnærmet tradisjonelle politiromaner, med referanser til stilskaperne Sjöwall & Wahlöö. Nå er det altså Sam Berger og Molly Blom som gjelder.

«Innland» viderefører handlingen i «Utmarker», Arne Dahls første bok om Berger og Blom. De to har gått under jorda, etter at de selv blir mål for både etterforskning og forfølgelse. Sam sporet helt av, var på vei inn i en suicidal psykose etter at en kollega de samarbeidet med ble myrdet. Molly tok grep og fikk dem i skjul.

Seriemord

Leseren forstår tidlig at minst en seriemorder går løs, at et feilgrep i en tidligere etterforskning kan være en årsak. Samtidig ser det ut til at krefter i det svenske sikkerhetspolitiet Säpo er villige til å investere mye i å stoppe de to etterforskerne. Hvem kan de stole på? Kan Sam stole på Molly? På en svært kort liste over pålitelige står egentlig bare ett navn – Bergers tidligere kollega Deer, Desiré Rosenkvist.

Arne Dahl er en effektiv forteller, han kan turnere sine plott, legge elementene over og under hverandre, foran og bak. De mange beskrivelsene av strabaser, slit er realistiske. Volden flyter fritt, grafisk og ofte overtydelig. Historien og plottet er innfløkt og leseren utfordres til å følge med.

Boken er med andre velskrevet, velkonstruert og det meste annet man kan si om en bok som begynner med vel-. Når jeg allikevel ikke er helt begeistret, er det kanskje urettferdig overfor en roman som først og fremst er en teknisk god thriller som holder et høyt spenningsnivå. Tross all realisme i fortelling og beskrivelse, tross selveste Säpos nærvær: «Innland» er i stor grad frakoblet en virkelighet utenfor romanen. Det til tross for at boken inneholder mange ingredienser som lokker og ber om problematisering eller refleksjon. En slik kritikk vil riktignok ramme svært mange thrillere i vår tid, ikke minst når seriemord er inkludert. En konstruert, nesten søkt, årsaksrekke bak den sterke voldsbruken bidrar til denne fremmedgjøringen. Men for all del, er det spenning du vi ha, så finnes den i «Innland».

Passer for deg som:

 • vil ha en spennende thriller, tolererer grov vold og ikke krever altfor mye av premissene

Flere anmeldelser fra NRK

Ferskenen

«Frå Johan Harstad kan ein vente seg litt av kvart, og få det. Men ei samling på 15 krimromanar som kallar på skratten, vil eg tru overraska sjølv den mest ihuga fansen. Like fullt: Der har du «Ferskenen» i handa.» Les anmeldelsen

Robicheaux forside

«James Lee Burke har skrevet sin 21. roman om Dave Robicheaux – kanskje er «Robicheaux» hans beste noen gang.» Les anmeldelsen

Brudekjolen - omslag

«Den franske forfatteren Pierre Lemaitres spenningsroman «Brudekjolen» er velskrevet og tetter seg såpass til mot slutten at vi tilgir en litt langdryg innledning.» Les anmeldelsen

Kulturstrøm

 • Norsk dokumentar fikk pris på italiensk festival

  Regissør Emilie Beck fra Horten var blant prisvinnerne på festivalen Bergamo film meeting, som ble avsluttet søndag.

  Beck fikk prisen for dokumentarfilmen «Veien hjem» om en norsk kvinne som er adoptert fra Sri Lanka.

  Hun har lengtet etter sin biologiske familie, men letingen gir henne ikke den sinnsroen hun hadde håpet. I stedet blir det en jakt som avslører hemmelighold og løgner knyttet til utenlandsadopsjon.

  Spanske Irene M. Borrego fikk pris i samme kategori for filmen «The visitt and a secret garden».

  (©NTB)

 • Taylor Swift åpnet turne foran 80.000 i Arizona

  Den amerikanske artisten Taylor Swift har lagt ut på ny USA-turne som åpnet fredag i Glendale i Arizona, der hun spilte for 80.000 tilhengere. Det er hennes første turne på fem år.

  Swift bød på 44 sanger og 10 kostymeskift i en konsert som varte i tre timer og et kvarter, skriver BBC.

  I alt skal Swift til 27 steder i USA før hun avslutter i Los Angeles 5. august. Etter planen skal Swift ut på internasjonal turne etter runden i USA, men spillesteder og datoer er ikke kjent. Blant artistene som skal spille med Swift, er norske Girl in Red, Marie Ulven.

  Taylor Swift er blant verdens ti best betalte i underholdningsbransjen, ifølge Forbes.

  Taylor Swift - The Eras tour - Arizona
  Foto: Ashley Landis / AP