Angriper PFU etter Jespersen-dom

Medieviter Lena-Christin Kalle mener Pressens faglige utvalg har malt seg inn i et hjørne med å felle Otto Jespersen for hans «jøde-monolog».

Lena-Christin Kalle

Lena-Christin Kalle.

Foto: NRK

TV 2 ble tirsdag felt i PFU for Otto Jespersens monolog i programmet Torsdagsklubben, hvor han omtalte jødeutryddelsen under andre verdenskrig.

PFU mener Jespersen var utenfor satiren som form og brukte nazistiske argumenter og retorikk i en monolog han fremførte i programmet.

Otto Jespersen

TV 2 ble felt i PFU for Otto Jespersens monolog om jødene i programmet Torsdagsklubben.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Utvalgsmedlem Ingeborg Moræus Hanssen karakteriserte innslaget som brutalt og vondt, mens John Olav Egeland ifølge fagbladet Journalisten sa at Jespersen hadde trådt i naziuniform.

Les også: Otto Jespersen felt i PFU

- Oppsiktsvekkende

Medieviter og NRK-medarbeider Lena-Christin Kalle, som har forsket på humor i media, mener at PFU med dette har opphøyet seg selv til Norges humor-politi og definert hva man kan tulle med.

- Denne inngripen er direkte oppsiktsvekkende, og det er rart at den ikke har fått mye større oppmerksomhet. Det går på komikernes egen frihet, sier hun til nrk.no.

Flere norske komikere mener at kjennelsen fra pressens eget utvalg for intern justis ikke får noen konsekvenser. Men Kalle tror dette er mer en ønsketenkning fra humoristenes side.

Les også: - Mer ufarlig underbuksehumor

- De kommer nok til å tenke seg om spesielt før de vitser om holocaust og jøder. Men de vil nødig innrømme det selv, sier Kalle.

Hun understreker at hun ikke ønsker å bagatellisere det å tulle med jødeutryddelse, men fra sitt ståsted som humorforsker mener hun det blir feil at PFU skal definere hva som er lov og ikke lov innen humor.

Har vært mye krassere tidligere

Hun en av forfatterne for boka «Humor i mediene», og har dybdeintervjuet menneskene bak Torsdagsklubben. Kalle mener at TV 2-programmet har vært mye krassere tidligere.

Jespersens satire har rammet handikappede, homofile, og en lang rekke navngitte kjendiser. I tillegg har han høstet storm for å brenne det amerikanske flagget under sen sending.

- Utfallene mot Sven O. Høiby og Kjell Magne Bondevik var mye mer direkte og personlige, sier Lena-Christin Kalle.

I sin monolog fra 2002 kom Jespersen med harde meldinger mot Bondeviks psykiske problemer.: «Kjell Magne, jeg vet ikke om du hører meg akkurat nå - hallo? Kan du røske huet ut av medisinskapet et par minutter bare...», sa Jespersen, og fortsatte med å si: «Med den ynkelige oppslutningen du har blant velgerne, er det forståelig at du må medisineres tungt for å greie hverdagen». Bondevik selv omtalte satiren som «feig, ondskapsfull og ren mobbing». Denne saken ble aldri behandlet av Pressens faglige utvalg.

Kalle mener PFU vil få et problem med hvor de legger lista for hva som er gangbar satire.

- Hva skjer når humor blir innklaget av andre grupper som føler seg tråkket på? Humor skal være en ventil og et fristed for å pirke borti de tingene i samfunnet som er litt vanskelige, sier hun, og anklager PFU for politisk korrekthet.

- Ikke noe stort tap

Dagbladets mediekommentator Andreas Wiese sier til nrk.no at PFU ikke har sagt noe om hva man kan spøke med – men mer om hvordan man gjør det. Likevel tror han at TV 2 lar seg påvirke av det de vil sende.

Andreas Wiese

Dagbladets Andreas Wiese mener PFU-dommen sier mye om hvordan man kan spøke med ting.

Foto: Heiko Junge (utsnitt) / Scanpix

- De er nok etter dette godt klar over at holocaust er et vanskelig humorområde, sier Wiese, og legger til:

- Dersom man hører på innslagene og lytter etter hvordan publikum reagerer på Jespersens monolog, skjønner man at det ikke er noe stort tap for humoren om det blir mindre av dette.

Egeland: - Jeg er Otto-fan

Dagbladets John Olav Egeland var leder for PFU da saken ble behandlet i utvalget. Han mener at det er latterlig å være bekymret for norsk humor i etterkant av at Jespersen ble felt.

- De som sier det kan umulig ha lest uttalelsen. Der sier vi at dette er ytterst sjelden, og at satire har den beste beskyttelse, men at det er et regelverk man ikke kan heve seg over, sier han.

John Olav Egeland

- Jeg er fan av Otto Jespersens monologer, sier PFUs John Olav Egeland.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Han understreker at han er stor tilhenger av Jespersens form, og håper at Torsdagsklubben vil fortsette å vise monologene hans.

- Men mot slutten av denne monologen er det ikke humor Jespersen bedriver med lengre. Når han tar i bruk nazistiske begreper og bruker dem mot jødene, går han over en grense, sier Egeland, og legger til:

- Dette handler ikke om å forsvare jøder mer enn andre, og det vises i tidligere kjennelser vi har kommet ned. Det dette handler om, er at Jespersen trådte ut av satirikerens rolle, sier Egeland.

Det har ikke lyktes NRK å få en kommentar fra Otto Jespersen i saken.

Se NRK-humorklipp som har vakt reaksjoner:

Åpen Post:

Se Bård Tufte som kyllingmannen

Harald viser skrukken

Classe Ekman - om nordmenn under krigen

Classe Ekman – Guld…men til hvilken pris?

Narkomane Jarle om CIA

Uti vår hage:

Kidnapping av barn

Aktuell muslimer

Kulturstrøm

 • Et rollegalleri som fenger

  – Atle Antonsen passer utmerket i rollen som kong Johan. På sitt beste er serien både festlig, skarp og rørende, men vil være vel mye på en gang i spennet mellom komedie og drama, skriver seriekritiker Sigurd Vik som gir TV2-serien «Kjære landsmenn» terningkast 3 hos Filmpolitiet.

  Atle Antonsen i TV2-serien Kjære landsmenn.
  Foto: TV" / TV 2
 • Utelivsbransjen vil ha dato for åpning

  Utelivsbransjen er skuffet etter at regjeringen heller ikke i dag kom med en dato for det siste steget i gjenåpningsplanen av Norge.

  Utelivet må fortsatt forholde seg til avstandsregler, hvor mange gjester de kan ha og kortere åpningstider.

  – Vi forventet lettelser og en dato å forholde oss til. Det er ekstremt lite forståelse for denne bransjen her. Smittevernkravene vi har nå tilhører fortiden, sier Jon Terje Johnsen, daglig leder for restauranten og konsertstedet Foyn i Tønsberg.

  Også ved Ibsenhuset i Skien hadde de håpet på lettelser. Der har de regelen om en meter avstand og maksimalt halvfulle saler.

  – Alle andre aktører i samfunnet er gang. Vi håper sårt at vi også får dato for åpning, sier Helle Kasin hos Ibsenhuset.

  Helseminister Bent Høie sier en konkret dato er for risikabelt å gi fordi korona-dataene kan endre seg fortløpende.

  Ibsenhuset i Skien
  Foto: Richard Aune / NRK