NRK Meny
Normal

- Mer ufarlig underbuksehumor

PFU-kjennelsen mot Otto Jespersen vil føre til mindre vågal humor, tror humorforsker.

Otto Jespersen

PFU mener Otto Jespersen gikk over streken i en monolog i 'Torsdagsklubben' der han omtalte jødeutryddelsen under andre verdenskrig.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Otto Jespersen og TV 2 ble i går felt av Pressens Faglige Utvalg (PFU) for jødehets i "Torsdagsklubben". PFU mener Jespersen var utenfor satiren som form og brukte nazistiske argumenter og retorikk i en monolog han fremførte i programmet.

- En nærliggende konsekvens av kjennelsen er at det blir mer av de ufarlige tingene og mindre av det som kan være farlig, sier humorforsker Maia Løvland til NRK.

Les også: Otto Jespersen felt i PFU

Redde komikere

Løvland er skuffet over kjennelsen og mener det er viktig å verne om ytringsfriheten.

- Nå har vi så mange pressgrupper i samfunnet vårt, og komikere kan bli redde for, og er kanskje allerede litt for redde, for å fleipe med problemer og tabuer i samfunnet vårt. Da blir det ikke mindre av det som er trygt. Det ser ut som underbuksehumor seiler opp som noe av det trygge, sier Løvland.

- Jeg tenker at Otto ikke hadde en så intelligent vits, så sånn sett er det ikke så drøyt at han har blitt felt, sier komiker Sigrid Bonde Tusvik.

Hør debatten mellom humorforsker Maja Løvland og komiker Sigrid Bonde Tusvik her

Lar seg ikke kneble

Komiker Lars Mjøen tror ikke komikere vil la seg kneble av kjennelsen mot TV 2-programmet.

- Egentlig frykter jeg ikke det, men det ville jo være trist hvis satirikerne våre skulle begynne å legge bånd på seg. Det er en slags samfunnskontroll at vi har komikere som tør å si ting, sier Mjøen.

Det er første gang et satireprogram blir felt i PFU. Tekstforfatter og humorist Dagfinn Nordbø synes det er rart at PFU kan dømme en komiker. Dommen vil ikke få betydning for hva han velger å skrive om i sine tekster

- Nei, det kommer det ikke til å gjøre. Jeg lar ikke sånne ting bestemme hva jeg skriver, sier han.

- Det er ingen som bryr seg om PFU, i hvert fall ikke komikere. Hvis jeg blir trukket for retten som tekstforfatter da ville jeg tatt det som en ære, men for PFU da hadde jeg ledd av det, sier Norbø.

- Ikke så ille

Tore Sagen, komiker og programleder i Radioresepsjonen på NRK, mener det er greit at PFU dømmer en komiker, men han er uenig i kjennelsen mot Otto Jespersen.

- Det bør være lov å dømme komikere i PFU, selv om de sikkert ikke føler seg som journalister som bør følge Vær Varsom-plakakten til punkt og prikke. Det som er rart er at Otto Jespersen sitt syn på jødene i denne saken var relativt moderat, men man merker at noen kanskje har hisset seg opp før de har tenkt over hva han har sagt, for det var egentlig ikke så ille. Det er ikke det verste jeg har hørt fra hans munn, sier Sagen.

Kulturstrøm

  • Kjemper om finaleplass

    Cellist Birgitta Elisa Oftestad (16) representerer Norge i solistkonkurransen Eurovision Young Musicians, som i år finner sted i Edinburgh. I kveld kjemper hun om en av seks finaleplasser i den prestisjefylte konkurransen. Se semifinalen her, eller på NRK2 torsdag 23.08. kl. 20.00.

    Birgitta Elise Oftestad i Eurovision Young Musician 2018
    Foto: Karen Brodshaug Sveen / NRK