Hopp til innhold

Amerikanere bærer sikkerhetsnåler i protest mot Trump

Ved å bære sikkerhetsnåler på klærne sine, viser amerikanere solidaritet med minoriteter og kvinner som føler seg truet etter at Donald Trump vant valget.

Johanna Dickinson peker på en sikkerhetsnål hun har festet på blusen

SIKKERHETSNÅL: Johanna Dickinson i New York med sikkerhetsnålen hun har festet på blusen for å vise solidaritet med de som føler frykt etter at Donald Trump vant presidentvalget i USA, inspirert av reaksjonene etter brexit-avstemningen i Storbritannia i juni.

Foto: Johanna Dickson / Ap

Under andre verdenskrig brukte nordmenn binders på jakkeslaget som et symbol på samhold mot den tyske okkupasjonsmakten. Etter at britene i år stemte for å gå ut av EU ble sikkerhetsnåler brukt som et symbol på solidaritet med flyktninger og innvandrere som ble gjenstand for hatkriminalitet.

Johanna Dickinson peker på en sikkerhetsnål hun har festet på blusen

VISER STØTTE: Johanna Dickinson viser sin solidaritet ved å feste sikkerhetsnål på klærne.

Foto: Johanna Dickson / Ap

Nå følger amerikanerne etter. Mange vil vise sin støtte til minoriteter og kvinner som føler seg truet etter at Donald Trump ble valgt som USAs neste president.

Sikkerhetsnåler ble først brukt som symbol på enhet og håp under andre verdenskrig, da Nederland ble invadert. De bar dem under kragen som symbol på sin lojalitet til dronningen uten å bli truet av nazistene.

Sosiale medier

På sosiale medier som Twitter og Instagram har folk lagt ut bilder av seg selv med sikkerhetsnåler på gensere eller jakkeslag. Ideen er at sikkerhetsnålen skal fortelle de som føler seg utsatt for hets hvem de kan føle seg trygge på.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Hets av minoriteter etter USA-valget

Donald Trump sa i sin seierstale at han vil være en president for alle amerikanere.

Men milliardæren har drevet en kampanje hvor han kom med uttalelser som har krenket muslimer, latinamerikanere, kvinner og funksjonshemmede.

Kun timer etter valgseieren ble det rapportert om voldsepisoder mot minoriteter i flere amerikanske byer.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters