NRK Meny
Normal

Amerikanere bærer sikkerhetsnåler i protest mot Trump

Ved å bære sikkerhetsnåler på klærne sine, viser amerikanere solidaritet med minoriteter og kvinner som føler seg truet etter at Donald Trump vant valget.

Johanna Dickinson peker på en sikkerhetsnål hun har festet på blusen

SIKKERHETSNÅL: Johanna Dickinson i New York med sikkerhetsnålen hun har festet på blusen for å vise solidaritet med de som føler frykt etter at Donald Trump vant presidentvalget i USA, inspirert av reaksjonene etter brexit-avstemningen i Storbritannia i juni.

Foto: Johanna Dickson / Ap

Under andre verdenskrig brukte nordmenn binders på jakkeslaget som et symbol på samhold mot den tyske okkupasjonsmakten. Etter at britene i år stemte for å gå ut av EU ble sikkerhetsnåler brukt som et symbol på solidaritet med flyktninger og innvandrere som ble gjenstand for hatkriminalitet.

Johanna Dickinson peker på en sikkerhetsnål hun har festet på blusen

VISER STØTTE: Johanna Dickinson viser sin solidaritet ved å feste sikkerhetsnål på klærne.

Foto: Johanna Dickson / Ap

Nå følger amerikanerne etter. Mange vil vise sin støtte til minoriteter og kvinner som føler seg truet etter at Donald Trump ble valgt som USAs neste president.

Sikkerhetsnåler ble først brukt som symbol på enhet og håp under andre verdenskrig, da Nederland ble invadert. De bar dem under kragen som symbol på sin lojalitet til dronningen uten å bli truet av nazistene.

Sosiale medier

På sosiale medier som Twitter og Instagram har folk lagt ut bilder av seg selv med sikkerhetsnåler på gensere eller jakkeslag. Ideen er at sikkerhetsnålen skal fortelle de som føler seg utsatt for hets hvem de kan føle seg trygge på.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Instagram-innhold
Laster Twitter-innhold

Hets av minoriteter etter USA-valget

Donald Trump sa i sin seierstale at han vil være en president for alle amerikanere.

Men milliardæren har drevet en kampanje hvor han kom med uttalelser som har krenket muslimer, latinamerikanere, kvinner og funksjonshemmede.

Kun timer etter valgseieren ble det rapportert om voldsepisoder mot minoriteter i flere amerikanske byer.

Kulturstrøm

 • Utseld Guns N' Roses-konsert

  Torsdag spelar Guns N' Roses comeback-konsert for eit utseld Valle Hovin, skriv NTB. Etter mange år med uvenskap og trøbbel, har det famøse bandet funne saman igjen. I 2012 var gitarist Slash gjest hos NRKs Ole Torp. Då var han ikkje så gira på å snakke om fortida:

  Gitarist Slash var torsdag gjest i Aktuelt hos Ole Torp. Se hele intervjuet her.
 • Står Cardi B for årets video?

  MTV har presentert lista over dei nominerte til årets musikkvideo-prisutdeling, ifølgje Paper magazine. Rapstjerna Cardi B og ekteparet Beyoncé/Jay-Z (The Carters) leiar med flest nominasjonar. I kategorien årets video er følgjande nominert: Cardi B, Camila Cabello, Bruno Mars, Ariana Grande, The Carters, Childish Gambino og Drake. Les om kvifor Childish Gambinos musikkvideo skaka verda tidlegare i år.

  Cardi B
  Foto: Evan Agostini / AP