Amerikanere bærer sikkerhetsnåler i protest mot Trump

Ved å bære sikkerhetsnåler på klærne sine, viser amerikanere solidaritet med minoriteter og kvinner som føler seg truet etter at Donald Trump vant valget.

Johanna Dickinson peker på en sikkerhetsnål hun har festet på blusen

SIKKERHETSNÅL: Johanna Dickinson i New York med sikkerhetsnålen hun har festet på blusen for å vise solidaritet med de som føler frykt etter at Donald Trump vant presidentvalget i USA, inspirert av reaksjonene etter brexit-avstemningen i Storbritannia i juni.

Foto: Johanna Dickson / Ap

Under andre verdenskrig brukte nordmenn binders på jakkeslaget som et symbol på samhold mot den tyske okkupasjonsmakten. Etter at britene i år stemte for å gå ut av EU ble sikkerhetsnåler brukt som et symbol på solidaritet med flyktninger og innvandrere som ble gjenstand for hatkriminalitet.

Johanna Dickinson peker på en sikkerhetsnål hun har festet på blusen

VISER STØTTE: Johanna Dickinson viser sin solidaritet ved å feste sikkerhetsnål på klærne.

Foto: Johanna Dickson / Ap

Nå følger amerikanerne etter. Mange vil vise sin støtte til minoriteter og kvinner som føler seg truet etter at Donald Trump ble valgt som USAs neste president.

Sikkerhetsnåler ble først brukt som symbol på enhet og håp under andre verdenskrig, da Nederland ble invadert. De bar dem under kragen som symbol på sin lojalitet til dronningen uten å bli truet av nazistene.

Sosiale medier

På sosiale medier som Twitter og Instagram har folk lagt ut bilder av seg selv med sikkerhetsnåler på gensere eller jakkeslag. Ideen er at sikkerhetsnålen skal fortelle de som føler seg utsatt for hets hvem de kan føle seg trygge på.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Hets av minoriteter etter USA-valget

Donald Trump sa i sin seierstale at han vil være en president for alle amerikanere.

Men milliardæren har drevet en kampanje hvor han kom med uttalelser som har krenket muslimer, latinamerikanere, kvinner og funksjonshemmede.

Kun timer etter valgseieren ble det rapportert om voldsepisoder mot minoriteter i flere amerikanske byer.

Kulturstrøm

 • Global på Deichman

  Malika Makouf Rasmussen, leder av Global Oslo Music, snakker om utfordringene for innvandrede musikere i Norge.

  Javid Afsari Rad og Kaveh Mahmudiyan fremfører klassisk persisk musikk.

  Hovedbiblioteket i Oslo. 27. april kl 14.00.

  Malika Makouf Rasmussen
  Foto: Evy Andersen
 • bob hund med nytt album og turné

  Den 10. mai gir svenske bob hund ut et nytt album kalt «0-100». De turnerer Norge i mai, juli og oktober. Indierockbandet er kjent for sine ordspillorienterte tekster, og plata inkluderer sangtitler som «Impopulärmusik», og «Enhörning med 2 horn». Dette blir bob hunds niende album.

  bob hunds album «0-100»
  Foto: Adrian Recordings