Økokrim tar ut siktelse mot Waleed Ahmed (22)

Mens Waleed Ahmed venter på dom i Bieber-svindelen, har norsk politi siktet ham for et annet bedrageri her hjemme.

Waleed Ahmed foran Porsche.

Waleed Ahmed poserte foran en Porsche Panamera høsten 2012. Nå har norsk politi tatt beslag i bilen.

Foto: NRK

Den tidligere Grønt Norge-gründeren har sagt seg skyldig i grovt bedrageri mot en amerikansk investor, og Ahmed har vært varetektsfengslet siden september i fjor.

Natt til tirsdag, norsk tid, faller dommen i den mye omtalte Bieber-svindelen. NRK.no er til stede og dekker domsavsigelsen.

Mens myndighetenes Probation office vil ha 108 måneder fengsel for Skien-mannen Waleed Ahmed, mener hans forsvarer at 18 måneder fengsel er en passende straff.

Som NRK.no har skrevet om tidligere, er Ahmed også involvert i andre bedragerisaker. Et amerikansk firma har saksøkt ham for avtalebrudd, og fått medhold i amerikansk rett, og 22-åringen er også tiltalt for forsikringssvindel.

Nå blir nordmannen også siktet for grovt bedrageri av en sveitsisk statsborger. Ifølge en kjennelse fra Follo tingrett skal Ahmed ha svindlet sveitseren for 3, 46 millioner norske kroner.

Les også: Skrøt av hvor berømt han var

Registrert i en annens navn

NRK.no har tidligere omtalt saken, men nå foreligger den en formell siktelse og Økokrim har gjort beslag i en bil av typen Porsche Panamera 2012-modell, som er registrert i navnet til en i Ahmeds familie.

– Jeg kan bekrefte at vi har tatt beslag i en Porsche eid av et familiemedlem. Vi mistenker at bilen er kjøpt med penger fra svindelsaken som involverer den sveitsiske statsborgeren, opplyser Geir Kavlie, førstestatsadvokat i Økokrim.

Den aktuelle bilen ble et tema i P3s dokumentar om Waleed Ahmed, kalt «Millionbløffen?», som ble laget kort tid før Ahmed ble arrestert i USA for å ha svindlet den amerikanske investoren Todd Weinberg for nærmere 6 millioner norske kroner.

I dokumentaren sier Waleed Ahmed selv at han betalte 1,6 millioner norske kroner for den svarte Porschen, og at det er hans bil.

Nytt for advokaten

Waleed Ahmeds norske advokat, Hans Marius Graasvold, er ikke kjent med siktelsen før NRK.no tar kontakt.

– Jeg kan ikke si noe om saken, ettersom jeg ikke har vært orientert om dette. Jeg vil kommentere siktelsen etter at jeg har fått dokumentene i saken og har konferert med Ahmed, sier Graasvold til NRK.no.

Ifølge Graasvold var bilen registrert i familiemedlemmets navn, ganske enkelt fordi bilen hele tiden har vært ment å tilhøre vedkommende.

– Jeg er klar over at Ahmed i media har gitt uttalelser som antyder at han eier bilen, men det er ingen tvil om at det er familiemedlemmet som eier denne, opplyser Graasvold.

Økokrim har på sin side grunn til å tro at Porschen ble finansiert ved hjelp av midler fra et grovt bedrageri, og venter nå på en dom i den amerikanske straffesaken.

– Foreløpig skjer det ikke så mye i denne saken, fordi Waleed Ahmed sitter i varetekt i USA og venter på dom der. Vi har ikke fått mulighet til å høre hans forklaring. Nå vil vi se hvilken reaksjon han får i USA, inntil da avventer vi og ser hvordan vi vil håndtere saken, forteller Geir Kavlie til NRK.no.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Waleed Ahmed

På mandag får 22-åringen fra Skien i Telemark dom i saken om Bieber-bedrageriet. Porschen han poserer foran er nå beslaglagt av Økokrim i forbindelse med en annen straffesak.

Foto: Rashid Akrim

Ny teknologi

Ifølge rettsdokumentene fra Follo tingrett skal Waleed Ahmed ha møtt den sveitsiske statsborgeren, som han nå er siktet for å ha utøvd grovt bedrageri mot, gjennom sin nevø.

Den unge nordmannen fortalte om et utviklingsprosjekt kalt «childfinder», som ved hjelp av ny teknologi skulle gjøre det lettere for foreldre å holde kontakt med barna sine.

Sveitseren skal ha skrevet under på en avtale med Waleed Ahmed, og overførte den 29.mars i fjor 3,46 millioner kroner (600.000 dollar) til hans norske DNB-konto.

Det er deler av disse midlene som Økokrim mener er blitt brukt til å finansiere Porschen. Follo tingrett mener deler av beløpet også kan ha blitt brukt til å finansiere turer til USA.

Sanaa Ashraf, advokaten som representerer den sveitsiske statsborgeren, ønsker ikke å kommentere saken.

Kulturstrøm

 • – Feil at navnet tråkkes på

  En bronseplate får muslimer i Stavanger til å reagere. Platen ble satt ned på Torget for sju år siden for å hedre Muhammad Yunus, ved siden av andre fredsprisvinnere som Dalai Lama og Desmund Tutu. Problemet er at Muhammed er også navnet på en islamsk profet.

 • Måtte nominere seg selv til pris

  Tre av stjernene i «Game of Thrones» måtte nominere seg selv til TV-bransjens Emmy Awards. HBO nominerte noen for beste birolle, men utelot blant annet Gwendoline Christie som spilte Brienne of Tarth (bildet), Alfie Allen som spilte Theon Greyjoy og Carice van Houten som spilte heksen Melisandre. De valgte å foreslå seg selv og står nå på den endelige listen over nominerte, skriver The Guardian.

  Gwendoline Christie aka Ser Brienne of Tarth i Game of Thrones
  Foto: Evan Agostini / Invision/AP/HBO
 • Økte inntektene med 7 millioner

  Selskapet til Sondre Justad økte årsinntektene fra 4,2 til 11,3 millioner i 2018. Det skriver Avisa Nordland. Selskapet til Justad heter '8360 Produksjoner.'

  Sondre Justad
  Foto: Helge Grønmo / Avisa Nordland