Hopp til innhold

Svindeloffer om Bieber-svindleren: – Skrøt av hvor berømt han var

Nordmannen som sitter fengslet i USA for svindel, skrøt av hvor berømt han var i Norge for å få de amerikanske svindelofrene med på notene.

Nordmann involvert i svindel

Nordmannen i 20-årene er tiltalt for å ha svindlet en investor i USA ved å si at han har rettighetene til Justin Biebers konserter i Skandinavia i april.

Foto: REUTERS/Phil Noble

Som NRK.no var først med å omtale i forrige uke, sitter en nordmann i 20-årene fengslet i Los Angeles for omfattende bedrageri.

Han svindlet den amerikanske forretningsmannen Todd Weinberg for én million dollar, ved å lure han til å tro at han satt på rettighetene på Justin Biebers konserter i Skandinavia.

NRK.no avslørte mandag at nordmannen i tillegg lurte en sveitsisk forretningsmann for tre millioner kroner før han kontaktet Weinberg. Pengene skal ha blitt brukt til å finansiere de senere svindlene, blant annet turen over til USA. Follo tingrett mener pengene kan ha blitt brukt til å lure amerikanerne, og kan forklare den ekstravagante stilen nordmannen brukte for å få investorene på kroken.

Investor Todd Weinberg står nå fram i VG og forteller at nordmannen ikke sparte på noe.

– Han hadde kledd seg for rollen, og det glinset i både sko og beltespenne. Penger var åpenbart ikke noe problem for ham. Dessverre forsto jeg ikke at det var mine penger han brukte, sier Weinberg til VG.

Skrøt av å henge med eliten

Nordmannen presenterte flere skriftlige kontrakter, disse skulle dokumentere at nordmannen hadde en eksklusiv avtale med Scooter Braun Management, selskapet som representerer den platinaselgende popstjernen Justin Bieber.

Nordmannen viste kontraktene til den erfarne investoren, samt to andre personer som jobber med sponsoravtaler, konsertarrangering og promotering innen underholdningsbransjen i Los Angeles.

Den unge mannen fortalte investoren at han trengte én million dollar - eller 5,7 millioner norske kroner - for å sikre seg de skandinaviske konsertstedene.

Hvis investoren punget ut og la pengene på bordet, kunne han forvente minst ni millioner dollar - 51 millioner norske kroner - tilbake etter at Biebers turné var gjennomført.

Nordmannen gjorde grundig forarbeid, og eier av medieselskapet Savee media, Maria Kizirian, ble også lurt trill rundt av han. Nordmannen skrøt av hvor berømt han var, og hvordan han ble forfulgt av papparazzier i hjemlandet.

– Los Angeles har rykte på seg å være full av småbanditter og sjarlataner, men han (nordmannen) var annerledes. Han skrøt av å henge med verdens øverste elite, og ha økonomisk støtte fra Dubai. Skurkene her har i hvert fall ikke baller til å svindle noen for én million dollar, sier hun til VG.

La skylden på tredjepart

Etter at pengebeløpene var overført, skal problemene ha begynt å melde seg.

Rundt 23. august 2012 skal investoren ha fått beskjed fra nordmannen om at det var problemer med konsertene, og at han hadde mistet den eksklusive avtalen med Scooter Braun Management.

Tiltalte skal ha lagt skylden på en tredjepart, en lokal konsertarrangør i Los Angeles som hadde lang erfaring med store musikkproduksjoner. Nordmannen hevdet at han selv var blitt lurt, og at det var den lokale konsertarrangøren som hadde forfalsket kontrakter mellom seg selv og Scooter Braun Management.

Nordmannen ga investoren beskjed om at Scooter Braun Management hadde oppdaget forfalskningen, og at de derfor hadde annullert hele avtalen.
Prøvde å finne løsninger

I begynnelsen av september tok tiltalte kontakt med den amerikanske investoren. Den unge nordmannen skal ha fortalt at han var på vei til New York for å få heve avtalen med konsertarrangøren, og for å prøve å få investorens penger tilbake.

Investoren ønsket å få bli med på dette møtet, men det lot seg ikke gjøre.
Han møtte imidlertid nordmannen i New York. Sammen skal de ha forsøkt å løse floken de befant seg i, blant annet ved å diskutere hvordan de kunne redde samarbeidet med Scooter Braun Management, selskapet som representerer Justin Bieber.

Arrestert av FBI

Få dager senere spredde nyheten seg om at alle de skandinaviske Justin Bieber-konsertene allerede var utsolgt. Og at konsertarrangøren ikke var Konsert Service Group (KSG), firmaet som den tiltalte hevdet å ha en avtale med.

23. september i fjor ble mannen i tjueårene anholdt på San Fransisco International Airport, like før han gikk om bord i et fly på vei til Amsterdam.

Nordmannen ble stoppet av FBI. Han ble stilt en rekke spørsmål, og fastholdt overfor dem at han hadde hatt en avtale med Scooter Braun Management. Han kunne ikke vise spesialagenten kontrakten med managementet, men fremla e-poster som han hadde hatt med andre som var involvert i Justin Biebers skandinaviske turné.

Da FBIs spesialagent spurte hva som hadde skjedd med Bieber-konsertene, skal nordmannen ha svart at han ikke visste, og at han var blitt lurt selv.

Nordmannen fastholdt at kontrakten med Scooter Braun Management var ekte, og han mente det fremdeles var mulig å gjennomføre konsertene slik at investoren kunne få pengene tilbake.

FBI konfronterte ham med at konsertene var utsolgt, og at en annen konsertarrangør var ansvarlig for Biebers skandinaviske turné.

Spesialagenten gikk videre til å spørre om bankkontoene som den amerikanske investoren hadde overført penger til. Den tiltalte svarte flere ganger at kontoene tilhørte Scooter Braun Management.

Etter gjentatte konfronterende spørsmål fra FBIs spesialagent, skal han ha innrømmet at bankkontoene var hans egne.

Brukte falsk identitet i e-poster

Ifølge den skriftlige erklæringen fra FBI, som NRK.no har fått tilgang til, skal den tiltalte deretter ha begynt å fortelle sannheten. Stadig inne på San Fransisco International Airport, skal nordmannen ha forklart at han aldri hadde møtt noen fra Scooter Braun Management.

I stedet skal han ha opprettet falske kontrakter, og også laget falske e-post-adresser.

Gjennom forfalskede e-postkontoer brukte han identiteten til en av Scooter Braun Managements ansatte som avsender. Med dette dobbeltspillet skal han ha lurt den amerikanske investoren.

På et tidspunkt hadde investoren en konferansesamtale med representanten i Scooter Braun Management, men dette skal ha vært en av de tiltaltes bekjente i Norge.

Mannen i tjueårene har vært fengslet i Los Angeles siden 24. september, dagen etter at han ble anholdt på San Fransisco International Airport.

Amerikanske myndigheter har tatt beslag i nordmannens norske bankkonti. Etter det NRK.no kjenner til skal ikke hele beløpet på 5,7 millioner norske kroner vært å finne på tiltaltes konti.

Har sagt seg skyldig

Forrige mandag kveld sa nordmannen seg skyldig foran en dommer i Los Angeles for bedragerianklagene.

– Den tiltalte har erkjent straffskyld, uten ønske om å inngå «plea agreement» (se egen faktaboks). Maksimumsstraffen er på 20 år, det finnes ingen minimumsstraff, bekreftet Andrew Brown, advokatfullmektig ved amerikanske myndigheters Major Frauds Section, overfor NRK.no.

Etter det NRK.no erfarer, vil den endelige domsavsigelsen finne sted til sommeren.

– Siden det ikke er inngått noe forlik eller avtale mellom påtalemyndigheten og tiltalte, vil hver av partene argumentere for den soningstiden de mener er passende. Retten vil til slutt bestemme hvor lang straff den tiltalte får, forteller Brown ved Major Frauds Section.

– Glad han sitter i fengsel

Nordmannen skal også ha lurt flere enn Weinberg og den sveitsiske forretningsmannen.

Han har også vært innom flere i den amerikanske underholdningsbransjen.

En av dem var Bernard Arnold, administrerende direktør i firmaet Mediesyne Works Entertainment. Han inngikk et samarbeid med nordmannen, og skulle hjelpe til med promotering og sponsing av fem skandinaviske Bieber-konserter.

Da NRK.no ringte forrige uke var han ikke kjent med at nordmannen har sagt seg skyldig i bedrageriet. Arnold er heller ikke klar over at den unge nordmannen sitter fengslet.

Til NRK.no forteller Arnold at han nå er glad for at nordmannen er bak lås og slå.

– Jeg blir veldig glad for å høre det du forteller meg nå. Det er bra at han er i fengsel og at han har sagt seg skyldig, sier Bernard Arnold til NRK.no.

Arnold har underskrevet en avtale med den bedrageritiltalte, men han har ikke overført penger til ham som Weinberg gjorde. Likevel er han tilfreds med at nordmannen befinner seg i fengsel.

– Han har påvirket livet til så mange uskyldige personer. Jeg er veldig fornøyd for at han er tatt, sier Arnold til NRK.no.

NRK.no har flere ganger vært i kontakt med fengselet, men nordmannen ønsker ikke å la seg intervjue.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober