Hopp til innhold

Forfatteren som får folk til å lese på nynorsk

Agnes Ravatn er en av de seks forfatterne som kan vinne årets P2-lytternes romanpris, med sin roman «Fugletribunalet». Bli med og diskutere boken!

Agnes Ravatn

Agnes Ravatn har fått lesere både til å le og komme seg over nynorsk-skrekken.

Foto: Ingunn Rauk / NRK

Med «Fugletribunalet» tar Ravatn oss i en ny, og kanskje litt overraskende retning – uten å gi slipp på sitt helt særegne, komiske talent.

Diskutér boken med andre lesere på NRKbok på Facebook , #romanprisen på Twitter - eller bruk kommentarfeltet nederst!

Kort sagt: norsk natur

Fugletribunalet av Agnes Ravatn

«Fugletribunalet» er Agnes Ravatns andre roman. Siden hun debuterte som skjønnlitterær forfatter med den kritikerroste «Veke 53» i 2007, har hun etablert seg som en tydelig, og humoristisk, forfatterstemme.

I den nye boka til Ravatn møter vi tv-stjernen Allis Hagtorn har rømt fra en sexskandale i hovedstaden. Hun tar inn hos en mann som har søkt etter hjelp i huset i en vestlandsfjord. Hva han har av eventuelle skjeletter i skapet forblir gåtefullt helt til siste slutt.

«Fugletribunalet» er også rik på naturskildringer. I den hemmelighetsfulle hagen hvor Allis Hagtorn klønete slår ljåen gjennom alt for bløtt gress kommer vi tett på kjøttmeis og solbærgreiner mellom svartglinsende fjellvegger.

Det var umulig å bevege seg. Kroppen var stiv og tung som ein smijernsport, ein lang stundlåg eg og såg opp i kvistane i taket før eg greidde å velte meg over madrassen og rulle meg ned på golvet. Idiotisk. Kva tid hadde eg gjort eit kroppsarbeid sist? Aldri. Før eg brått fekk det for meg å rake gras og hakke laus på hard jord i timevis.

Agnes Ravatn / Fugletribunalet

Tipp vinnerboka og vinn alle bøkene!

Har du lest boka? Skriv gjerne hva du tenker om fortellingen i kommentarfeltet!

Kulturstrøm

 • Tupac-mistenkt siktet for drap

  Politiet i Las Vegas har arrestert en mann mistenkt i drapssaken etter at Tupac ble skutt og drept i 1996, melder nyhetsbyrået Associated Press. Han er siktet for drapet.

  Mannen har selv innrømmet i intervjuer og i en egen selvbiografi fra 2019 at han var i bilen da skuddvekslingen skjedde, skriver NTB.

  Tupac var bare 25 år da han døde.

  Tupac Shakur var også kjent som 2Pac og etter hvert Makaveli – og solgte over 80 millioner album på den tida da folk kjøpte fysiske plater.

  Han var involvert i flere skyteepisoder og var en del av konflikten mellom rapperne på øst- og vestkysten av USA.

  Tupac
  Foto: AP / NTB