Forfatteren som får folk til å lese på nynorsk

Agnes Ravatn er en av de seks forfatterne som kan vinne årets P2-lytternes romanpris, med sin roman «Fugletribunalet». Bli med og diskutere boken!

Agnes Ravatn

Agnes Ravatn har fått lesere både til å le og komme seg over nynorsk-skrekken.

Foto: Ingunn Rauk / NRK

Med «Fugletribunalet» tar Ravatn oss i en ny, og kanskje litt overraskende retning – uten å gi slipp på sitt helt særegne, komiske talent.

Diskutér boken med andre lesere på NRKbok på Facebook , #romanprisen på Twitter - eller bruk kommentarfeltet nederst!

Kort sagt: norsk natur

Fugletribunalet av Agnes Ravatn

«Fugletribunalet» er Agnes Ravatns andre roman. Siden hun debuterte som skjønnlitterær forfatter med den kritikerroste «Veke 53» i 2007, har hun etablert seg som en tydelig, og humoristisk, forfatterstemme.

I den nye boka til Ravatn møter vi tv-stjernen Allis Hagtorn har rømt fra en sexskandale i hovedstaden. Hun tar inn hos en mann som har søkt etter hjelp i huset i en vestlandsfjord. Hva han har av eventuelle skjeletter i skapet forblir gåtefullt helt til siste slutt.

«Fugletribunalet» er også rik på naturskildringer. I den hemmelighetsfulle hagen hvor Allis Hagtorn klønete slår ljåen gjennom alt for bløtt gress kommer vi tett på kjøttmeis og solbærgreiner mellom svartglinsende fjellvegger.

Det var umulig å bevege seg. Kroppen var stiv og tung som ein smijernsport, ein lang stundlåg eg og såg opp i kvistane i taket før eg greidde å velte meg over madrassen og rulle meg ned på golvet. Idiotisk. Kva tid hadde eg gjort eit kroppsarbeid sist? Aldri. Før eg brått fekk det for meg å rake gras og hakke laus på hard jord i timevis.

Agnes Ravatn / Fugletribunalet

Tipp vinnerboka og vinn alle bøkene!

Har du lest boka? Skriv gjerne hva du tenker om fortellingen i kommentarfeltet!

Kulturstrøm

 • Journalister angrepet i Kina

  - Over helga har et innlegg i sosiale medier, fra en del av Det kinesiske kommunistpartiet, oppfordret borgere til å poste informasjon om hvor BBC-medarbeidere som dekket flommene i Henan-provinsen befant seg, skriver BBC News' presseteam på Twitter.

  BBC forteller at journalister fra andre medehus har blitt konfrontert av en «sint folkemengde» på jakt etter BBCs medarbeidere.

  - Den kinesiske regjering må umiddelbart handle for å stanse disse angrepene, som fortsetter å sette utenlandske journalister i fare, skriver BBC.

  BBC News Press Team
  Foto: Utklipp fra Twitter
 • Pink hyller strandhåndballjentene

  Den amerikanske artisten Pink skriver på Twitter at hun er stolt av det norske kvinnelaget i strandhåndball, som har protestert mot trusepåbudet under konkurransene. Hun mener at det internasjonale håndballforbundet bør bøtelegges for sexisme, og tilbyr seg å betale den ilagte boten.

  Pink skriver om norsk strandhåndball på Twitter
  Foto: Skjermdump fra Twitter
 • Britney Spears foreslår ny verge

  Ifølge kjendis-nettstedet TMZ har sangeren og pop-ikonet Britney Spears og hennes nye advokat Matt Rosengart mandag levert rettsdokumenter med forslag til hvem de vil skal ta over vergemålet etter hennes far. De skriver at det er den autoriserte regnskapsføreren Jason Rubin som nå foreslås som Spears’ nye verge.

Flere kulturnyheter