NRK Meny
Normal

Aftenpostens Facebook-brev vant internasjonal mediepris

Aftenposten vant den gjeveste prisen under nattens Global Media Awards for brevet som fikk Facebook-sjef Mark Zuckerberg til å snu.

Espen Egil Hansen

Aftenpostens sjefredaktør mottar hovedprisen under utdelingen natt til onsdag.

Foto: Robert Downs / INMA

I september viet Aftenposten hele forsiden på papirutgaven til et åpent brev til Facebook-sjef Mark Zuckerberg.

Bakgrunnen var nettgigantens sensur av det historiske krigsbildet av en ung jente på flukt fra napalmbombene under Vietnamkrigen.

Det er dette brevet som nå vant hovedprisen «Best in Show», under Global Media Awards, natt til onsdag norsk tid. Prisutdelingen ble arrangert av International News Media Association (INMA). 655 innsendte bidrag fra 36 land kjempet om flere forskjellige priser, som ble delt ut under en middag i glamorøse Harvard Club i New York.

Les også: Aftenposten brukar heile forsida på Facebook-kritikk

Påvirket verden

«Aftenpostens veldokumenterte konflikt med Facebook over Nick Uts bilde fra Vietnamkrigen ble en av de viktigste hendelsene i sosiale medier dette året,» skriver INMA i en pressemelding.

– Aftenposten påvirket verden på en kraftig måte bare ved å gjøre god journalistikk, bemerket en av dommerne.

Sjefredaktør Espen Egil Hansen startet brevet til Facebook-sjef Mark Zuckerberg på denne måten:

«Kjære Mark. Jeg følger deg på Facebook, men du kjenner meg ikke. [...] Nå skriver jeg til deg for å fortelle at jeg ikke vil etterkomme kravet om å fjerne et dokumentarfoto fra Vietnamkrigen tatt av Nick Ut. Ikke nå, og ikke i fremtiden.»

Les også: Aftenposten-redaktør: Det som skjer nå er farlig

Aftenposten.

Forsiden som vant den prestisjefylte prisen i natt.

Fornøyd Aftenposten-sjef

Etter brevet, som fikk oppmerksomhet i flere internasjonale medier, snudde Facebook. De tillot det ikoniske bildet.

– Det var et slags protestbrev som satte i gang diskusjonen internt i Facebook, men også i verden – om hvordan man skal forholde seg til disse plattformene. At vi fikk en slik pris har med at det fikk så stor oppmerksomhet og gjennomslag, sier Espen Egil Hansen, sjefredaktør i Aftenposten til egen avis.

Les også: Facebook tillater foto av «napalmjenta»

Les også: Aftenposten sin Facebook-kritikk får internasjonal merksemd

Les også: Fotograferte «napalm-jenta» – nå går han av med pensjon

Kulturstrøm

 • –Håper Stortinget stanser kunstgave

  Nikolai Tangen vil dele samlingen av verker av nordiske modernister med Sørlandet Kunstmuseum, men gaven kommer med forbehold om et nytt museumsbygg i Kristiansand. Bygget er beregnet til en kostnad av en halv milliard kroner og med behov for 40 millioner kroner i årlig driftsstøtte fra det offentlige. Nå håper motstanderne av prosjektet at politikerne på Stortinget vil avvise prosjektet, skriver Klassekampen. Tangen har tidligere uttalt at han opplever kritikken som søkt og urimelig.

  Nicolai Tangen med bilde av Rolf Nesch
  Foto: Johan E. Bull
 • Norsk barnebok til England

  Ingunn Thons debutbok «Ollis» har kommet inn i varmen hos det engelske forlaget Wacky Bee Books. Boken er så langt solgt til Danmark, England, Georgia, Italia, Tyrkia og Tyskland, melder forlaget. – Det føles som en skikkelig stor dag, sier forfatter Ingunn Thon selv via pressemeldingen. Ingunn Thon arbeider i NRK Super, blant annet som dukkespiller (NTB).

  Mennesker omgitt av gjenstander, bokomslag