Aftenpostens Facebook-brev vant internasjonal mediepris

Aftenposten vant den gjeveste prisen under nattens Global Media Awards for brevet som fikk Facebook-sjef Mark Zuckerberg til å snu.

Espen Egil Hansen

Aftenpostens sjefredaktør mottar hovedprisen under utdelingen natt til onsdag.

Foto: Robert Downs / INMA

I september viet Aftenposten hele forsiden på papirutgaven til et åpent brev til Facebook-sjef Mark Zuckerberg.

Bakgrunnen var nettgigantens sensur av det historiske krigsbildet av en ung jente på flukt fra napalmbombene under Vietnamkrigen.

Det er dette brevet som nå vant hovedprisen «Best in Show», under Global Media Awards, natt til onsdag norsk tid. Prisutdelingen ble arrangert av International News Media Association (INMA). 655 innsendte bidrag fra 36 land kjempet om flere forskjellige priser, som ble delt ut under en middag i glamorøse Harvard Club i New York.

Les også: Aftenposten brukar heile forsida på Facebook-kritikk

Påvirket verden

«Aftenpostens veldokumenterte konflikt med Facebook over Nick Uts bilde fra Vietnamkrigen ble en av de viktigste hendelsene i sosiale medier dette året,» skriver INMA i en pressemelding.

– Aftenposten påvirket verden på en kraftig måte bare ved å gjøre god journalistikk, bemerket en av dommerne.

Sjefredaktør Espen Egil Hansen startet brevet til Facebook-sjef Mark Zuckerberg på denne måten:

«Kjære Mark. Jeg følger deg på Facebook, men du kjenner meg ikke. [...] Nå skriver jeg til deg for å fortelle at jeg ikke vil etterkomme kravet om å fjerne et dokumentarfoto fra Vietnamkrigen tatt av Nick Ut. Ikke nå, og ikke i fremtiden.»

Les også: Aftenposten-redaktør: Det som skjer nå er farlig

Aftenposten.

Forsiden som vant den prestisjefylte prisen i natt.

Fornøyd Aftenposten-sjef

Etter brevet, som fikk oppmerksomhet i flere internasjonale medier, snudde Facebook. De tillot det ikoniske bildet.

– Det var et slags protestbrev som satte i gang diskusjonen internt i Facebook, men også i verden – om hvordan man skal forholde seg til disse plattformene. At vi fikk en slik pris har med at det fikk så stor oppmerksomhet og gjennomslag, sier Espen Egil Hansen, sjefredaktør i Aftenposten til egen avis.

Les også: Facebook tillater foto av «napalmjenta»

Les også: Aftenposten sin Facebook-kritikk får internasjonal merksemd

Les også: Fotograferte «napalm-jenta» – nå går han av med pensjon

Kulturstrøm

 • Utenlandsk støtte til Y-blokka

  – Y-blokka er et hovedverk innen det 20. århundrets arkitektur og er av internasjonal betydning. Det skriver direktøren i den engelske foreningen Twentieth Century Society, Catherine Croft, i et åpent brev til den norske regjeringen. De legger ytterligere press på regjeringen i diskusjonen om fredning av den ikoniske bygningen i Regjeringskvartalet når de planlegger Oslo-besøk med sine medlemmer og støttespillere i 2020, skriver Arkitektnytt.

  Regjeringskvartalet
  Foto: Teigens Fotoatelier / Norsk Teknisk Museum
 • Nytt album fra Chemical Brothers

  Den britiske elektronika-duoen har noe helt nytt på gang, melder NME. Det dreier seg om «No Geography» – en ny fullengder som forventes utgitt i løpet av våren 2019. Albumet er det niende studioalbumet ut fra duoen som startet opp i 1991 og er kjent for låter som «Block Rockin' Beats» og «Setting Sun», med Noel Gallagher på vokal.

  Chemical Brothers
  Foto: JOSEP LAGO / Afp/Scanpix
 • Krever erstatning etter Northug-bok

  Aylar Lie fikk fjernet et avsnitt i biografen til Petter Northug. Nå krever hun økonomisk oppreisning, skriver VG. Lies advokat sier til avisen at hennes privatliv er krenket, og at de har sendt en juridisk vurdering til forlaget Pilars advokat.