Hopp til innhold

Fotograferte «napalm-jenta» – nå går han av med pensjon

21 år gammel tok Nick Ut det berømte bildet av ni år gamle Kim Phuc som flykter fra napalm-bombene i Vietnam. Nå er karrieren som tok ham «helvete til Hollywood» over.

Nick Uts berømte bilde av Kim Phuc

IKONISK: Bildet av ni år gamle Kim Phuc er blant historiens mest berømte.

Foto: Nick Ut

Kim Phuc

25 MAI 1997: Kim Phuc leker med sin tre år gamle sønn Thomas. Hun har nå permanent oppholdstillatelse i Kanda og bor i Toronto sammen med familien.

Foto: Nick Ut / Scanpix/AP

Onsdag hadde Ut sin siste dag som fotograf hos verdens største nyhetsbyrå, amerikanske Associated Press.

Gjennom 51 år som fotograf for Ap har 66-åringen dokumentert alt krigssoner til kjendiser på rød løper. Ut sier selv at karrieren hans tok ham «fra helvete til Hollywood».

8. juni 1972 tok han som ung fotograf bildet som har blitt et av historiens mest ikoniske.

Langs veien som leder opp til den vesle landsbyen Trang Bang kommer ni år gamle Kim Phuc løpende nedover. Hun er naken og mye av huden hennes har smeltet etter at napalm-bomber har truffet landsbyen.

Etter å ha tatt bildet, som han året etter vant den prestisjetunge Pultizer-prisen for, la Ut kameraet til side og fikk fraktet niåringen og flere andre til sykehus.

Da sykehuset nektet å ta imot henne fordi de mente hun var for skadet til å kunne reddes, dro Ut frem pressekortet ditt og fortalt at bildet at han hadde tatt ville bli trykket over hele verden neste dag sammen med en informasjonen om at sykehuset nektet å hjelpe henne.

Den dag i dag er Kim Phuc og Nick Ut er fremdeles venner. ​

Som fotograf dokumenterte Ut også en rekke andre historisk øyeblikk, og i anledning hans avgang har arbeidsgiveren Ap laget en bildeserie med noen av hans mest minneverdige eksponeringer. Bildene ser du under.

Bette Davies

6. APRIL 1982: Filmstjernen Bette Davies røyker en sigarett under en prisutdeling som ble holdt i hennes navn i Beverly Hills i California.

Foto: Nick Ut
brannbil

8. SEPTEMBER 2009: En brannmann inspiserer en brannbil som sitter fast i et synkehull i Valley Village i Los Angeles.

Foto: Nick Ut / Scanpix/AP
Yahkio Shrine

29. MAI 2004: En mann passerer forbi Yahiko-hellingsdommen under en snøstorm i Yahiko i Japan.

Foto: Nick Ut / Scanpix/AP
Michael Jackson

16. JANUAR 2004: Michael Jackson vinker til fansen som har møtt opp utenfor hans hjem i Santa Maria i California fra taket på en limousin. Jackson har nettopp blitt tiltalt for seksuelle overgrep mot barn. Popstjernen ble senere frikjent.

Foto: Nick Ut / Scanpix/AP
Paris Hilton

8. JUNI 2007: Den gråtende realitykjendisen Paris Hilton blir kjørt med politibil fra sitt hjem på vei til soning for flere trafikkforseelser blant annet å ha kjørt påvirket av alkohol.

Foto: Nick Ut / Scanpix/AP
OJ Simpson

26 AUGUST 1994: O.J. Simpson og hans forsvarsadvokat Robert Shapiro sitter i retten under drapssaken mot Simpson.

Foto: Nick Ut / Scanpix/AP
Vietnam-krigen

22. MARS 1975: En kvinne holder et barn om bord i myndighetenes helikopter som fraktet dem bort fra Tuy Hoa nordøst for Saigon. Flere tusen flyktet fra kommunistene.

Foto: Nick Ut / Scanpix/AP
Sørkoreansk soldat

11. MARS 1972: En sørvietnamesisk soldat holder sine personlige eiendeler i en plastpose mellom tennene, mens troppen hans krysser en elv i Mekongdeltaet nær grensen til Kambodsja.

Foto: Nick Ut / Scanpix/AP
Ronald Reagan

5. NOVEMBER 1984: President Ronald Reagan peker mot folkemengden under en tale på Pierce College i Woodland Hills-området i Los Angeles.

Foto: Nick Ut / Scanpix/AP
Muhammed Ali

23. JUNI 1976: Muhammad Ali slår løs på en sandsekk under en økt på et treningssenter i Tokyo. En uke senere møter verdensmesteren i tungvekt den japanske proffbryteren Antonio Inoki i verdensmesterskapet i MMA.

Foto: Nick Ut / Scanpix/AP

SISTE NYTT

Siste nytt