Etikkekspert advarer pressen mot å la seg bruke av WikiLeaks

– Mediene må ikke la seg bruke av kildene, sier Gunnar Bodahl-Jensen om Wikileaks' trusler om å lekke hemmelige dokumenter for å svekke svenske myndigheter.

Gunnar Bodahl-Johansen

Gunnar Bodahl-Johansen minner om at alle kilder har en agenda.

Foto: Institutt for Journalistikk

Wikileaks planlegger angivelig en massiv svertekampanje mot Sverige for å forhindre at svenskene utleverer Julian Assange til USA.

Ekspert i presseetikk Gunnar Bodahl-Johansen mener mediene må passe seg så de ikke blir brukt av Wikileaks i denne saken.

– Enhver kilde har en agenda. I dette tilfellet har Wikileaks åpenbart en tydelig agenda. Mediene må forholde seg til dette på en kildekritisk måte, og ikke la seg bruke av kilden. Den vurderingen må pressen gjøre dersom man får den typen opplysninger i hånda, sier Bodahl-Johansen til NRK.no.

Må vurdere publisering

I et internt dokument som den svenske avisen Expressen har fått tilgang til, går det fram at varslernettstedet planlegger å publisere en hemmelig diplomatrapport hvor utenriksminister Carl Bildt blir utpekt som USA-informant.

– Om han (Julian Assange) utleveres, frykter vi for livet hans. Det skal Sverige få betale en høy pris for, sier en av Expressens kilder i Wikileaks.

Wikileaks-talsmann Kristinn Hrafnsson

– Jeg kan kun bekrefte at vi har dokumenter som viser den nære relasjonen mellom Carl Bildt og innsidere i Washington. Jeg er sikker på at opplysningene snart vil bli gjort tilgjengelig for allmennheten, sier WikiLeaks talsmann Kristinn Hrafnsson til Expressen.

Foto: PAUL HACKETT / Reuters

Bodahl-Johansen mener mediene må tenke nøye over publiseringen av slike dokumenter, selv om de anser dokumentene for å være troverdige.

– Hvis man kommer til at dette er troverdige dokumenter, så blir spørsmålet om man likevel skal unnlate å publisere det av andre grunner. Dersom innholdet ikke er av nyhetsmessig interesse kan det være en grunn til å ikke publisere, sier han.

Advarer mot avtaler om bruk av informasjon

Etikkeksperten mener altså man må veie hensynene til hva som er av offentlig interesse opp mot kildenes agenda når man bestemmer hva som skal publiseres og ikke. Men det er uansett pressen selv som må ta den avgjørelsen.

– Noe pressen aldri kan gjøre, er å inngå avtaler med kilden om hvordan noe skal brukes. For eksempel må man aldri gå med på avtaler der man får dokumenter utelukkende dersom man vil publisere dem.

– Avgjørelsen om publisering må man ta når man sitter med dokumentene, konstaterer Bodahl-Jensen.

Bildt: – Vil falle sammen

Dokumentet Wikileaks ifølge Expressen truer med å offentliggjøre skal angivelig kunne bevise at Sveriges utenriksminister Carl Bildt er USA-informant, og at han har utlevert informasjon til USA siden 70-tallet.

Carl Bildt

Sveriges utenriksminister Carl Bildt skriver på bloggen sin at han ikke er redd for de meldte lekkasjene fra WikiLeaks.

Foto: Jonas Ekströmer / SCANPIX

Carl Bildt kommenterer de varslede lekkasjene på bloggen sin, der han skriver følgende:

– Jaha. Nå venter vi bare på at man skal publisere denne, etter deres mening, svært graverende rapporten. Men når det skjer, kommer denne delen av den planlagte «skittkastingskampanjen» raskt til å falle sammen.

Frykter utlevering til USA

Talsmann for Wikileaks, Julian Assange, er anklaget for voldtekt og seksuell trakassering av to kvinner i Sverige i 2010. Begge kvinnene hadde tidligere hatt samtykkende sex med australieren.

Julian Assange

Julian Assange frykter at Sverige skal utlevere han til USA.

Foto: Lefteris Pitarakis / Ap

Han ble pågrepet i Storbritannia 7. desember i fjor, og har siden da sittet i husarrest i påvente av en eventuell utlevering til Sverige. Utleveringssaken er nå anket til britisk høyesterett.

Assange frykter at svenskene vil utlevere ham videre til USA, der han risikerer dødsstraff for å ha medvirket til å publisere hemmelige dokumenter fra USAs krigføring i Afghanistan og Irak og en stor mengde rapporter fra diplomatkorpset.

Wikileaks

Kulturstrøm

 • Kommuniserte med Ferrante via epost

  Regissøren av «My Brilliant Friend», Saverio Constanzo, forteller at samarbeidet med den sagnomsuste forfatteren Elena Ferrante foregikk via epost. – Hun hadde synspunkter, men ville ikke påtvinge produksjonen noe, sier Constanzo, ifølge NTB. TV-serien ble spilt inn i Caserta, et stykke utenfor Napoli, hvor handlingen i Ferrantes bøker foregår. Der ble det bygget opp en kulisseby som skal stå når ytterligere tre bøker av pseudonymforfatteren Elena Ferrante skal filmatiseres. TV-serien, som får premiere på HBO Nordic 19. november, får gode anmeldelser i dag i Rolling Stone og The New York Times.

 • Skal lage nytt studioalbum

  Coldplay skal jobbe med et nytt album neste år, ifølge Mat Whitecross som er regissøren bak filmen «A Head Full Of Dreams», som forteller den 20 år lange historien om bandet, melder underholdningsnettstedet NME. – De har hatt pause i år, noe de ikke har for vane, sier Whitecross til nettstedet. Det nye studioalbumet blir Coldplays åttende.

  Coldplay
  Foto: GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP
 • Filmanmeldelse: Rafiki

  Den Kenyanske filmen Rafiki ble først bannlyst i hjemlandet, der likekjønnede forhold er straffbart med opptil 14 års fengsel. Dette understreker bare temaet i denne historien, som er en varm og øm fortelling om homofil kjærlighet som blir møtt av samfunnet på brutalt vis, mener NRKs anmelder. Terningkast 4.

  Rafiki
  Foto: Europafilm