NRK Meny
Normal

– Wikileaks med «drittpakke» mot Sverige

WikiLeaks planlegger angivelig en massiv svertekampanje mot Sverige for å forhindre at svenskene utleverer Julian Assange til USA.

Carl Bildt

WikiLeaks hevder å kunne bevise at utenriksminister Carl Bildt har hatt et tettere samarbeid enn han burde med amerikanske myndigheter.

Foto: THIERRY CHARLIER / AP

Julian Assange

Dokumentet skal brukes som et pressmiddel for å hindre utlevering av Julian Assange til USA.

Foto: LUKE MACGREGOR / Reuters

I et internt dokument som den svenske avisen Expressen har fått tilgang til, går det fram at varslernettstedet planlegger å publisere en hemmelig diplomatrapport hvor utenriksminister Carl Bildt blir utpekt som USA-informant.

Dokumentet skal angivelig kunne bevise at Bildt har utlevert informasjon til USA siden 70-tallet.

– Han kommer til å bli tvunget til å gå av. Dette kan innebære slutten på hans politiske karriere, sier en person tilknyttet WikiLeaks til avisen.

Anklaget for overgrep

Diplomatrapporten skal være WikiLeaks pressmiddel mot Sverige dersom Wikileaks-gründer Julian Assange utleveres fra Storbritannia.

Assange er anklaget for voldtekt og seksuell trakassering av to kvinner i Sverige i 2010. Begge kvinnene hadde tidligere hatt samtykkende sex med australieren.

Han ble pågrepet i Storbritannia 7. desember i fjor, og har siden da sittet i husarrest i påvente av en eventuell utlevering til Sverige. Utleveringssaken er nå anket til britisk høyesterett .

Assange frykter at svenskene vil utlevere ham videre til USA, der han risikerer dødsstraff for å ha medvirket til å publisere hemmelige dokumenter fra USAs krigføring i Afghanistan og Irak og en stor mengde rapporter fra diplomatkorpset.

– Offentliggjøres snart

Carl Bildt var i går i London og ville ikke kommentere opplysningene.

– Vi avventer med kommentarer til vi ser hva slags dokument det er snakk om, sier pressesjef i den svenske utenriksdepartementet Anders Jörle til Expressen.

Ifølge avisens kilde skal dokumentet kunne bevise at Bildt hadde et samarbeid med amerikanske myndigheter som kan ha vært i strid med svensk lov. Tidligere stabssjef for George W. Bush, Karl Rove, utpekes som Bildts kontakt i USA.

Julian Assange har ikke ønsket å la seg intervjue, men Wikileaks-talsmann Kristinn Hrafnsson sier i en kommentar:

– Jeg kan kun bekrefte at vi har dokumenter som viser den nære relasjonen mellom Carl Bildt og innsidere i Washington. Jeg er sikker på at opplysningene snart vil bli gjort tilgjengelig for allmennheten, sier Hrafnsson til Expressen.

Boikott og demonstrasjoner

I tillegg til de konkrete opplysningene om Carl Bildt, har Wikileaks også en rekke hemmelige svenske regjeringsdokumenter de truer med å publisere.

– Om han (Julian Assange) utleveres, frykter vi for livet hans. Det skal Sverige få betale en høy pris for, sier en av Expressens kilder i Wikileaks.

Ifølge dokumentet avisen har fått tilgang til planlegger Wikileaks også å opprette et forum med journalister, jurister og menneskerettighetsforkjempere for å starte en «opplysningskampanje».

Talsmann Hrafnsson vil ikke kommentere disse opplysningene, men sier:

– Det er vel ganske selvsagt at personer som støtter Julian Assange kommer til å reagere.

I tillegg til lekkasjene om den svenske regjeringen og Carl Bildt, planlegger Wikileaks ifølge avisen aksjoner mot svenske ambassader og konsulat i utlandet og en omfattende global boikottkampanje mot svenske produkter.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt