Advarer mot å handle piratkopierte varer

Falske bildeler, designvesker, mat og klær er lovlig å importere – men ikke lurt, sier Patentstyret. Dessuten kan det være farlig.

Falsk Rolex-klokke

PIRATKOPI: «Rolex-klokka» du kjøpte på nettet kan oppleves som ekte vare, men er den falsk har du trolig gjort handel med en kriminell organisasjon.

Foto: FBI / NRK

På verdensbasis omsettes det piratkopierte og falske varer for over tre ganger verdien av det norske statsbudsjettet, ifølge tall fra OECD.

I Norge kan man som privatperson fritt frem kjøpe piratkopierte varer på nettet. Men Patentstyret advarer mot at du da mest sannsynlig er med på å støtte kriminelle organisasjoner.

– Det blir bedre og bedre dokumentert at det er organiserte kriminelle som står bak handelen med piratkopier, advarer Hedvig Bengston fra Patentstyret.

Hedvig Bengston

ADVARER: Hedvig Bengston fra Patentstyret advarer mot å kjøpe falske varer.

Foto: FBI / NRK

Hun sier at dette er kriminelle som er involvert i alt fra narkotikahandel og hvitvasking til menneskehandel og våpenhandel.

Piratkopiert mat og drikke

Elisabeth Nettum fra Tolldirektoratet forklarer at det er ulovlig for næringsvirksomheter å importere falske varer. Det er tillatt å importere dem som privatperson, men straffbart å selge varene videre.

Bengston sier at det ikke er uvanlig at forbrukere kjøper både piratkopiert mat og drikke, kosmetikk man smører på huden, og kanskje det som utgjør den største risikoen – bildeler som bremseklosser og airbager.

– Nå i våre dager kan du lage piratkopier av alt det går an å tjene penger på. Også mange produkter som rett og slett utgjør en helse- og sikkerhetsrisiko for forbrukerne, sier hun.

Elisabeth Nettum

LOVLIG: Elisabeth Nettum fra Tolldirektoratet sier at man som privatperson kan importere falske varer.

Foto: FBI / NRK

Pengene ut av vinduet

Flere kan la seg friste av en piratkopiert designstol til en brøkdel av den originale prisen. Bengston mener at dette også er negativt for lovlige virksomheter.

– Hvis det kommer aktører som rett og slett bare snylter og kopierer på andre inn fra sidelinjen, så er jo ikke det helt fair. De har brukt masse tid, penger og ressurser på å bygge opp en merkevare.

Og du kan risikere å betale for en vare som aldri dukker opp.

– Vi hører jo veldig mange historier om folk som bestiller denne typen piratkopier fra utlandet, som rett og slett ikke får levert varene sine. Og det er jo ofte useriøse aktører som står bak.

Bengston forteller at man har sett en endring i hvordan profesjonelle aktører importerer ulovlige og falske varer innad i EU-landene.

– Der det tidligere var vanlig å sende piratkopierte varer i blant annet store containere, har det nå blitt mer vanlig å sende varene i mange små forsendelser. På denne måten blir det vanskeligere for tollvesenet å kontrollere innholdet i pakkene, og aktørene taper mindre der det gjøres beslag.

I sesongstarten av Forbrukerinspektørene får du se hva slags type piratkopierte varer vi kjøper på nett, og hvilken risiko det utgjør. FBI sendes på NRK1 kl. 1945 i kveld.

Les også: Derfor bør du unngå piratkopier

Kulturstrøm

 • Norsk barnebok vant tysk pris

  Marianne Kaurins bok om hvor problematisk det kan være å ikke ha noen sommerferie å fortelle om har vunnet Deutscher Jugendliteraturpreis.

  Da romanen «Syden» ble lansert i Tyskland i fjor sommer, trakk flere anmeldere den fram som spesielt aktuell i den krisen vi står i.

  Andre anmeldere trakk fram at Kaurin skriver lett tilgjengelig om den vanskelige barnefattigdommen. Kaurin vant prisen sammen med oversetteren Franziska Hüther.

  – At en norsk barnebok vinner en av verdens mest prestisjefulle litteraturpriser, Deutscher Jugendliteraturpreis, er rett og slett stort, sier Evy Tillman, litterær agent i Oslo Literary Agency, via en pressemelding.

  Deutscher Jugendliteraturpreis ble delt ut for første gang i 1956. De nominerte bøkene får ekstra oppmerksomhet i det store tyske bokmarkedet fram til prisen deles ut under Bokmessen i Frankfurt i oktober (NTB).

  Marianne Kaurin
  Foto: Aschehoug forlag
 • Klar for nye 50 år

  Rektor Johann Roppen ved Høgskulen i Volda gler seg over det nye Sivert Aarflot-huset. I dag er det offisiell opning av det nye mediebygget. – Det skal tene medieutdanninga i nye 50 år, og høgskulen er klar same korleis medieutviklinga blir, seier Roppen

  Johann Roppen, rektor Høgskulen i Volda
  Foto: Arne Flatin / NRK
 • Eneste Caravaggio-veggmaleri selges

  I januar skal den unike Villa Aurora, med det eneste veggmaleriet som finnes av Caravaggio, auksjoneres ut, med et åpningsbud på 500 millioner euro, melder The Guardian. Veggmaleriet finnes i et hus sentralt i Roma, der taket i et av rommene er malt av den italienske 1500-tallskunstneren.

  Maleriet er 2,75 meter bredt, forestiller Jupiter, Neptun og Pluto og ble bestilt av kardinalen Francesco Maria Del Monte på 1500-tallet.

  Den italienske staten har forkjøpsrett dersom de kan akseptere salgssummen.

  Bygningen, Villa Aurora, rommer også andre antikviteter og fresker, blant annet av Guercino. Salget skjer etter en lang arvetvist som kom i kjølvannet av at husets eier, prins Nicolò Boncompagni Ludovisi, døde i 2018 (NTB).