NRK Meny
Normal

Advarer mot å handle piratkopierte varer

Falske bildeler, designvesker, mat og klær er lovlig å importere – men ikke lurt, sier Patentstyret. Dessuten kan det være farlig.

Falsk Rolex-klokke

PIRATKOPI: «Rolex-klokka» du kjøpte på nettet kan oppleves som ekte vare, men er den falsk har du trolig gjort handel med en kriminell organisasjon.

Foto: FBI / NRK

På verdensbasis omsettes det piratkopierte og falske varer for over tre ganger verdien av det norske statsbudsjettet, ifølge tall fra OECD.

I Norge kan man som privatperson fritt frem kjøpe piratkopierte varer på nettet. Men Patentstyret advarer mot at du da mest sannsynlig er med på å støtte kriminelle organisasjoner.

– Det blir bedre og bedre dokumentert at det er organiserte kriminelle som står bak handelen med piratkopier, advarer Hedvig Bengston fra Patentstyret.

Hedvig Bengston

ADVARER: Hedvig Bengston fra Patentstyret advarer mot å kjøpe falske varer.

Foto: FBI / NRK

Hun sier at dette er kriminelle som er involvert i alt fra narkotikahandel og hvitvasking til menneskehandel og våpenhandel.

Piratkopiert mat og drikke

Elisabeth Nettum fra Tolldirektoratet forklarer at det er ulovlig for næringsvirksomheter å importere falske varer. Det er tillatt å importere dem som privatperson, men straffbart å selge varene videre.

Bengston sier at det ikke er uvanlig at forbrukere kjøper både piratkopiert mat og drikke, kosmetikk man smører på huden, og kanskje det som utgjør den største risikoen – bildeler som bremseklosser og airbager.

– Nå i våre dager kan du lage piratkopier av alt det går an å tjene penger på. Også mange produkter som rett og slett utgjør en helse- og sikkerhetsrisiko for forbrukerne, sier hun.

Elisabeth Nettum

LOVLIG: Elisabeth Nettum fra Tolldirektoratet sier at man som privatperson kan importere falske varer.

Foto: FBI / NRK

Pengene ut av vinduet

Flere kan la seg friste av en piratkopiert designstol til en brøkdel av den originale prisen. Bengston mener at dette også er negativt for lovlige virksomheter.

– Hvis det kommer aktører som rett og slett bare snylter og kopierer på andre inn fra sidelinjen, så er jo ikke det helt fair. De har brukt masse tid, penger og ressurser på å bygge opp en merkevare.

Og du kan risikere å betale for en vare som aldri dukker opp.

– Vi hører jo veldig mange historier om folk som bestiller denne typen piratkopier fra utlandet, som rett og slett ikke får levert varene sine. Og det er jo ofte useriøse aktører som står bak.

Bengston forteller at man har sett en endring i hvordan profesjonelle aktører importerer ulovlige og falske varer innad i EU-landene.

– Der det tidligere var vanlig å sende piratkopierte varer i blant annet store containere, har det nå blitt mer vanlig å sende varene i mange små forsendelser. På denne måten blir det vanskeligere for tollvesenet å kontrollere innholdet i pakkene, og aktørene taper mindre der det gjøres beslag.

I sesongstarten av Forbrukerinspektørene får du se hva slags type piratkopierte varer vi kjøper på nett, og hvilken risiko det utgjør. FBI sendes på NRK1 kl. 1945 i kveld.

Les også: Derfor bør du unngå piratkopier

Kulturstrøm

 • Siste episode er ute

  Siste episode av Westworld sesong to er ute på HBO Nordic. Her kan de sjå reaksjonane til Filmpolitiets redaksjon etter å ha sett episoden. Finalepodcast kjem seinare denne veka.

  Westworld Filmpolitiet
  Foto: Marte Hedenstad / NRK
 • Hør Kari Hilde French i Sommer i P2

  Kari Hilde French spilte en viktig rolle da sønnen Joshua ble løslatt etter åtte år i kongolesisk fengsel i fjor. I Sommer i P2 forteller hun om sin egen oppvekst som misjonærbarn i India og hvordan det har hjulpet henne gjennom den vanskelige tiden.

  Kari Hilde French spilte en viktig rolle da sønnen Joshua ble løslatt etter 8 år i kongolesisk fengsel i fjor. I Sommer i P2 forteller hun om sin egen oppvekst som misjonærbarn i India og hvordan det har hjulpet henne gjennom den vanskelige tiden.
 • Silya skriver sanger med ektemannen

  Silya utvidet bandet sitt i anledning utgivelsen av en ny låt med enda et medlem – ektemannen og musikeren Espen Leite på piano. Han var også med på å skrive den. Låta «Bonafide Sinner» beskrives som en jazzhybrid med et eksplosivt og følelsesladet refreng. (NTB)

  Silya med EP-trilogi Silya med EP-trilogi
  Foto: Gitte Johannessen / NTB scanpix