Hopp til innhold

Har funnet tilbake til egen tone

Brødrene Joel og Ethan Coen er premiereklare med «A Serious Man», og det både synes og høres.

Adam Arkin og Michael Stuhlbarg i Coen-filmen «A Serious Man»

Adam Arkin og Michael Stuhlbarg i Coen-filmen «A Serious Man».

Foto: Foto/Copyright: SF Norge AS

Denne gangen har de valgt seg et amerikansk- jødisk miljø som de observerer med humor og brodd. Resultatet er utfordrende, og noen blir sikkert provosert, tror denne anmelder.

5 stjerner

Brødrene Coen likner seg selv igjen. Etter parentesen Burn after Reading og avviket i sjanger og økonomi med No Country for Old Men , er de tilbake på eget spor med skarp og smilende sosialantropologisk observasjon i enkel filmatisering. A Serious Man er tittelen.

Serious kan forstås som selvutslettende. Filmen er opptatt av en kuet jødisk mann og analyserer forhold rundt ham. Sønnen lærer sin Tora etter vinylplate. Datteren fortviler over at onkelen bruker badet hver gang hun har behov. Dessuten vil hun operere nesen. Kona vil skilles. Han selv vet ikke hva han vil, så vidt vi kan se og høre.

Kortfilm

Men først i kinoforestillingen ser vi et visuelt forord. I en kortfilm fortelles det om en hendelse i Nederland for noen generasjoner siden. En rabbiner kommer på besøk, eller så er det rabbinerens gjenferd som banker på, for den geistlige gjesten skal ha dødd for tre år siden. Det er rar historie. Den forfilmen styrer vår opplevelse av alt i hovedfilmen.

Amy Landecker og Michael Stuhlbarg i «A Serious Man»,

Amy Landecker og Michael Stuhlbarg i «A Serious Man».

Foto: Foto/Copyright: SF Norge AS

Det sosiale bildet i hovedhistorien er forvirrende. Den seriøse mannen er fortsatt ektemann, han er far, matematikklærer, stillferdig, harmløs, borgerlig og jødisk. Kona kan mye om jødiske ord og ordninger, og har er et overtak. Når hun vil bytte ut mannen, får hun det til å virke som en handling etter skriften. Rabbineren kan velsigne skilsmissen i rituelle former. Get kalles det.

Jødisk

I filmen lever jødisk snakk og jødiske skikker innestengt og upåvirket av verden. Skolen er jødisk, livsstilen og omgangsformene er jødiske, nabolaget er jødisk. En nabo er ikke-jøde, han er kanskje heller en anti-jøde. Han er tettbygd, kortklippet, har nordeuropeiske ansiktstrekk og opptrer kontant. Vi kjenner ham bare gjennom en grensetvist.

Filmen utfordrer. Den provoserer også, kanskje helst fordi den fremkaller smil og humring, mens den antyder sine seriøse anliggender. Jeg er svært godt fornøyd med at Ethan og Joel Coen har funnet tilbake til sin egen tone.

Michael Stuhlbarg og Richard Kind i «A Serious Man»

Michael Stuhlbarg og Richard Kind i «A Serious Man».

Foto: Foto/Copyright: SF Norge AS

Kulturstrøm

  • Fausa og Antonsen til scenen sammen

    Atle Antonsen, Trond Fausa og Vidar Magnussen er blant skuespillerne som er klare for komedien «Peter Pan går til helvete» på Chateau Neuf i januar 2025.

    Ifølge en pressemelding blir oppsetningen den første norske versjonen av «Peter Pan Goes Wrong», som er spilt på Broadway og West End tidligere.

    Kim Haugen skal regissere og Bjarte Hjelmeland er produsent, og også Siw Anita Andersen, Nils-Ingar Aadne, Kristine Grændsen, Jan Martin Johnsen, Modou Bah og Tiril Heide-Steen står på rollelisten.

    Lena Kristin Ellingsen og Trond Fausa Aurvag på «Oppenheimer»-premiere i London i 2023.
    Foto: Vianney Le Caer / Invision / AP
  • Forfatteren Paul Auster er død

    Forfatteren Paul Auster er død, 77 år gammel, melder New York Times.

    Den svært produktive forfatteren ble beskrevet som en «litterær superstjerne». Han ble kjent på 1980-tallet med sin postmodernistiske gjenopplivingen av noir-romanen.

    Forfatteren var for nordmenn mest kjent for New York-trilogien, «Moon Palace» og «Brooklyns dårskap». Bøkene kom ut i henholdsvis 1985-1987, 1989 og 2005. Auster skrev også dikt, essays og filmmanus, blant annet.

    Han døde i sitt hjem i Brooklyn, etter komplikasjoner i forbindelse med lungekreft.

    Auster giftet seg i 1981 med norskættede Siri Hustvedt, som også er forfatter. Paret har vært på flere turer til Norge og har også deltatt på Aschehougs hagefest sammen.

     Paul Auster fotografert i 2011. Han har grått hår, gredd tilbake, mørk frakk og skjorte. Han ser bestemt, men vennlig inn i kameraet.
    Foto: BOB STRONG / Reuters
  • Gérard Depardieu stilles for retten i overgrepssak i oktober

    Skuespilleren Gérard Depardieu anklages for seksuelle overgrep og stilles for retten i oktober, opplyser fransk påtalemyndighet.

    Depardieu ble mandag løslatt etter å ha blitt avhørt om angivelige seksuelle overgrep, opplyser skuespillerens advokat. Skuespilleren nekter selv for å ha gjort noe galt.