Hopp til innhold

Kongens orden til kongene av pop

De tre medlemmene i a-ha, Morten Harket, Magne Furuholmen og Pål Waaktaar Savoy fikk i formiddag St. Olavs Orden for sin innsats for norsk musikkliv.

A-ha slått til riddere

Magne Furuholmen, Pål Waaktaar Savoy og Morten Harket.

Næringsminister Trond Giske var til stede da a-ha ble slått til riddere. De tre ble møtt av stående applaus da de kom inn i ærverdige Gamle Logen i Oslo.

– Bare mulig sammen

– Ingen klarer seg alene. Du må ha de rette menneskene rundt deg. Vi har store ressurser i Norge. Men vi må sjanse betydelig mer på det ukjente hvis vi vil være med å oppdage fremtiden, sa Morten Harket etter utdelingen.

A-ha

Pål Waaktaar Savoy, Morten Harket og Magne Furuholmen

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Det første bandet som Magne Furuholmen og Pål Waaktaar Savoy spilte i het Bridges. De introduserte Morten Harket for bandet.

– Hvem tror han egentlig at han er, tenkte trommeslageren i Bridges, Viggo Bondi da han hørte Morten Harket første gang. Men da a-ha-gutta fikk sin St. Olav, kom innrømmelsen:

Viggo Bondi

Viggo Bondi

– Morten Harket var popstjerne lenge før noen visste det. Hele a-ha er et eventyr, og de har nok ennå ikke laget sin beste plate. De har vunnet VM i pop fra 1984 og fram til i dag, sa Viggo Bondi.

– Veldig stolt

På plass var også gruppas første manager, Terry Slater, noe som kom som en overraskelse på gruppas medlemmer.

– Jeg er veldig stolt av a-ha og at de blir slått til riddere i dag. Det er viktig å huske at det er veldig vanskelig å skrive låter som overlever i tretti år, sa Slater.

Unik posisjon

Næringsminister Trond Giske

Næringsminister Trond Giske

A-ha har en unik posisjon i norsk musikkliv, med sin enestående internasjonale suksess.

Gruppa har solgt 35 millioner album på verdensbasis, og er det første og fortsatt eneste norske bandet som har toppet den amerikanske Billboard-listen. Det skjedde med «Take On Me» i 1985.

– Det finnes en tid før, og en tid etter a-ha. De lærte oss at det var mulig å gå ut og ta verden, sa næringsminister Trond Giske da a-ha fikk St. Olavs Orden.

Han understreket også at a-ha har hatt blikk for andre artister og nye talenter.

Selve ordenen ble delt ut av kansellisjef Anders Flaagen på vegne av Kongen.

– Ingen kan nærme seg

– Det er en imponerende musikalsk karriere som får sin påskjønnelse i dag. A-ha har vært ren bauta i norsk musikksammenheng. Ingen kan nærme seg, sa han.

a-ha

A-ha i 1985

Foto: SCANPIX

De har hatt 15 singler på topp-ti-listen i Storbritannia, sanket åtte Spellemann-priser og vært nominert til, og vunnet, en rekke andre.

Under Spellemannprisen i 2011 ble a-ha tildelt æresprisen for 25 års innsats.

LES VÅRT AVSKJEDSINTERVJU MED SUPERGRUPPA:

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters