Hopp til innhold

A-ha-kø langt ut på Karl Johan

Noen fikk et aller siste møte med sine a-ha-helter i Oslo i ettermiddag. – Jeg står her i kø for a-ha, akkurat som jeg gjorde som 14-åring, sier en av gruppas tyske fans.

I kø for a-ha

Mange stilte seg opp allerede kl 10 i formiddag.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

For denne uka er det slutt. A-ha holder sine siste konserter.

Men det var på Tanum bokhandel på Karl Johan i Oslo det foregikk i ettermiddag. Der signerte Norges største pop-gutter boka «a-ha: the swing of things 1985-2010» i ettermiddag.

Russiske Olga og Maria

Russiske Olga og Maria. Foto: Malin Olivia Dahlberg

Det lå an til det forlaget håper blir «kontrollert kaos». Men køene er uendelige, og strekker seg langt ut på Karl Johans gate.

Noen har stått der helt siden kl 10 i morges.

– Vi vil gjerne se a-ha på hjemmebane. Det føles naturlig, men trist, at det starter i Oslo og slutter i Oslo, sier to russiske jenter i køen.

I køen står sikkert også en blod-fan fra Bolzano i Italia.

«Evy» vil ikke ha verken navn eller bilde på trykk, fordi hun har skulket jobben for å få være med på aha-konsert for 147.gang.

A-ha er grunnen til at hun har lært seg norsk, forteller hun i Kulturnytt:

– De er tre fyrer som er nærmest hjertet mitt. De er helt magiske, sier hun. Første gang hun var på konsert med den norske gruppa, var 17.april 1988.

– Jeg fikk ikke lov hjemme, og måtte rømme. Konserten var i Italia, og jeg måtte overnatte på en togstasjon, forteller hun.

I kø for a-ha

Forlaget kaller køen for a-ha for «ordnet kaos»

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

A-ha på utstilling

Etter 31 millioner solgte album og 64 listetopper verden over, er det definitivt slutt for norgeshistoriens suverent største popgruppe.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Før Morten Harket, Magne Furuholmen og Paal Waaktaar-Savoy entret Tanum, hadde de tatt en titt på utstillingen om seg selv på Nasjonalbiblioteket.

Se video fra utstillingen:

Video AHA tok verden med storm

– Det har vært et fantastisk løp, og vi har all grunn til å være takknemlige for hva vi har fått være med på, sa Morten Harket til NRK tidligere i uka.

Se NRK- intervjuet her:

Video A-ha setter karrierepunktum denne uka

Hva er ditt beste a-ha-minne?

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.