Hopp til innhold

«Sverige er ikke noe drømmeslott»

Det svenske kongeparet kritiserer Stieg Larssons bøker for å gi en gal fremstilling av Sverige. Nå svarer Larssons enke på kritikken.

Eva Gabrielsson og det svenske kongeparet

Eva Gabrielsson mener det svenske kongeparet er på ville veier når de ikke kjenner seg igjen i Stieg Larssons bøker. Hun mener eksmannens bøker viser Sverige slik det er.

Foto: FREDRIK PERSSON / Scanpix

Det var under et besøk i Polen i forrige uke at Kong Carl Gustaf og Dronning Silvia uttalte seg kritisk til Stieg Larssons krimbøker. Kongeparet mener bøkene setter Sverige i et dårlig lys og inneholder unødvendig mye vold.

LES OGSÅ: Stieg Larssons enke kritiserer forlaget
LES OGSÅ: Larsson-familie slår tilbake på nett

– Jeg er overrasket over at bøkene har blitt en slik stor suksess, men det kan jo være fordi Sverige aldri tidligere har blitt assosiert med kriminalitet på måten Larsson beskriver. Denne fremstillingen viser ikke et Sverige som jeg kjenner igjen, sa kongen ifølge Aftonbladet og fikk støtte fra Dronning Silvia.

Viser det «ekte» Sverige

Stieg Larsson

Stieg Larsson har solgt over 50 millioner av bøkene om Lisbeth Salander.

Foto: Gyldendal Norsk Forlag

Nå har Larssons enke, Eva Gabrielsson, kommet med svar på kritikken i et intervju med den islandske statskanalen RUV.

– Jeg forstår veldig godt at bøkene gjengir en virkelighet som kongen ikke kjenner til, men jeg tror dette er en virkelighet som mange andre kjenner til, sa Gabrielsson da hun ble konfrontert med kritikken fra de kongelige under intervjuet.

LES OGSÅ: Takker nei til Larsson-arv

– Jeg syns det er helt riktig å beskrive Sverige på denne måten og jeg tror dette gir et bredere og mer riktig bilde av landet vi lever i. Dette vil være med på å rette opp i det feilaktige inntrykket av Sverige som et rettferdig land med lik fordeling.

Hun tror Stieg Larssons bøker er i ferd med å rive ned mange feilaktige inntrykk som hersker om Sverige.

– Fremstillingen kongeparet ikke kjenner seg igjen i tror jeg viser Sverige som et mer normalt land. Sverige er ikke et drømmeslott, avslutter Gabrielsson.

Krangler med svogeren

Eva Gabrielsson har hatt en langvarig konflikt gående med Stieg Larssons bror og far. Både Gabrielsson og Joakim Larsson var gjester på «Skavlan» tidligere i år der de i hvert sitt program fikk legge frem hver sin versjon av saken.

LES OGSÅ: Til Skavlan for å svare for seg
LES OGSÅ: – Stieg hadde ikke likt kranglingen

Forholdet har tydeligvis ikke blitt noe mer hjertelig siden den gang og i RUVs intervju utrykker Gabrielsson stor irritasjon over svigerfamiliens oppførsel.

– De har hele tiden sagt at de ikke er interesserte i penger, men da kunne de jo bare ha avslått å arve Stieg. Hvis det var sant at de vil gi bort alle Stiegs inntekter, burde de starte et fond eller en stiftelse i stedet for et forlag, sier hun.

Kulturstrøm

  • Endrar på Taylor Swift-billettar i Sverige

    Ticketmaster gjer endringar på billettane som er selde til konsertane Taylor Swift skal halde i Stockholm neste veke, melder Expressen.

    Dei rundt 200.000 selde billettane var personlege. Det vil seie at den som kjøpte billettane, også var den som måtte bruke dei i dåra.

    Ordninga fekk kritikk, og no har Ticketmaster snudd.

    – Arrangøren har fjerna den tidlegare regelen for å gjere det enklare for fansen å bruke billettane sine, skriv dei ein e-post til kjøparane.

    Taylor Swift opptrer i en rosa paljettdrakt på Monumental stadium på Eras Tour-konserten i Buenos Aires i Argentina i november i 2023.
    Foto: Natacha Pisarenko / AP
  • Det kan bli streik under filmfestivalen i Cannes

    Ei veke før filmfestivalen i Cannes startar, kan det bli streik i filmbyen, skriv NTB,

    Rundt 100 personar, blant dei kinomaskinistar, billettseljarar og pressekontaktar, protesterer mot lønns- og arbeidsvilkår.

    Dei seier at dei ikkje ønsker å sette festivalen i fare, men få merksemd rundt spørsmål dei har prøvd å løfte fram i lang tid.