Takker nei til Larsson-arv

I protest mot svensk arvelov vil ikke Sosialistpariet i Umeå ta i mot formuen Stieg Larsson testamenterte dem.

Stieg Larsson

Den avdøde forfatteren Stieg Larsson.

Foto: Gyldendal Norsk Forlag

Sosialistpartiet i Umeå har blitt nedringt siden det i april ble funnet et gammelt testamente der suksessforfatteren Stieg Larsson donerte sine oppsparte midler til kommunistpartiet.

Bitter tvist

- Nå vil vi synge siste vers av denne visen, sier partiets talsmann Jan-Olov Carlsson til Dagens Nyheter.

- Vi har havnet i dette uten egen viten eller medvirkning, sier Carlsson.

Larssons triologi om økonomijournalisten Mikael Blomquist har solgt svært godt i skandinaviske bokhandler. Hele trilogien ble gitt ut etter at Larsson i 2004 døde av et hjerteinfarkt.

Bøkenes enorme suksess har ført til tidenes arvestrid i Sverige, mellom Larssons kjæreste gjennom 30 år, og hans far og bror. Som journalist gransket Larsson høyreekstreme grupper og ble ofte angrepet.

For å beskytte sin samboer Eva Gabrielsson giftet han seg derfor aldri med henne. Dermed har hun kun arvet de midlene som fantes i boet ved Larssons død, mens faren og broren har karret til seg resten. Nå har Gabrielsson stått i fare for å miste også den lille andelen hun beholdt.

Gammelt testamente

Det gamle testamentet stammer fra 1977, da journalisten Larsson var på vei til Etiopias borgerkrig og fryktet at han kunne bli drept.

- Jeg er nok ikke noe rikt menneske, skrev han i testamentet, før han testamenterer alle sine verdier til det Kommunistiska arbetarförbundets avdeling i Umeå.

Larssons familie, som juridisk sett er de rette arvingene, har gitt signaler om at de vil godkjenne testamentet - dermed ville alle verdiene i boet etter Larsson ha tilfalt kommunistpartiet. Dette inkluderer ikke inntektene fra bøkene, som har kommet etter Larssons død, og som i sin helhet har gått til Larssons far og bror.

Urettferdig arvelov

- Dette er en av grunnene til at vi vil markere at vi ikke går inn i arvetvisten, sier Carlsson:

- Vi gjør ingen krav på pengene, vi vil ikke skade noen, men vi synes at det har blitt begått en urett.

Ved å takke nei til arven, vil partiet markere sin misnøye med gammel svensk arvelovgivning, som favoriserer gifte, heteroseksuelle par.

- Alle oss som kjenner Stiegs liv og hans verk og relasjon til Eva Gabrielsson, har oppdaget at den svenske arvelovgivningen er feilaktig. Den må reformeres. Det er ikke rimelig at dette skjer, sier Jan-Olov Carlsson.

Kulturstrøm

  • Avicii minnes i dag

    Flere medier vier den svenske DJ-en oppmerksomhet på dagen ett år etter at han døde, skriver SVT. Tim Berglinds familie har opprettet en stiftelse som vil la alle inntekter fra albumsalg gå til støtte for truet natur, bistand og tiltak mot selvmord. For litt over en uke siden ble singelen «SOS» sluppet posthumt og i juni kommer albumet han nesten hadde gjort ferdig før han tok livet sitt. Det får tittelen «Tim».

    PEOPLE-AVICII/
    Foto: SOCIAL MEDIA / Reuters