NRK Meny
Normal

– Stieg hadde ikke likt kranglingen

Joakim Larsson snakker ut om forholdet til broren Stieg, brorens samboer og alt bråket om rettighetene etter «Millenium»-bøkene.

Video Joakim Larsson på Skavlan 21. januar 2011

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Skavlan 14.01.11

Eva Gabrielsson gjestet Skavlan forrige uke.

Foto: NRK
Eidsvåg

Bjørn Eidsvåg tar med seg gitaren til Skavlan.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX
Duffy på Norwegian Wood 2009

Duffy står for det musikalske innslaget.

Foto: Per Ole Hagen, NRK

Helt siden Stieg Larssons død i 2004 har forfatterens samboer vært uenig med hans bror og far om rettigheter etter suksessbøkene i «Millenium»-trilogien.

Stieg Larsson skrev som kjent aldri et testament, og siden han ikke giftet seg med Eva Gabrielsson, endte arven hos broren og faren.

Forrige uke snakket Eva Gabrielsson, Stieg Larssons samboer, ut om situasjonen hos Fredrik Skavlan.

Der kom det blant annet fram at Gabrielsson sitter på en fjerde bok, og at hun ikke kommer til å gi den fra seg før hun har fått den kontrollen hun vil ha over rettighetene.

– Jeg vet hva det handler om, men jeg har ikke lest det. Det er på omtrent på 200 sider, sa hun.

– Trist

I kveldens Skavlan får vi høre broren Joakim Larsson sin versjon av saken.

– Stieg ville nok sagt at vi måtte bli enige over en kopp kaffe og en sigarett. Han hadde ikke likt at vi kranglet, forteller Larsson til Fredrik Skavlan.

Likevel mener han at han ikke kunne gjort noe annerledes, og at han virkelig jobber for å bevare brorens forfatterskap.

– Jeg lever ikke annerledes enn jeg gjorde før, og flotter meg ikke. Jeg tar ut lønn, men det må jeg jo, siden dette har blitt jobben min, sier han.

Avviser bryllup

Ifølge Fredrik Skavlan har Eva Gabrielsson forklart at forholdet brødrene Larsson imellom var kjølig, og at de ikke en gang ble invitert i Joakims bryllup.

– Heller ikke jeg ble invitert i mitt eget bryllup. Min kone og jeg registrerte oss, med våre barn og foreldre tilstede. Heller ingen av min kones søsken var inviterte, for vi skulle ikke ha noe bryllup, forklarer Larsson.

Skavlan fikk kjeft

Gunnar Brodahl-Johansen ved Institutt for journalistikk har kritisert Skavlan-redaksjonen for ikke å slippe Joakim Larsson til tidligere.

– Det er et presseetisk problem at påstander som rammer andre ikke blir besvart i samme program, sa han til VG sist torsdag.

Nå skal altså Joakim Larsson svare på anklagene, om enn ikke i samme program.

Av de andre navnene på fredagens gjesteliste finner vi Bjørn Eidsvåg, forfatter Hanne-Vibeke Holst og blogger Alex Schulman. Det musikalske innslaget er det britisk-walisiske Duffy som står for.

Skavlan går på NRK1 fredag klokken 21.25.

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK