NRK Meny
Normal

«Spillkonsollens far» er død

Ralph Baer fant opp den første hjemmespillkonsollen på 1970-tallet. Mandag døde han, 92 år gammel.

Ralph Baer

PIONER: Ralph Baer utviklet «den brune boksen» som regnes som den første hjemmespillkonsollen. I dag er prototypen innlemmet i Smithsonian-museenes samling.

Foto: Jens Wolf / AP

Magnavox Odyssey

GAMECHANGER: Den første hjemmekonsollen, Magnavox Odyssey, var basert på Baers «brune boks»-prototyp, og kom med en rekke innebygde spill.

Foto: Wikimedia Commons
Ralph Baer

NYBROTT: Magnavox Odyssey lot spillerne ta kontroll over enkle firkanter på TV-skjermen. Her er Baer foran et senere, mer avansert TV-spill.

Foto: CM / Ap
Simon

REPETISJONSØVELSE: Mønstergjenkjennelsesspillet Simon var en annen av Baers suksesser. Målet er å repetere maskinens stadig lengre sekvenser av blinkende farger.

Foto: Wikimedia Commons

Apple-grunnlegger Steve Wozniak skrev at han aldri kunne takke Ralph Baer nok for det han gjorde.

Mandag døde dataspillpioneren i sitt eget hjem i Manchester, New Hampshire, skriver Reuters.

Les: Selger den første Apple-maskinen

Pong før Pong

Da det enkle elektroniske tennisspillet Pong tok verden med storm på 1970-tallet, hadde andre digitale pionerer allerede gått i forveien.

Mens «Tennis for Two» fra 1958 ofte blir omtalt som historiens første dataspill, var det den tyskfødte Ralph Baer som oppfant det vi i dag kjenner som spillkonsollen.

Baer, som store deler av sitt yrkesaktive liv jobbet med å utvikle avanserte radarsystemer for en amerikansk forsvarsleverandør, utviklet prototypen til «The Brown Box» på slutten av sekstitallet.

Ved hjelp av en tilkoblet styrespak med dreieskive, fikk brukerne ta kontroll over en firkantet figur på TV-skjermen, og kunne spille enkle spill som var ment å forestille aktiviteter som tennis og golf.

Filmpolitiet: Er dette verdens største «Pong»-spill?

Havnet i patentstrid

I 1972 ble Baers brune boks snappet opp av elektronikkselskapet Magnavox, som markedsførte spillkonsollen under navnet Odyssey. Konsollen kom med rundt 12 spill innebygget, men kunne få flere ved hjelp av utbyttbare kretskort.

Da Atari skjøt gullfuglen med Pong i 1972, hevdet Magnavox at spillet var en kopi av deres tennisspill, og tok striden til retten. Magnavox vant, og Atari endte opp med å betale selskapet en lisensavgift på hvert Pong-spill.

Magnavox' Odyssey-konsoll ble imidlertid aldri det massefenomenet Pong og Ataris konsoller ble, og endte opp med å selge rundt 350.000 enheter.

Etter Odyssey utviklet Baer blant annet minneleken Simon, som ble en stor suksess på slutten av 1970-tallet. Han fortsatte oppfinnervirksomheten til det siste.

«Den brune boksen» står i dag på Smithsonian-museet i USA.

Les også: Er dette tidenes mest banebrytende dataspill?

Kulturstrøm

  • Vant pris under Oslo Runway

    Designerduoen Harald Lunde Helgesen og Ida Falck Øien bak klesmerket Haik vant designprisen under avslutningen av Oslo Runway, skriver VG. Årets nominerte var Bror August, HAiKw/, Merilin Kolk, O-F-C og Søster Studio.

  • Den første filmplakaten

    Verdens første filmplakat skal selges på auksjon. Plakaten er for den første visningen av Lumière-brødrenes filmer i Paris in 1895, og markere dermed starten på den moderne filmepoken, skriver The Guardian. Plakaten er designet av Henri Brispot, og viser publikum på vei til å se bevegelige bilder på skjerm for aller første gang. Plakaten forventes solgt for over en halv million kroner.