«Spillkonsollens far» er død

Ralph Baer fant opp den første hjemmespillkonsollen på 1970-tallet. Mandag døde han, 92 år gammel.

Ralph Baer

PIONER: Ralph Baer utviklet «den brune boksen» som regnes som den første hjemmespillkonsollen. I dag er prototypen innlemmet i Smithsonian-museenes samling.

Foto: Jens Wolf / AP

Magnavox Odyssey

GAMECHANGER: Den første hjemmekonsollen, Magnavox Odyssey, var basert på Baers «brune boks»-prototyp, og kom med en rekke innebygde spill.

Foto: Wikimedia Commons
Ralph Baer

NYBROTT: Magnavox Odyssey lot spillerne ta kontroll over enkle firkanter på TV-skjermen. Her er Baer foran et senere, mer avansert TV-spill.

Foto: CM / Ap
Simon

REPETISJONSØVELSE: Mønstergjenkjennelsesspillet Simon var en annen av Baers suksesser. Målet er å repetere maskinens stadig lengre sekvenser av blinkende farger.

Foto: Wikimedia Commons

Apple-grunnlegger Steve Wozniak skrev at han aldri kunne takke Ralph Baer nok for det han gjorde.

Mandag døde dataspillpioneren i sitt eget hjem i Manchester, New Hampshire, skriver Reuters.

Les: Selger den første Apple-maskinen

Pong før Pong

Da det enkle elektroniske tennisspillet Pong tok verden med storm på 1970-tallet, hadde andre digitale pionerer allerede gått i forveien.

Mens «Tennis for Two» fra 1958 ofte blir omtalt som historiens første dataspill, var det den tyskfødte Ralph Baer som oppfant det vi i dag kjenner som spillkonsollen.

Baer, som store deler av sitt yrkesaktive liv jobbet med å utvikle avanserte radarsystemer for en amerikansk forsvarsleverandør, utviklet prototypen til «The Brown Box» på slutten av sekstitallet.

Ved hjelp av en tilkoblet styrespak med dreieskive, fikk brukerne ta kontroll over en firkantet figur på TV-skjermen, og kunne spille enkle spill som var ment å forestille aktiviteter som tennis og golf.

Filmpolitiet: Er dette verdens største «Pong»-spill?

Havnet i patentstrid

I 1972 ble Baers brune boks snappet opp av elektronikkselskapet Magnavox, som markedsførte spillkonsollen under navnet Odyssey. Konsollen kom med rundt 12 spill innebygget, men kunne få flere ved hjelp av utbyttbare kretskort.

Da Atari skjøt gullfuglen med Pong i 1972, hevdet Magnavox at spillet var en kopi av deres tennisspill, og tok striden til retten. Magnavox vant, og Atari endte opp med å betale selskapet en lisensavgift på hvert Pong-spill.

Magnavox' Odyssey-konsoll ble imidlertid aldri det massefenomenet Pong og Ataris konsoller ble, og endte opp med å selge rundt 350.000 enheter.

Etter Odyssey utviklet Baer blant annet minneleken Simon, som ble en stor suksess på slutten av 1970-tallet. Han fortsatte oppfinnervirksomheten til det siste.

«Den brune boksen» står i dag på Smithsonian-museet i USA.

Les også: Er dette tidenes mest banebrytende dataspill?

Kulturstrøm

 • Lager tingingsverket til VossaJazz

  Gitaristen Hedvig Mollestad Thomassen får det prestisjefylte oppdraget med å skrive bestillingsverket til neste års festival. Hun sier til NRK at hun nå går i tenkeboksen for å pønske ut format og besetning. Uroppføring blir 13. april 2019.

  Hedvig Mollestad Thomassen
 • Norsk stjerneskudd på Berlinalen

  Den norske skuespilleren Ine Marie Wilmann har gjort sterkt inntrykk på Berlinalens talent-jury, skriver Rushprint. Hennes innsats i rollen som kunstløperen Sonja Henie har gitt henne plass blant ti skuespillere som skal få spesiell oppmerksomhet på den internasjonale filmfestivalen i Berlin i januar. Filmen «Sonja» har premiere på norske kinoer første juledag.

  Laster Twitter-innhold
 • Andsnes Grammy-nominert

  Pianisten Leif Ove Andsnes er nominert i klassen for kammermusikk for plata «The Rite of Spring, Concerto for two Pianos». Plata inneholder verk av Stravinskij for firhendig piano. De andre to hendene tilhører Marc-André Hamelin.

  Leif Ove Andsnes