Hopp til innhold

Er dette tidenes mest banebrytende dataspill?

Se P2-programmet Radioselskapets topp fem og si din mening!

Magnavox Odyssey

Etter 40 år med utvikling, hvilke dataspill har klart å revolusjonere spillindustrien?

Foto: Arkiv

Dataspillindustrien har kommet et godt stykke siden 60-tallsklassikeren «Spacewar!», men noen spill glemmer vi aldri.

Denne uken inviterte Radioselskapet dataspilleksperten Jørgen Kirksæther til å kåre de fem mest banebrytende dataspillene gjennom tidene.

Hva er dine spillfavoritter? Les om Radioselskapets topp fem og si din mening i kommentarfeltet nederst i saken!

#5: MUD

MUD (som står for Multi-User Dungeons) er et tekstbasert eventyrspill som ble utviklet ved universitetet i Essex på slutten av 70-tallet.

Forfatter og idéhistoriker Eva Liestøl skriver i boken «Dataspill – Innføring og analyse» at spillet, som dreide seg om underjordiske huler, monstre, skatter og poengsamling, ble særlig populært blant studenter.

– Det som er gøy med MUD er at du kan spille det med og mot andre virkelige mennesker. Dette var det første spillet som virkelig fikk til det, sier Jørgen Kirksæther.

Han sammenligner MUD med det populære World of Warcraft.

– MUD er ikke bare forgjengeren til World of Warcraft, men til de fleste multi-player online-spillene og til hele online-eventyrsjangeren. Det kan man trygt si.

#4: Donkey Kong

Donkey Kong

Plattformspillet Donkey Kong ble utviklet og utgitt av Nintendo på 80-tallet. Mario og Donkey Kong debuterte begge i dette spillet.

Foto: Nintendo

Ifølge Kirksæther var Donkey Kong det første ordentlige plattformspillet (en videospillsjanger karakterisert ved å hoppe til og fra plattformer eller over hindringer), og mener at det i seg selv er nok til å gi den en plass på topp fem-listen.

– Men minst like morsomt er det at Donkey Kong introduserte selvsagt karakteren Donkey Kong, men også Mario – to virkelig store spillkarakterer som fortsatt eksisterer, sier spilleksperten.

Det første Donkey Kong-spillet ble utviklet av Nintendo og lansert tidlig på 80-tallet.

– Spillet satte fart i karrieren til Nintendos store spilldesigner Shigeru Miyamoto, og etablerte Nintendo som en av de virkelig store aktørene i spillmarkedet, sier Kirksæther.

#3: Half-Life

Half-Life kan definitivt sies å være et banebrytende spill, forteller Kirksæther.

Da Half-Life kom ut i 1998, hadde førstepersons skytespill allerede eksistert i en god del år, men Kirksæther mener spillet ga sjangeren en helt ny dimensjon.

– Første gangen jeg spilte Half-Life, måtte jeg plukke opp haka fra gulvet, sier han.

– De første fem til åtte minuttene gjør man egentlig ingenting. Du sitter på et lite tog og ser deg rundt. Når du går av toget, så smeller det. Det er der action begynner. Da blir Jorden invadert, og du har mange timer foran deg i spillets univers.

Half-Life

Grafikken er kanskje ikke imponerende lenger, men Half-Life ble i sin tid en enorm suksess.

Foto: Valve

Half-Life har etter hvert fått en rekke oppfølgere, men Kirksæther mener Counter-Strike et det mest spennende av alle.

– Med Counter-Strike så oppstår det en ny kultur verden over med folk som egentlig ikke er Half Life-fans, men som danner lag og spiller mot hverandre, forklarer han.

– Det er en form for dataspillfotball med ligaer. Det pågår fortsatt, og det har blitt kjempestort.

#2: Tomb Raider

Boxshot Tomb Raider Anniversary

Første gang vi møtte heltinnen Lara Croft var da det første Tomb Raider-spillet kom ut i 1996. Siden den gang har det kommet en rekke spill i serien.

Foto: Eidos Interactive

Spillet Tomb Raider fra 1996 var Lara Crofts debut som spillheltinne, og det ga henne umiddelbar stjernestatus.

– Spillet er fantastisk, ikke minst toeren, som kom et par år etterpå. I boken «Dataspill – Innføring og analyse» blir spillets frontfigur beskrevet som «et blikkfang som favner en bred målgruppes forskjellige begjær og idealer.»

– Lara-figuren er den første digitale damen som havnet på coveret av livsstilsmagasiner som for eksempel The Face. Bare det er en bragd i seg selv, men mange kvinner ble også introdusert til spilling gjennom henne, sier Kirksæther.

– De siste årene har heldigvis puppene til Lara Croft blitt mindre og barskheten blitt større, så verden går jo fremover, ler han.

#1: Pong

– Det er mange minneverdige spill som kunne vært på denne lista, men som ikke ble med, som Space Invaders, Tetris og World of Warcraft. Men det er ett spill som helt åpenbart må være med, sier Kirksæther.

Han snakker om Pong, som ble lansert av nystartede Atari i 1972. Pong var et stilisert bordtennis-spill som to personer kunne spille mot hverandre, og ifølge Store Norske Leksikon var det det første spillet med noen kommersiell suksess.

Pong

Ataris klassiske spill Pong fra 1972 ble en verdenshit. Her fra Ataris «80 Classic Games in One».

Foto: Atari.com

– Dette er det første spillet som noen klarte å tjene masse penger på, så vi kan fint kalle det opphavet til hele spillindustrien, forteller eksperten.

Kirksæther mener at spillets enkelhet var dets styrke.

– Spillet er så banalt at det kan stå i en pub og selv etter diverse halvlitere så går det fortsatt helt fint å spille det. Dette beviste de med den første prototypen, som sto i en bar og ble stappfull av quarters i løpet av veldig kort tid. Da skjønte de at de hadde en suksess.

– Den store spillprodusenten Atari ble bygd opp på bakgrunn av denne suksessen. Uten Pong ville ikke spillindustrien ha utviklet seg til det den er i dag.

Hva er dine spillfavoritter? Si din mening i kommentarfeltet nedenfor!

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters